Szülési utáni hasi műtét- gyógyulásom története hétről-hétre

2018. július 03.
Szerző:  Németh- Oláh Adrienn
Szülési utáni hasi műtét- gyógyulásom története hétről-hétre
Kép:RammGym
Korábban írtam részletesen a nagy hasi műtétemről, mely során zárták a két terhességem során szétnyílt hasizmaimat, köldöksérvemet és korrigálták a megnyúlt alhasi bőrömet. Ám a műtét utáni időszakról is van mit beszélni, ugyanis a teljes sebgyógyulásig nem beszélhetünk sikeres műtétről.

Mire a hegek elérik végleges helyüket és formájukat, egyéntől függően eltelhet akár fél-egy év is. Sportolni két hónap után lehet – fokozatosan hozzászoktatva a testünket.  A sebgyógyulás pedig a hivatalos orvosi álláspont szerint hat hét alatt gyógyul meg annyira, hogy ne kelljen a szétszakadástól tartani. Addig az emelés, köhögés és tüsszentés mind veszélyesek lehetnek. A haskötőt is ennyi ideig kell viselnem éjjel-nappal, hogy segítse a felpreparált bőr visszatapadását. Kontrollon a műtét után egy, majd két héttel, utána egy, három, majd pedig hat hónappal kell megjelenni.

Ez is érdekelhet:

Szétnyílt hasizom műtét története

Gyógyulásom története hétről-hétre

 1. hét

A műtétet kedden este tíz óra körül fejezték be. Másnap délelőtt már fel kellett kelnem – ez nagyon kellemetlen volt, délután viszont már a folyosóra is kimerészkedtem. Egy nappal később, míg a hazaengedős kontroll vizsgálatra vártam, unalmamban a kórházban sétálgattam, még az emeletre is fellépcsőztem. Ez előző nap még fizikai képtelenségnek tűnt.

Ötödik napon – már otthonról – kétségbeesve telefonáltam az ügyeletre, mert „átsárgult” a kötésem. De megtudtam, hogy a seb váladékozása normális, a kötés pedig elbírja ezt még három napig, amikor amúgy is mennék kötözésre. A kötözésen ráadásul közölték, hogy nem az váladék, csak a bőségesen felkent Betadine ütött át.

A hasam még elég nagy, olyan puffadtnak látom.

A régi köldököm helye és az új, körbevarrt köldököm, valamint ezek körül a bőr még érzéketlenek. A nagy íves vágást, ami a két csípőcsontom között feszül (szó szerint) az első napokban alig éreztem, de a negyedik nap környékén elkezdett kegyetlenül húzódni.

Napról napra erősebb leszek, egyenesebben járok, tovább bírok fent lenni. A hét végére fel tudtam húzni egyedül a zoknimat és egymagam elmosogattam vacsora után. :)

 2. hét

A nyolcadik napon került sor az első kontroll vizsgálatra. Az orvosom kedvesen megjegyezte, hogy szépen, egyenesen állok. Átkötözte a sebeket, vastagon bekente őket Betadin-nal.

Másnap palacsintát sütöttem a gyerekeknek, harmadnap felöltöztettem és átpelenkáztam a másfél éves kislányomat. Állva még nem próbáltam meg felvenni, de, ha ülök, már az ölembe merem emelni azt a tízkilónyi cukorfalatot. Három és fél éves kisfiam szerencsére már önállóan öltözik és jár WC-re. Jajj, és túl vagyok az első tüsszentéseken. Mikor megéreztem, hogy jön, megpróbáltam jól összegörnyedni és finoman nyomni a hasam, de erre a fájdalomra nem lehet felkészülni. A hasizmaim mentén úgy éreztem, hogy szétszakadok.

A köldököm körül még érzéketlen a terület. A nagy seb már kevésbé fáj, de annál jobban viszket.

A hasam még mindig puffadt, de talán már lejjebb ment kicsit.

3. hét

A tizenötödik napon volt aktuális a második kontroll és a varratszedés.

A varratokat csak az új köldökömből kell kiszedni, a többi helyen felszívódó van. Mielőtt azonban a Doktor Úr vagdosni kezdte volna a cérnákat, ki kellett valahogy szednie a köldöklyukból az alvadékot. Az egész legfeljebb kicsit kellemetlen volt, de fájdalmasnak nem mondanám, mert az a terület még mindig érzéketlen. A köldököm elég meggyötört, pirosas. A lenti seb szépen alakul, azt már víz is érheti.

Pár nap múlva teljesen átázott a köldökömön a kötés. Először csak azt gondoltam, a betadine feloldotta a maradék alvadt vért, de amikor megkukkantottam, olyat láttam és éreztem, amire nem számítottam. Egy enyhén büdös, váladékozó sebet.

Mentem az orvoshoz, amint tudtam, még ha akkor nem is a saját dokim rendelt. Sajnos megállapította, hogy részlegesen (két helyen) szétnyíltak a varratok. Betadinos oldattal kitörölgette és meghagyta, hogy ezt én is ismételjem meg minden reggel és este, két nap múlva pedig lásson a saját orvosom.

Nagyon elkeseredtem. A gondolat, hogy nyitott seb tátong a hasamon és még törölgetnem is kell… Otthon a férjem rántott vissza a földre, akire mindig számíthatok. Bár hírhedten rosszul van mindentől ilyesmitől (simán rosszul lesz, ha vérvételre kell mennie), gond nélkül segített a sebtoaletben. Drágám, soha nem lehetek elég hálás Neked!

Pár nappal később a lenti, nagy sebem is szétnyílt egy apró szakaszon. Nem lepett meg, mert ott a varr vastagabb volt és fájdalmasan esett le. A köldökömhöz hasonlóan kezelem.

 4. hét

A saját orvosom két nappal később elárulta, hogy műtét közben látta, mennyire vékony a bőröm, és igyekezett ritkábban elhelyezni az öltéseket, de sajnos ez benne volt a pakliban. Két helyen nyílt szét az új köldököm, ami miatt teljesen leromlott a terület vérellátása is, így a felső bőrréteg lehámlott. A sebben a bőr alatti hasi zsírt, az egyébként ép irhát és némi váladékot lát a szakértő szem. Én csak egy visszataszító fehéres, formátlan lyukat.   

De mivel a szétnyílt felső bőrréteg alatt az irha él, valószínűleg magától nő majd oda új bőr. (Legfeljebb később sebkorrekciós műtétre szorulok majd.) A lenti seben a szétnyílás nem vészes, azon is folytatom a kezelést. Egy hét múlva kontroll.

Az ép részeken egyénként nagyrészt levált a varr, szépen gyógyul.

A haskötővel szintén gondjaim vannak. Olyan típust kaptam, ami sajnos nem végig tépőzáras. Mára pedig annyira szépen lelapult a hasam, hogy a haskötő nem tart elég szorosan. Befér a kézfejem alá. Így nem tudja ellátni a feladatát, hogy segítse a bőr visszatapadását. Szerencsére ezt illetően nem nagy a veszély, de jobb lenne egy szorosabb. A klinika nem tud kisebbet adni, mert ez így is S-es, és egyszerűen nincsen kisebb… Szóval veszek egyet magam… (nesze neked, drága magánklinika).

5. hét

Az esedékes kontrollon az orvosom megnyugtatott, szépen alakul minden, Rá nincs is szükség a továbbiakhoz, a sebek maguktól összenőnek, várhatóan két héten belül. Ezt nehéz elhinnem, de Ő tudja. Legközelebb két hónap múlva találkozunk (a műtét utáni 3. havi ellenőrzésen). Jövő héten viszont megszabadulok a haskötőtől is.

6. hét

A Doktor Úrnak igaza lett, a hét végére begyógyultak sebek. Nem győzök rácsodálkozni az emberi szervezetre. Nem egy vágást kellett összenövesztenie, hanem egy-két centis szakaszon egyáltalán nem volt bőr és újat növesztett oda. Elnézést a szakszerűtlen megfogalmazásért, de laikus szemmel ez meglepő és csodálatos. Bár megjegyzem, a köldököm jobban összenőtt, mint kellet volna, alig maradt belőle egy pici lyuk. Ezzel még lesznek gondok.

Haskötő nélkül pedig csodálatos az élet!

Azóta…

Hétről hétre kezdem visszakapni a testem. Egyre kevesebb ponton fáj a hasam, egyre többet bírok megtenni, felemelni és fokozatosan tér vissza az érzékelés is műtött területen.

A gyógyult köldököm még élénk rózsaszín, és sajnos szinte teljesen benőtt (épp egy gyufafejnyi lyuk maradt csak. Az orvosom ezt „garanciálisan” javítja majd ki, bár még nem tudja hogyan, mert ilyet (hogy túlságosan begyógyuljon egy seb) még nem látott.

A bőröm sem nem lett teljesen sima, de ez nem orvosi hiba, a striákat nem lehet eltüntetni. A nagy seb igazán nem zavaró és egyre halványabb. Nem lett teljesen lapos, deszka hasam, de szülés előtt sem volt az, annál jobbat pedig senki nem is ígért. Nem zsír van rajta, hanem, hogy is mondjam, valahol el kell férnie annak, amit megeszek. :) A környezetem szerint túl kritikus vagyok. Mindenesetre a boldogságom határtalan, felvehetek újra testhezálló felsőket.

Elkezdtem mozogni is. Hetente többször futok, a hasizmaimat pedig a Love Your Belly-vel igyekszem megerősíteni. És jelentem, működik! :)

(Persze a sikerhez szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozás is. Szokták mondani, hogy a kocka has a konyhában készül. Fogyókúra helyett életmódváltással, egészséges étkezéssel és sporttal kell elérnünk a változást. Így lesz tartós az eredmény.)

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram