Imádom a gyerekem, de ez a "horror office" nem nekem való

2020. máj. 13.
Szerző:  Cukimamik Team
Imádom a gyerekem, de ez a "horror office" nem nekem való
Home officban dolgozni kisgyermekkel olyan, akár egy aranykalitkában raboskodni. Mindkettőnek megvan a maga bája, a szépsége, de benne lenni közel sem olyan nagy élmény, mint amilyennek tűnik.

Üzleti megbeszélés anya-módra. „Igen, igen, én is arra gondoltam, hogy…….- vonal túlsóvégén a háttérben: ANYAAAAA!-A vonalban lévő anyuka kétségbeejtő sóhajtozása, és kérdése: „Te, hogy bírod?”- Épphogy kimondanám, hogy úgy ahogy Te, elszalad a kicsi mellettem, és a magában kántálja: „Baszd meg, baszd meg”. Hát így…

Hónapokkal ezelőtt még sokan vágytak home office munkára. Baromi kecsegtető, hogy otthonról dolgozhatsz, nem kell rohanni reggel a munkahelyedre, miközben a bölcsi vagy oviv felé veszed az irányt, hogy lepasszold a gyereket, és egy gyors „Szeretlek kicsim, legyen szép napod! Anya megy dolgozni” kíséretében a gyerek homlokára nyomsz egy rúzsos puszit, amiben az egész napi szereteted csomagoldtad, és már rohansz is tovább. A bölcsöde kijáratáig még te is elkámpicsorodsz, de ahogy kilépsz, már a munkahelyen kalandoznak a gondolataid.

Nincs megállás, az idővel versenyt futsz, be kell érni, és mire beérsz a munkába, újra indul a napod. Az órádra pillantva még csak 9:00 óra, de te már lenyomtál egy műszakot. Így csinálják a Profik!:) Ezzel ellentétben a home officban nincs rohanás- ezt már Te is tapasztalhattad- az idődet úgy osztod be, ahogy Te szeretnéd. Ott van melletted a gyermeked,akit imádsz mindennél jobban, de dolgozni egy percre sem fog hagyni. Az pedig, hogy minél kisebb a gyermek egyenesen arányos azzal, hogy mire megcsinálod a munkád lefő kétszer a kávé. Merthogy tök mindegy milyen pozícióban dolgozol vagy dolgoztál, otthon Anya vagy. Ha pedig anyára szükség van, akkor a munka nem ismeretes fogalom egy gyereknél.  Ellenben minél nagyobb a gyermeked, annál könnyebb LENNE a munka része, ha nem lenne az online oktatás. Egy agyrém. De legalább arra jó, hogy rájöjjek milyen hülye is vagyok, hiszen a felére sem emlékszem annak a tudásnak, amit valaha tanultam, vagy tanulni kellett volna, és arra, hogy a pedagógusokat értékelni tudjam. Szóval nem elég, hogy a kicsi ugrál, rángatja a ruhád, hogy „Gyere játszani anya!”, a nagyok meg egyszerre tanulják a sok "hülyeséget", a főnököd elvárja, hogy lelkiismeretesen dolgozz! Sokszor már nem is tudom mi a franc van.:)

home office

Imádod őket, de ha dolgozni kell, akkor maradjon a tisztes távolság. Legalábbis addig az ideig, amíg elvégzed a munkád. Gyerek mellett nem egyszerű dolgozni, számomra lehetetlen kihívás, szóval ne érezd magad frusztrálva, ha döcögve haladsz.

…és jön a home office legalattomosabb része: Van egy otthonod, ahol dolgozol. Ez az élettered is egyben. Először is akárhányszor leülök dolgozni- most a gyerekeket kizárom-, biztos, hogy eszembe jut mit kellene otthon csinálni. Olyanok is, amit már hónapok óta húzok. Az ágyon szanaszét hevernek a játékok. A polc már  megint poros lett, nem is értem, hogy lehettem ilyen hülye, hogy sötét bútort vettem- fogom a fejem- aztán van egy adag mosni való, azt is ki kéne mosni, ja meg levasalni a férjem ingét. Hű, a budira is ráférne egy takarítás, és ja, majdnem elfelejtettem, a gyerekeknek enni is adni kellene valamit. Ismerős ugye?

De hogy  nézzük a jó oldalát is, a főnököd nem ül veled szemben, és ez tudod mit jelent?;) 

Üvöltő gyerekek, home school, és egy home-lokát fogó anya- Tulajdonképpen ez a home office lényege.:) De erről már biztos Te is meggyőződtél.:)

...és akkor jöjjenek a Hősök!:) Ők azok, akik nap,mint nap szívnak ezzel a home offical és a home-schollal. Ők azok, akik a bedilizés szélén állnak, de akkor is keményen dolgoznak, ha gyerekkel a nyakukban kell levelet írni, vagy konferencia beszélgetést folytatni. Ők azok, akik soha nem fognak panaszkodni, mert erősek. Erősebbek, mint gondolnák ők maguk is.

A végére hagytam, hogy mi a megoldás. Mi a titok, hogy hogy lehet jól home officban dolgozni. Fogalmam sincs. Sehogy. Írhatok én neked arról, hogy milyen sziper-szuper babasarkot tudsz a szobába berakni, vagy a legmenőbb játékról. Anyára van szükség, ezt pedig egyetlen játék sem pótolja. DE legyen az remény számodra, hogy egyszer te is visszatérsz a régi kerékvágásba, és az egész "horror office" csak egy régi szép emlék lesz.

Kitartás!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram