Túlélőkalauz a kényeszer-otthonléthez

2020. március 21.
Szerző:  Cukimamik Team
Túlélőkalauz  a kényeszer-otthonléthez
Tényleg kezdem úgy érezni magam, mint a ValóVilágban! Megy a műbalhé, sokszor nevetünk, feladatokat teljesítünk kisebb nagyobb-sikerrel, este iszogatunk, tartjuk a kapcsolatot online a külvilággal, hogy kibírjuk a Villalétet, és itt  a „lét a tét”.

Nézzük a dolgok jó oldalát: Nem kell korán kellni, nem kell hajat mosni, amióta itthon vagyunk üres lett a szennyesláda, felzabáljuk a kaját, nincs felesleges kajakidobás, és nem kell különórákra rohangálni:)…

Szóval hogy csinljuk ezt az egészet, hogy ne őrüljünk bele?

Először is mentálisan foglald le magad, hogy addig sem legyen időd agyalni!

1.Kapcsolj offline-ra: Még mindig a média rabja vagy? Még mindig azt figyeled, hogy mi történik a koronavírus világában? Elég volt a hírportálok, és a facebookozás világából, melyek egy pánikburkban tartanak. Azt az időt töltsd a gyermekeddel, vagy takarítsd, vagy  ",mittudomén"amit a rémhírek olvasásával töltenél. Ha nagyon szeretnél tájékozott lenni, keress egy portált, ami számodra hiteles, és nem félelmet kelt benned. Az eseményeken nem tudsz változtatni, nincs szükség otthon egy megtébolyult anyára is. 

2. Ne gondolkodj, csak cselekedj!:  Kösd le magad, hogy időd se maradjon azon morfondírozni, hogy mi fog törnénni a kövektező 2-4 hétben. Foglald le magad mentálisan, vagy fizikailag. Amikor úgy érzed, hogy üresjáraton vagy, kezdj el függönyt mosni, vagy vasalni, vagy rendetrakni a szekrényekbe...csinálj olyan dolgokat, melyeket már régóta tervezel. A lényeg, ne kezdj el kombinálni, ne gondolkodj azon, hogy mi lesz ha…(kizárólag akkor, ha pozitív gondolataid vannak).

Néhány tipp:

- rakd rendbe a szekrényeket, amit hónapok, évek óta tervezel

- ablakpucolás- legalább egy fél napod le lesz kötve

- fiókok átpakolása

- legózás: amivel egy fél napot el lehet szöszölni

- főzzetek együtt a gyerekekkel valami finomat, utána pedig rendberakhatod a konyhát (ami több idő lesz, mint a főzés), de legalább megint eltelt egy nap.:)

3. Játssz a gyerekeiddel:  Ezt nem kell részleteznem, ha van kedved, ha nincs, úgyis játszani fogsz a gyermekeddel.:) Amíg a gyerkőcökkel játszol, addig sem a történésekre koncentrálsz. Nem kell  nagy dolgokban gondolkodni, a lényeg, hogy közös mindkettőtök számára élmény legyen.

4. Mozogj: Akár nehéz, akár nem, akár meg tudod oldani, akár nem: MOZOGJ! A mozgás feltölt, kikapcsol, boldogsághormont termel, és a Villalét után nem kell olyan sokát leadnod. Az első napokban nehezebb lehet gyerkőc mellett, de hamarosan ő is csatlakozni fog hozzád. Hoztunk neked egy videót is:

5. Vállalj szociális munkát!: Neked nem kell mondani, hogy jó érzés más emberről gondoskodni. Segíts idős ismerőseidnek, rokonaidnak, vagy az utcádban lakó idős néninek, bácsinak. Vásárolj be helyettük, kérd meg őket, hogy maradjanak otthon.

6. Beszélgess a barátaiddal: Fogj egy pohár bort a kezedbe, és fogd meg a telefont, vagy ülj a gép elé. Kezdődhet a virtuális piálás a barátaiddal, ami a legjobb lelki töltőtés lesz számodra.  Arról nem is beszélve, hogy a feszkót könnyebb feldogozni, és megkíméled embertársaidat attól, hogy teleordítod az internetet a jajjveszékelésseddel.

7. Kerüld magad a negatív tartalmaktól: Tudd, hogy mi történik a hazádban, de nem kell aktív résztvevőjévé válnod. 

8. Beszélgess a Pároddal: Mindkettőtökön hatalmas teher van, legyetek türelmesek egymáshoz.  Fogd fel úgy, hogy tavaszi „Agytakarítást” fogsz tartani. Az otthonlét az elszigeteltség ellen mindenképpen beszélgessetek pároddal esténként 1 pohár bor mellett.

9. Készíts blogot, írj naplót: Mindig is szerettél volna blogot készíteni? Szeretsz írni, és szívesen megosztanád az érzéseidet? Akkor hajrá, kezdd el! Kezdj el írni, tekints a blogra úgy, mint egy virtuális naplóra. A legjobb alkalom arra, hogy elkezdj blogot vezetni, leírd érzéseidet, megszabadulj gondolataidtól.

10. Ne ragaszkodj a megszokotthoz: Engedd el, most, hogy rendbe legyen a lakás, engedd, el, ha nem lesz elmosogatva napközben. Engedd el, ha nincs főttkaja az asztalon. Engedd, el, ha....ez az idő nem erről szól! Csak nyugalom, örülj, hogy egészségesek vagytok és együtt a család!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram