Mi jöhet még? - szembenézések a szülés utáni gondokkal

2018. március 20.
Szerző:  Szabó Kitti
Mi jöhet még? - szembenézések a szülés utáni gondokkal
Fotó: Pinterest
Sok anya szerencsés, és a felhők felett három méterrel jár még hetekig a babája születése után. Sajnos még ebből a felemelő állapotból is a földre tudja rántani a nőket, ha valamilyen szülés utáni kellemetlenség, vagy fájdalom jelentkezik. Ezt a részt nagyon kevesen ússzák meg, és még kevesebben vannak rá felkészülve, főleg első babánál.

Gátseb panaszok, bevérzések, zúzódások, ödéma

Sok mindentől függ a spontán szülés gátra vonatkozó kimenetele. Az anya adottsága, a baba méretei, az oxitocin adása, a fájdalomcsillapítás módja, a testhelyzet, sikeres gátvédelem, a szülés vezető szakemberek hozzáállása, a gátrepedés/metszés/varrás minősége, helyzete stb. mind befolyásolja, hogy mit fogunk tapasztalni a gáttájékon.
Kizárólag erős idegzetűeknek ajánlom a tükörrel való szemrevételezést. Ha belegondolunk, akkor viszont elfogadjuk, hogy bármit is látunk az általában normális. Előfordul nagy kiterjedésű véraláfutás, zúzódás, duzzanat, ödéma, ráadásul a varratból kiálló cérnák különösen sokkoló látványt nyújtanak.
Ha nincs gátseb, de van fájdalom, akkor jól eshet ülőfürdő, hideg vagy melegvizes borogatás, jegelés is. És várjuk a gyógyulást!
Mindenképpen jól jöhet egy szülés utáni ülőpárna, vagy egy sima kisgyerekeknek való úszógumi annak érdekében, hogy ne nehezedjünk rá ülés közben a gátra. Ha van gátseb, akkor is általában magától rendeződik a helyzet. Oda kell figyelni, hogy tisztán, és szárazon tartsuk a sebet, és csak tiszta vízzel zuhanyozzunk. Esetenként tapasztalhatunk kellemetlenségeket, amelyek jó esetben otthon is szépen rendezhetők. A gát vérkeringése nagyon gyors, ezért maga a gyógyulás is elég flottul szokott zajlani, de sokszor történik meg például a heg felszínének minimális szétválása. Amennyire minimális, annyira fájdalmas élmény. Bármilyen sebkezelésnél ugyanígy a fenti menet a teendő, várni kell pár napot, figyelni, óvni, megpróbálni elkerülni a terhelést, a székrekedést! Minden wc használat után sima vízzel való lemosás, óvatos szárítás, levegőztetés pár nap alatt segíteni szokott. Ha mégsem változik a dolog, akkor jöhet az aloe vera spray, körömvirágkrém, vagy az Octanisept spray. Utóbbi egy korszerű oldat sebkezelésre. Jódtartalmú készítmények nem ajánlottak! Ha nincs javulás, akkor irány a nőgyógyászod! Ő eldönti, hogy normális-e a seb gyógyulása, vagy segítség kell. A teljes, és megfelelő gátgyógyulás érdekében komolyan kell venni a behatolással járó együttlétek kerülésére vonatkozó tanácsot az első hat hétben!

Császármetszés után

Előfordulhat, hogy akár 2 hétig nem lesz jó a helyzet, erre sajnos jobb felkészülni. A gátsebbel is vannak nehézségek, de a császármetszés bizony egy komoly hasi műtét. Nem elég a fájdalom, még természetesen a babára is koncentrálnunk kell. A szoptatási pozíció megválasztása sem könnyű, a varrat húzódik, fáj, és nem esik jól ha a baba hozzáér a friss sebhez. A szoptatás alatti méhösszehúzódások sem lesznek kellemesek. Hajolni, felülni, köhögni, wc-t használni pokoli lesz. Aki azt mondja, hogy a császáros anyukák megspórolták maguknak a szülési fájdalmakat, az hatalmasat téved.
A sebgyógyulás ebben az esetben hosszú folyamat, hiszen a szöveteknek, izmoknak regenerálódni kell a vágás, szétfeszítés után, illetve későbbiekben összenövések is jelentkeznek, melyek a későbbi terhességeknél jelenthetnek problémát a hegszétválás veszélyével egyetemben.
Pár tanács: zuhanyzás ülőfürdő helyett, székrekedés megelőzése, magas derekú bugyit viselete! Ha begyógyult a seb, akkor hegesedést segítő krémet is lehet alkalmazni. Minden gyulladásra utaló jelnél forduljunk orvoshoz!

Fájdalmas méhösszehúzódások

A test szülés után azonnal megkezdi az öngyógyítást. Tehát a méhlepény leválása következtében kialakuló tulajdonképpeni nyílt sebnél rögtön próbálja zárni az ereket, és megindul a méh visszahúzódása. Ezért hálásnak kellene lennünk, és vagyunk is, de cserébe erős görcsöket tapasztalunk. Szoptatás közben a méhösszehúzódást is kiváltó oxitocin hormon szabadul fel, így ekkor fogunk leginkább csillagokat látni. Többedszer szülő nők elmondják, hogy minden babánál egyre intenzívebbek ezek a pár napig jellemző fájdalmak.

{adselite}

Sebes mellbimbó, meginduló tejtermelés, mellgyulladás

Sokszor a túltelítődött, kemény mellek érzete, látványa is lehet sokkoló az első napokban. A leghatékonyabb módszer a problémára az igény szerinti szoptatás, és a melltartó elfelejtése (ne nyomja semmi a mellet, mert tejpangást, fájdalmas csomókat okozhat).
Ha a babával még nem vagyunk teljesen összehangolódva, és kellemetlen feszülést érzünk, akkor sajnos muszáj picit fejni. Csak annyit, hogy valamennyire felpuhuljon a mell. A nagyon túltelítődött ciciből a baba sem tud ügyesen szopizni, és sokszor a mellre tétel is problémás ilyenkor. Egyébként pedig szoptatni-szoptatni-szoptatni, mindenféle pózban. Lehet szoptatás előtt borogatni a mellet meleg vízzel, vagy zuhanyzásnál is folyathatunk rá kellemes meleget, mert ez segít megnyitni a tejcsatornákat. Szoptatás közben pedig lehet simogatni, masszírozgatni a mellet, hogy könnyebben ürüljön. A sebes, érzékeny mellbimbó visszavezethető a hirtelen nagy igénybe vételre is, de valószínűbb, hogy valami nem zajlik zökkenőmentesen a szoptatás körül. A nem megfelelő mellretétel, mellre tapadás, lenőtt nyelv, a száj körüli izmok nem megfelelő tónusa, és a cumizavar (bimbóvédő is okozhatja!) is lehet kiváltó oka a kisebesedésnek. Utána kell járni, és javítani, amin szükséges! Addig is sokat hagyjuk szabadon a mellbimbót, ne töröljük le róla az anyatejet,babanyálat hiszen ezzel is segítjük a gyógyulást! Használhatunk bimbóvédő krémet, és a fájdalom ellenére is próbáljunk igény szerint szoptatni!
A seb nemcsak rettenetesen fájdalmas, hanem remek kaput is biztosíthat a kórokozók bejutásához, ami mellgyulladáshoz vezethet. Gondoljunk erre is, és láz, váladékozás, nagy fájdalom esetén keressünk fel orvost!

Inkontinencia

Sok frissen szült nőt érint a probléma. A terhesség, és a szülés bizony megviseli a medencefenék izmait. Különösen a szülés utáni első néhány hétben fordul elő vizeletcsepegés, általában tüsszentés, köhögés, nevetés, erőlködés hatására. A 6. héten is fennálló a panasszal szintén illik orvoshoz fordulni. Szerezzünk be erre a célra kapható betéteket, és szánjunk időt intim tornára!

Aranyér

Még egy kínos probléma. Nagyon sajnálom, akiket proktológia szinten érint a dolog, mert ez már tényleg mindennek a teteje. Szülés után mindenki boldog, hogy vége van az altesti macerának, erre jön egy ilyen kellemetlen after party.
Az aranyér legtöbbször szülés után rendeződik, mert megszűnik az oka. A keringés viszonylag hamar visszazökken, a keringő vérmennyiség normalizálódik, a nyomás a plusz teher miatt már nem okoz gondot. Elviekben nincs oka a további visszértágulatnak.
Néhány esetben viszont a már meglévő aranyérre igen rossz hatással lehet a kitolási szak, illetve a szülést követő székrekedés. Patikákban lehet kapni a szoptatás időszakában is használható kenőcsöt, kúpot, ami segíthet. Persze az alapvető tanácsokat jó megfogadni: bő folyadék - és rostfogyasztás (szénsav- és cukormentes kivitelben), erőlködés (székrekedés) kerülése, gondos vízzel történő lemosás wc használat után, óvatos törlés. Ha elhúzódik a probléma, fájdalmas, folyton sérült a terület, akkor nem érdemes várni a szakorvos felkeresésével.

Baby blues /gyermekágyi szomorúság/

Akkora hormonviharba kerülünk a szülés utáni napokban, hogy nem csoda, ha kicsit szétcsúszunk. A hormonok játéka nélkül is eléggé instabil érzelmi időszak ez, hiszen a mámortól a mély pánikig, a túlpörgéstől a teljes kimerülésig, mindent megtapasztalunk néhány nap leforgása alatt.
A baby blues nem gyermekágyi depresszió! Általában az első hetet követően meg is szűnik ez a lehangoltság, de addig ott lebeg körülöttünk. Ne féljünk segítséget kérni a családunktól, muszáj önmagunkra kis gondolni… csak egy kicsit! Jó, ha megoszthatjuk a gondolatainkat számunkra fontos emberekkel, és még jobb, ha néha tudunk aludni is!

Megváltozott testkép

Egy normális világban meg se fordulna a nők fejében, hogy szülés után pár héttel teljesen fitten, feszesen kellene kinézniük. Sajnos manapság nem kapunk időt a felépülésre, nem pihenünk eleget, mert hatalmas a nyomás, miszerint szupernőnek kell lennünk.
Legyünk vele tisztában, hogy pár hónapig látható lehet “utópocak”, egyfajta megváltozott testtartás, hajhullás jelentkezhet, bőrelváltozások, striák, hegek…
Egyszerűen most még ezt engedjük el, nem ez a dolgunk az első időszakban. Kicsit tudni kell átadni magunkat a helyzetnek. Nem kell mocsári szörnyként létezni, de testnek, léleknek regenerálódásra van szüksége.

Ugyanolyan lesz?

A gyermekágyi időszak után ugyan zöld utat kapunk a házas életre, de azért nem szabad arra számítani, hogy ugyanolyan lesz, mint régen. Varratokról, gátfájdalomról, császársebről beszéltünk… A fáradtságról is. Illetve még egy kis idő kell, hogy a hüvely teljesen visszanyerje a tőle megszokott formát.
A szoptatás, és a vele karöltve járó hormonváltozások úgy vannak kitalálva, hogy a szervezet erősen tiltakozzon egy új, azonnali teherbeesés ellen. Valljuk be tökéletesen igaza van, de emiatt sokszor nullára redukálja a nemi vágyat, és nem igazán segíti elő a nedvesedést sem. Ez teljesen természetes, a legtöbb nő ezen megy keresztül. A többi nőtársunk meg csendben áldja a szerencséjét :)

Bármelyik problémában is vagy érintett, van kiút. Néha az idő lesz a megoldás, esetenként pedig muszáj szakember segítségét kérned! Ne aggódj, nem vagy egyedül, és nem te vagy az első, aki átéli ezeket a nehézségeket!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram