Útravaló újdonsült anyukáknak

2019. február 06.
Szerző:  Patyik Kata
Útravaló újdonsült anyukáknak
Hajnali öt óra. Az a bizonyos ”vihar előtti” – etetés utáni – csend. Néhány hónappal ezelőtt ilyenkor fordultam a másik oldalamra, hogy tovább aludjak, vagy épp a majdnem kétéves kisfiam takaróját igazítottam meg kábé hatodszorra. Amióta – már két hete - a kishugi megérkezett, nosztalgiázok.

Csapzott haj, száraz bőr, zombiarc, „kávétderögtönésintravénásan”- üveges tekintet. Az időt se óra-perc-másodpercben mérem, hanem etetéstől etetésig – egységekben. Egyelőre egy versenyfutás, aztán lassan beleszokunk, kialakul a napi rutin. Bátyónál se volt másként. Igaz, ez most nagyobb falat, két kicsi gyereket koordinálni, háztartást menedzselni, de a „Nagytesó” már kitaposta az utat, onnan tervezem a hibákat korrigálni, a bevált trükköket átvenni. Persze anya tervez, gyerek végez, de hagyjuk kibontakozni.

Talán Veled is hasonló cipőben járunk? Az imént vágták el a köldökzsinórt, te még a szülés fáradalmait pihened…..pihennéd ki, de már bele kellene rázódni a mindennapokba?

Ne aggódj, nem vagy egyedül, csak picit dőlj hátra és olvass bele az „Anyapara Tízparancsolatba”

1. Friss az élmény, most érkeztetek meg a kórházból, babaillat lengi be a házat, ami igenis, elnyomja a büfi-puki-izzadságszagot. Egyik percben sírsz a fáradtságtól, a másikban a boldogságtól, Anya lettél. Pont ezért is fontos, hogy megérkezzetek. És ugyanilyen fontos, hogy ez a megérkezés intim legyen, papa-mama-gyerekek. A rokonság várhat, nektek kell most kiscsaláddá érnetek, ami úgy lehetséges, hogy az első időszakot együtt töltitek. Az már egyéni, kinek mire van igénye, órák, egy délután, pár nap, de a belső hangra hallgass, ne a rokonokéra vagy a kíváncsi szomszédéra. Neked kell érezned, mennyi időre van szükségetek megérkezni.

2. Szétnézel a lakásban, hoppá, hiányzik a popsikrém, nem passzol a hálózsák, nincs szopitea….. delegálj! Életed párja biztos nagyon szívesen felpattan és beszerzi, amire épp szükség van. Hidd el, terhelhető, te viszont egyelőre nem vagy az. Hagyj magadnak időt gyógyulni, testileg – lelkileg, hiszen az elmúlt 9 hónap és maga a szülés-születés-kórház rendesen kimerített. Ne a friss gátsebeddel, császársebeddel akarj tavaszi nagytakarítani, kérj segítséget, amiben csak szükséged van. Anyukád tuti pogácsája, anyósod finom húslevese is nagyot lendít rajtad.

3. Figyeld a testedet, jelezni fog. Korog a gyomrod? Meg se várd, egyél. Ha egy kekszet csak, vagy tízperces zacskós tésztát, de egyél. Rendszeresen. A szüléssel a raktáraid kimerültek, netalán még sok vért is vesztettél. Jó, ha van otthon zöldség,(piros) gyümölcs, vörös hús, dió, mogyoró, egyéb magvak, zabkását is tudsz csinálni, csináltatni. Inni is a napi 3 liter legyen a minimum. Semmiképp ne titkold el, ha panaszod van, a védőnő, a nőgyógyász érted (is) vannak. Jobb ma egy katéter, ha esetleg bedugul a szülés utáni vérzés, mint holnap 40fokos lázzal, méhgyulladással a kórházi ügyeletre szaladni.

4. Énidő. Tesséééék? Az. Igenis jár neked. Napi félóra a fürdőben. Egyedül. Napi – heti – igény szerinti séta, a kedvenc sorozatod, egy óra olvasás, stb., ami feltölt, amitől fellélegzel, felfrissülsz, amiből energiát tankolsz, még ha csak a következő etetésig is.

 Fotó: Pinterest

5. Idő a párodra. Mert megérdemlitek. Szülők lettetek, de nem csak szülők vagytok. Persze elsősorban azok, tehát legyetek mindig ugrásra készen, de ne felejtsétek el, hogy szükségetek van kettesben is időt eltölteni. Ha csak elmenni sétálni egyet, összebújni egy félórát a tévé előtt, amíg alszik a pici, belevágni egy többezer darabos puzzle-projektbe, és végigvinni. De ha szerencsétek van, belefér egy mozi, vacsi, ilyesmi időigényesebb program is, biztos akad valaki a családból, barátok közül, aki szívesen bébiszittel pár órára.

6. Jótanácsok. Vannak bőven. Igaz, itt szelektálni kell, jók, kevésbé jók, és „akiadjaazthiszi”, de különben nem jók. Még ha első gyerek is, hallgass az ösztöneidre. Ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot, lehetőleg attól, akit te választasz, és ne belső – külső kényszerből kizárólag családtól, csak hogy ne legyen sértődés. De hidd el, jobb vagy még újdonsült anyukaként is, mint gondolnád. Benned növekedett 9 hónapig a kicsikéd, amióta megérkezett, ösztönből érsz hozzá, ösztönből eteted, gondozod. A lakás másik végéből is meghallod, ha szuszog. Bízz magadban!

7. Ne hasonlítgass. Se magadat, hogy bezzeg a szomszéd lány hat nappal szülés után már lapos hassal mászkál, se a kisbabát, hogy a munkatársadnak meg átalussza a kéthetes gyereke az éjszakákat. Mindenki a saját ritmusát kövesse. Ne legyél tükörfüggő, csokisfánkfüggő se, figyelj a középútra. Hagyj időt magadnak gyógyulni, visszatérni, a babának pedig megérkezni ebbe a zajos világba, ahol nincs már olyan all-inclusive ellátás, 37fokos fűtött medence, mint anya pocakjában.

Fotó: Pinterest

8. Lehet meredeken hangzik, de ha van rá lehetőséged, főleg kapacitásod, vágj bele valami rövid tanulós projektbe. Frissítsd fel az angoltudásod, fejleszd magad a számítástechnika terén, esetleg egy gyorstalpaló kurzus eddig ismeretlen területen.…annyi mindent lehet otthonról is tanulni. Nézz körül, akad-e államilag finanszírozott képzés kifejezetten anyukáknak, akik kisgyerekkel vannak otthon, vagy esetleg a jelenlegi főnököd nyúl a zsebébe mélyebben. Biztos örül a munkaadód is, ha iksz idő után visszamész és nem kell mindent kvázi elölről kezdened, hanem rövid idő alatt újra visszatalálsz a munka világába. Ha pedig új munkát keresel, ott is helytállsz.

9. Idővel törekedj a napirendre, hatalmas segítség a jövőben, az egész családnak. Hagyj időt magadnak (nem győzöm hangsúlyozni), de ha úgy érzed, most már készen vagy megbirkózni egyszerre több feladattal érdemben, akkor állíts össze egy napirendet, mi az, amit reggelente szeretnél intézni, amit délelőttönként akarsz letudni, és mi maradjon délutánra. Egy határidőnapló igazán jó barátnőd lehet a mindennapokra, aki segít rendet teremteni és fenntartani. Igaz, nem tudsz vele kávézni, de ha jót választasz, év végéig elkísér, segít uralkodni a káoszon, ha már tombol, de meg is előzheti azt .

10. És végül…….legyél egyszerűen „csak” Anya….. Legyél ott, ha a kisbabádnak szüksége van rád. Ha sír, vedd fel, vagy nyugtasd meg az ágyikójában, szopiztasd vagy itasd tápszerrel, öltöztesd rózsaszínbe,kékbe,hupililába,szivárványszínűbe. Mindegy. Csak szeresd. Nagyon.

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram