Családi multitasking, avagy neked mit jelent az anyaság?

2020. július 02.
Szerző:  Reni
Családi multitasking, avagy neked mit jelent az anyaság?
Az anyaság kimerítő, inspiráló, lélekemelő, céltudatos… Anyaként mindent megkérdőjelezünk magunkban, miközben úgy érezzük, mindent tudunk. Furcsa életszerep, ami folyamatosan változik. De mit jelent az anyaság ténylegesen?

Anyaként bizonyos szempontból félre kell tennünk az egónkat, a féltékenységünket, erősítenünk kell az empátiánkat, a problémamegoldó készségünket. A multitasking már nem munkahelyi elvárás, hanem alapfeltétele egy gördülékeny napnak. Rengeteg feladat, féltés, aggodalom járja át a lelkünket, miközben ránk nehezedik a felelősség súlya is. Ám az anyasággal együtt megkapjuk azt a különleges képességet is, hogy gyakorlatilag bármit, bármikor meg tudjunk oldani.

Anya a szuperhős!

  • Fektetésnél hozza fel a gyerek, hogy másnapra kellene egy jelmez a suliba? - Anya megoldja!
  • Úszik a lakás, valamit össze kéne dobni ebédre, a legkisebbet nem lehet letenni, mert fogzik, anyós pedig azzal hív, hogy egy óra múlva érkezik látogatóba? - Anya megoldja!
  • Az egyik gyerekkel verset, a másikkal szorzótáblát kell tanulni, és közben még a kis veteményest is rendbe kellene szedni? - Anya megoldja!

Te hogy hozol le egy egész napos strandolást két gyerekkel?

Figyelmed a vízparton egy pillanatra sem lankad, fényvédővel a kezedben szaladgálsz a gyerekek után, próbálod beléjük imádkozni a gyümölcsöt, a vizet, újra és újra visszaadod rájuk a kis sapkát, könyörögsz, hogy egy kicsit üljenek le az árnyékba, hogy egyenek legalább pár falat lángost/ hekket/ sült krumplit, ápolod a horzsolásokat, építed a homokvárakat, békebírót játszol a testvérviták során – amiből mindig több van, mint amire számítasz …

Forrás: Unsplash

 

Mindezek után hazaérve még megfürdeted a hulla fáradt gyerekeket, elkészíted a vacsorát – persze simán benne van a pakliban, hogy szendvics lesz -, lefekteted őket, miközben már a mosógépben forognak a strandolós rucik, és valamikor még arra is szorítottál időt, hogy Te is letusolj. Szuper nap volt. Fárasztó, de csodás! Más ettől totál kikészülne, és nyilván téged sem kell majd altatni, de ahhoz, hogy ennyi energiát fáradhatatlan céltudatossággal tudj összpontosítani, anyának kell lenned.

Természetesen se robotok, se varázslények nem vagyunk. Elfáradunk, szükségünk van énidőre, lazításra, néha csak úgy jól esik hátradőlni a kupiban, miközben a gyerekek a frissen mosott ruhákat használják palástként. Időnként összeomlunk, sírunk a párunk, barátnőnk vagy édesanyánk vállán, de a könnyekkel távoznak a negatív gondolatok is. 

Az anyaság az élet legnehezebb, kihívásokkal, elvárásokkal járó szerepe, ugyanakkor érte jár a legnagyobb megbecsülés és jutalom is: a boldog gyerekek.

Számodra mit jelent az anyaság? Írd meg!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram