Az Anyatejes Világnap alkalmával megrendezett konferencián magával ragadtak az emlékek...

2019. augusztus 27.
Szerző:  Mészáros Orsolya
Az Anyatejes Világnap alkalmával megrendezett konferencián magával ragadtak az emlékek...
Augusztus 1.-jén rendezték meg az Országház Felsőházi termében az Anyatejes Táplálás Hete és Szoptatás Világnapja alkalmából a „Képesség és képessé tevés” konferenciát. A "Cukimamik-at" Nagy Lívia hívta meg a Melleted a Helyem Egyesület egyik alapító tagja. A kérésre természetesen azonnal rábólintottunk, és szerkesztő kolléganőnk, képviselt minket, aki "kora anyu". A legalkalmasabb személy képvielete az oldalunkat, hiszen ő maga is megtapasztalta a koraszülött édesanyák minden pillanatát. 

Ha nem ismeritek az egyesületet, akkor pár szóban bemutatnám. Én a Honvéd kórház PIC-én hallottam előszőr róluk… volt egy helyiség a „fejő”, ahol anyukák két óránkét beszélték ki magukból a jót a rosszat.  Egyik anyukától kérdeztem, hogy a bejáratnál a „24órás plakettet” a kórház rakta ki…majd meglepően kérdezték hogy nem ismered a Melleted a Helyem Egyesületet?... bevallom hogy mivel az embernek eszébe sem jut egy 7,5 hónpig szuperül végig vitt terhesség mellett, hogy bárhogyan is arra készülne, hogy mi van ha koraszülés lesz. Aztán felmentem az egyesület oldalára, és örültem, ÖRÜLTEM hogy vannak olyan egyesületek, akik törekednek a jobbra, tettrevágyóak!

„Az Egyesület fő tevékenységei közé tartozik, hogy az információ áradat mellett kommunikációs lehetőségeket biztosítaz éedesanyák számára, és támogatja a legmagasabb színvonalú kezelési és ápolási módszerek meghonosítását és terjesztését. Nagyon fontosnak tartja az intenzív osztályon 24 órában a szülők is jelen legyenek, teljes mértékben kitart a családcentrikus ellátás mellett” 

Dr. Nádor Csaba neonatológus előadása magával ragadott, aki a családközpontú koraszülött ellátás 8 alapelvéről beszélt. Tágra nyílt szemekkel vártam, hogy amit átéltem, vagy amin átmentünk, arról milyen lesz szép ruhában, sminkben, befésült hajjal, gyönyörű környezetben egy olyan úriembert hallgatni, akit nagyon tisztelek.

MÁS… törtek fel az emlékek…. de nem ijesztő emlékek….

A családközpontú ellátás 8 alapelvének evidenciái:

  1. 24/7 szülői jelenlét
  2. Szülők pszichés támogatása
  3. Fájdalomcsillapítás
  4. Környezeti hatások
  5. Pozicionálás
  6. Bőr-bőr kontaktus támogatása
  7. Az anyatej elválasztás és szoptatás támogatása
  8. Alvás védelem

Doktorúr kivetítette az alapelveket, amit így elsőre olvasva nem is biztos hogy értesz. Így voltam én is, annak ellenére, hogy át is éltem az egészet. Aki ismeri Doktorúrat tudja, hogy egy csodálatos ember, meigazi támasz a koraszülött szülőknek. A maga teljességében elmagyarázta  érthető nyelven, amit nem csak a szakmabeliek, hanem mi „ mezei” emberek is értünk.

A következő sorokban kicsit lelket is, erőt is szeretnék Önteni azokba, akik még esetleg épp a korházban vannak apró gyermekükkel… beszéljünk arról hogy mire törekedjünk, és mi az amit Te szülő is tegyél meg, mindent amit erőd enged…..a gondolatodban próbáld meg a kórház illatát, a gépeket, a másik anyuka sírását kicsit átváltani „TE és ÉN üzemmódba”.

Az egyespontban a 24/7, azt jelenti hogy heti 7 napban és 24 órában a gyermekeddel lehess, ne mint látogató. Én el sem tudtam volna képzelni, hogy ne lettem volna folyamatosan a gyermekemmel. Énekeltem, beszéltem hozzá, pelenkáztam, etettem. Az, hogy egy hétig inkubátoron keresztül, azt magamban gyorsan le kellett játszani, hogy ugyanúgy csinálok mindent… nincs félés… ő az én babám, fejlődéséhez szüksége van rám, és nekem is rá.

A második, harmadik, negyedik pont leginkább a szakembereknek szólt. Viszont emlékeimben még erősen benne ég az első hét, hogy az inkubátorból nem lehetett „össze -vissza” kivenni a babám. Pedig hogy imádtam a bőr-bőr kontaktot kettőnk között, és sokszor lehet nekem nagyobb szükségem volt a kisfiamra. Az előadás során most két év múlva értettem meg, hogy atyavilág mekkora stressz volt a babámnak hogy állandóan, mozgattuk, pelenkáztuk, hiszen neki még vagy két hónapig a hasamban nyugalomban, teljes védelemmel kellett volna „úszkálnia”.

De engedjétek meg hogy még pár mondatot írjak a bőr-bőr kontaktról, vagy a kenguru módszerről. Azon felül hogy éreztem a babám szívverését, az illatát, szuszogását, érintését….rettentő sok dolgot elősegít. Doktorúr előadásában elmondta, hogy elősegíti az anyatejes táplálást, erősíti a baba immunrendszerét, jótékonyan hat a hőháztartásra a baba légzésére, keringésére. Serkenti a szellemi és testi fejlődését a babáknak, nem mellesleg NYUGODT MÉLY ALVÁST biztosít.  Kenguruzás közben a felszabaduló oxytocin csökkenti az édesanyák stressz faktorát. A kötődést erősíti közted és babád között, így kisebb eséllyel alakul ki szülés utáni depresszó.

Végszónak csak annyit írnék, hogy rettentő hálás vagyok a „ kis táblácskának”, Csaba Doktorúréknak, hogy mindig mindenben részt vehettem, végig ott lehettem babám mellett!  És minél több kórház koraszülött osztályát támogassunk abban hogy 24/7 legyen!

 

 

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram