4 dolog, amit tudnod kell az anyaság első évéről

2020. február 12.
Szerző:  Reni
4 dolog, amit tudnod kell az anyaság első évéről
Forrás: pixabay.com
Megszületik a csemetéd, ami hatalmas öröm, sőt, egyfajta földöntúli érzés. Életed megismételhetetlen és gyönyörű szakaszába lépsz, ám nem árt tudnod róla pár dolgot, amik nem fogják ugyan beárnyékolni az anyaságodat, de hidd el, a tudás magabiztosabbá tesz.

1. Minden reggel más szülő leszel!

A kicsik nagyon gyorsan fejlődnek, így szinte napról napra más dolgok fognak félelemmel eltölteni, más kérdésekre kell megtalálnod a választ, más aggodalmak közepette fogod megélni az anyaságodat. Ám hidd el, hogy ezzel mindenki így van, minden anya bizonytalanabb az első egy évben, kivéve persze, ha abba a „supermother”csoportba tartozik, akik ritkák, mint unikornis sörényén a fehér folt. Természetes velejárója ez az anyalétnek, de ebben is meg lehet találni a szépséget és az élvezetet. Nem unatkozol, kevés dolgot teszel rutinszerűen, és minden nap egy csodás kihívás, amit teljesítve igazán büszkén fekhetsz le.

2. A testedet még nem fogod visszakapni

Szülés után ott marad egy kis pocak – sokaknál igen nagy pocak -, aminek bizony hagyni kell időt, míg visszahúzódik. Az anyák csupán kis százaléka lép ki úgy a kórházból, mint egy szupermodell, fogadd el. Még vérzel, a szervezeted tisztul, a hasizmaid csak most tértek magukhoz, lehet, hogy gátmetszésed volt vagy épp császárosan szültél - a hegeknek idő kell, mire teljesen meggyógyulnak. A nemi életed felé is fordulj türelemmel, hiszen felléphet ideiglenes hüvelyszárazság vagy épp libidóvesztés. A melleidről pedig még nem is beszéltünk: megduzzadnak, tejet termelnek, így válnak a nőiességed egy magasztosabb szimbólumává. Akkor se csüggedj, ha nem tudsz szoptatni, ebben az esetben tedd gyakran a mellkasodra a babádat, hogy megélhesd ugyanazt a meghitt intim közelséget, ami neked és neki is olyan fontos az első időszakban.

Tehát egy évig igen kicsi az esélyed arra, hogy teljesen visszakapd a régi testedet, de hidd el, nem veszítetted el örökre!

Forrás: pixabay.com

 

3. A babád nem szerepel egy szakkönyvben sem

Mivel minden csecsemő más – mások az igényeik, másként reagálnak dolgokra -, így nem fogsz tudni felkészülni és egy előre megírt lista alapján anyává válni. Az első pár hétben próbáld megismerni gyermekedet, utána pedig találd meg az alkalmazkodás-szoktatás-beilleszkedés háromszögében kijelölni azokat a határvonalakat, melyek mentén haladva a család minden tagja kiegyensúlyozott lehet. Ez nem kis feladat, de a megismerés és felismerés öröme végigkísér majd.

{adselite}

4. Találd meg a támaszaid!

Nem kell feláldoznod magad az anyaság oltárán, kérj és fogadj el segítséget. De csak azoktól, akik valóban segíteni szeretnének neked, nem pedig kéretlen tanácsokkal és rosszalló tekintetekkel melléd állni. Attól, mert apa kell fel bizonyos éjszakákon a picihez, a nagyi fürdeti meg időnként vagy épp a nagynéni/ nagybácsi vigyáz rá egy-egy órát, még nem leszel rossz anya. Sőt! Amennyiben a baba az első évében sokat van együtt a szűk szociális közegébe tartozó emberekkel, nagyobb biztonságban fogja magát érezni később a társaságukban és nyitottabb kisgyermek válik belőle.

A szülőség első éve egyáltalán nem sétagalopp, de hidd el, meg tudod csinálni és remek anyuka leszel!

 

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram