Csipp-csepp egy csepp...- a stressz inkontinencia legyőzhető!

2019. március 24.
Szerző:  Polgár Georgina
Csipp-csepp egy csepp...- a stressz inkontinencia legyőzhető!
Felnőtt, önálló, erős nő vagy, aki kihordott és megszült egy, vagy több gyereket, mégis olyan problémával kell megküzdened, ami miatt legszívesebben ki se mozdulnál otthonról? Rengeteg nő küzd a vizeletvisszatartás problémájával, de csak kevesen tudják, hogy van belőle kiút!

Amilyen bonyolultan van kezelve a női lélek, olyan egyszerű a helyzet a női testtel kapcsolatban: legyen szép, tökéletes és hibátlan. Ezért van az, hogy amikor problémánk van a testünkkel, azt sokszor még önmagunknak se valljuk be, hanem egész egyszerűen elhessegetjük, mintha nem is létezne. Így van ez a vizeletvisszatartási zavarral is. Márpedig egy nagyon is létező dologról van szó, amiről nem fordíthatjuk el a fejünket, mert rengeteg nőt érint.

Instagram: tashie_net

A terhesség még azoknak az anyukáknak is megviseli a szervezetét, akiknek semmilyen különösebb panaszuk nem volt a kilenc hónap alatt. Pedig ha belegondolunk, a gyermekvárás időszaka óriási kihívás elé állítja szervezetünket: a hasi és a kismedencei régióban található izmok, szalagok és kötőszövetes elemek hosszú időn keresztül nyújtott állapotban vannak, mindez pedig különböző diszfunkciókat okozhat ezen a területen. Ilyen például a stressz inkontinencia is. Az első terhesség alatt a kismamák 48%-a, többedik terhességnél pedig már 85%-uk találkozik az inkontinenciával a harmadik trimeszterben. A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy azon nők közül, akik a szülés utáni harmadik hónapban még mindig inkontinensek, 92%-uk még 5 évvel később is tapasztalja a vizeletcsepegést.

Kép: HaziPatika.com

Maga az inkontinencia szó akaratlan vizeletürítést jelent. A stressz inkontinencia lényege pedig az, hogy a hirtelen hasűri nyomásfokozódással járó tevékenységeknél (köhögés, tüsszentés, emelés, ugrálás) vizeletcseppenés történik. A gyenge záróizmok elengednek ezekre a hirtelen erőhatásokra és már meg is történik a baj. A megoldás tehát ezeknek a záróizmoknak, a medencefenék izmainak az edzése. Ma már nagyon sok nő él tudatos életet: egészségesen táplálkozik, eljár futni, edzeni, csoportos órákra. Ezekre az izmokra azonban mégsem fordítanak elég figyelmet. Nincsenek szem előtt, nem látni őket, és már csak akkor kezdenek velük foglalkozni, ha már az elhanyagolásuk miatt kialakult probléma megkeseríti a mindennapjaikat. Ám még ilyenkor sem késő, sőt soha nem késő elkezdeni a gátizom, más néven intim tornát.   

Kép: margaretabiobolt.hu

Majdnem tíz kilónyi súly nehezedik a medencefenék izmaira, ugyanis ezek tartják az alhasi szerveket. A nők (óriási bánatunkra) nagy része hasra hízik, ami még nagyobb terhelésnek teszi ki a medencefenék izmait, ráadásul a terhesség alatt még a baba súlya is rájuk nehezedik, ezért a záróizmok megnyúlnak, veszítenek erejükből. Ezek az izmok nem fognak maguktól ismét jól működni, nekünk kell foglalkozni velük és rendbe hozni őket. A meggyengült záróizmok ugyanis a későbbiekben biztosan gondot fognak még okozni akkor is, ha jelenleg semmilyen panaszunk nincs rájuk. Rendszeres tornával azonban nemcsak megszüntethetjük a stressz inkontinenciát, de a felbukkanását is megakadályozhatjuk.

Instagram: -.e.l.s.a.-

Az intim torna a hagyományos Kegel gyakorlatokra épül, amit szakember felügyelete alatt tanulhatunk meg. Miután a tréner megérezteti velünk mely izomcsoportot kell megdolgoztatnunk, és azokat hogyan mozgathatjuk akaratlagosan, és a gyakorlatokat is elsajátítottuk, utána már egyedül is csinálhatjuk az intim tornát. Ha már fennálló panaszokat szeretnénk megszüntetni, akkor 10-12 héten át napi szinten kell csináljuk az intim tornát, különben nem lesz hatása. Pihenőnapot csak izomláz esetén és a piros betűs napok alatt tarthatunk.

Még azoknak is heti háromszor kell tornáztatni a szebbik felüket, akik panaszmentesek, ugyanis ezzel alapozzák meg a stressz inkontinencia mentes jövőjüket. A napi szintű, de sokszor még a heti három tornához is óriási kitartás kell, amire azonban sajnos nem mindenki képes. Egy valamit azonban senki ne felejtsen: csodaszer nincs! Intim izmaink tornáját is csinálni kell egy életen át, mint bármilyen más sportot, hogy azok edzettek legyenek, ne veszítsenek feszességükből és bírják a gyűrődést.  


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram