Az intimkehelyről

2017. december 19.
Szerző:  Szabó Kitti
Az intimkehelyről
Sokan nem hallottak még róla, így először is tisztázzuk, hogy mi is az intimkehely, más néven intimtölcsér- szerintem legyen kehely, az szép hangzatos :)

Egy olyan rugalmas, harang alakú eszközről beszélünk, amely jó esetben orvosi szilikonból készül, és a hüvelybe helyezve összegyűjti a menstruációs folyadékot.
Tehát alternatívát jelent a tampon, és a betét mellett.

Később beszélünk a dolog furcsaságairól is, de most jöjjenek az előnyök:

• minőségtől függően akár 5-10 évig is használhatsz egyet
• egyértelműen környezettudatos döntés (életed során képtelen sok mennyiségű betétet, tampont használsz el)
• akár 8-12 órát is kibír szivárgás nélkül
• a hüvelyváladékot nem szívja fel, így nem irritálja annyira a hüvelyfalat, és nem borítja fel a normál hüvelyflórát - a tamponnal ellentétben
• simán lehet vele intenzíven sportolni, de nagyot aludni is
• a benne lévő folyadék nem alvad meg, és nem lesz kellemetlen szaga, mert hermetikusan el van zárva a külvilágtól
• az orvosi szilikonból készült kelyhen tuti nem tapadnak meg a baktériumok
• a tamponok, betétek a gyártás során szennyeződnek vegyszerekkel, ezt gondold tovább… ettől is megóv a kehely
• sok jó tapasztalat van, miszerint enyhíti a menstruációs görcsöket
• igazából el is felejtheted vele, hogy menstruálsz
TSS-től nem kell tartanod (tampon használat mellett előforduló toxikus sokk szindróma)
• egyes betegségekben/állapotokban jól jön, hogy a segítségével meg tudod mérni a menstruáció alatt vesztett vér mennyiségét

A gyakorlatban:

Van ez a kis tölcsér a kezedben, amelyet összehajtogatsz, az édesen felcuppan/kinyílik, és boldogság van? :) Majdnem.

1. A kiválasztás

Rengeteg típusú női test létezik, mindenkinek más fog beválni, más lesz kényelmes, ehhez igazodnak a gyártók is.  Első lépésben nagy levegőt veszel, megrázod magad, majd tiszta kézzel kitapogatod menstruáció alatt a méhnyakat, ugyanis az vándorolgat ide-oda a ciklusod alatt. Tudnod kell merre van, mielőtt kelyhet vásárolsz. Ha rájöttél, hogy magasan, középen (nagyjából mutató ujjal elérhető), vagy alacsonyan van, akkor már van egy irány, amerre elindulhatsz a nagy Ő keresésére.
Vedd számba a következőket: hány éves vagy? szültél már? hogyan szültél?, szűz vagy?, sportolsz?, erős vagy gyenge a vérzésed? milyen az altesti izomzatod? volt hüvelyi rekonstrukciós műtéted? stb. Így nagyjából lesz elképzelésed a formát, a hosszt, és a méretet illetően. Vigyázz, mert ha nem a megfelelővel barátkozol az szivárgást, kellemetlenséget, esetleg görcsöket is okozhat.
Most el kell döntened, hogy puha, középkemény, vagy kemény legyen kelyhed. A kemények talán könnyebben kinyílnak, de nem mindenki számára kényelmesek.
A kehelynek az alján van egy kis szár, vagy egy fogóka. Ez nem arra való, mint a tamponnál a kis zsinór. Tehát nem azzal húzod ki a kelyhet, az finoman fogalmazva kellemetlen lenne. :) A szár segítségével valamelyest ugyan lentebb tudod varázsolni a kelyhet, de funkcióját tekintve egyszerűen csak annyi a lényege, hogy odavezesse az ujjaidat a kehely aljához, hogy könnyebb legyen összenyomni, és levenni.
Létezik hosszú szár, vékony, gömb alakú, gyűrűs… ami szimpatikus. Mivel a hüvelybemenet közelében tengődik, néha előfordul, hogy nyom, vagy kényelmetlen. Ilyenkor egyszerűen meg kell rövidíteni, vagy teljesen le kell vágni a kehelyről.
A kelyhen légrések is találhatók. Ettől van az enyhe vákuum hatás, amitől szuperül működik a szerkezet. Az elhelyezkedése viszont a szivárgás lehetősége miatt fontos. A pici lyukakon keresztül ugyanis ez megtörténik. Ha nagy kapacitású kelyhet szeretnél, akkor legyenek fentebb a légrések. A túl pici lyukacskák pedig a tisztításnál okozhatnak problémát.

2. A beszerzés

Most dőlj hátra, és gyönyörködj a választékban :D
Csodaszép színek, helyes kis alátétek, hordozószütyők… Bele lehet szeretni bármelyikbe! Több fajtába ne nagyon habarodj bele, mert áruk 5-10 ezer forint körül van :) Annyi lehet még a probléma, hogy Magyarországon nem annyira elterjedtek, ezért minőségi kelyhet leginkább webshopokból lehet vásárolni, vagy esetleg külföldről.
Apropó megbízhatóság: próbálj meg nagyon odafigyelni mit vásárolsz! Ne legyen rossz minőségű “kínai” kehely! A legjobb ha orvosi szilikonból készült!

3. Akció

Első használat előtt fertőtlenítsd a kelyhet, akár 7 percig tartó vízben forralással!
A kelyhezést is meg kell tanulni, nem biztos, hogy könnyed odaadja magát. Kezdőként mindig tegyél be tisztasági betétet is, és a legjobb ha a tartasz otthon párszor főpróbát.
Nézegess hajtogatási módokat, és próbáld megtalálni, ami neked a legjobb! Ha megvagy, akkor csak tedd fel! :) Lehet, hogy ez a pár pillanat kellemetlen, picit fájdalmas érzés lesz, ennek elkerülése érdekében használhatsz vízbázisú síkosítót.
Elvileg ha összepasszoltok, akkor voilá, innentől nem kell érezned semmit, és szivárgást sem fogsz tapasztalni. A kivétel miatt szokták mindenféle szavakkal jellemezni a kelyhezést. Én megértem, tényleg. Macera. Legalábbis amíg nem lesz valaki VÉRprofi :D. Azt nem mondanám, hogy gusztustalan, hiszen a saját dolgainkat valahogy elfogadjuk, megoldjuk. És szerintem nem nehezebb ránézni, mint a tamponra, vagy a betétre. Mindenki döntse el mi fér bele az életébe, de nem ér fújjogni utánajárás/próbálgatás nélkül!
A dolog mikéntjéről már pár szót beszéltünk. Megvan a szár, azon haladva meglesz a kehely alja, amit megfogsz, és összenyomsz. Ezzel megszüntetted a vákuumot, és fájdalom nélkül leveszed a kelyhet. Ha nyoma veszne, akkor se ijedj meg, sima haspréssel lentebb jön, és meg tudod fogni.
A tartalmát ki kell önteni, majd elöblíteni meleg vízzel, és mehet is vissza. Ha minden jól megy, akkor nem fogsz olyan helyzetbe kerülni, hogy munkahelyen, vagy suliban kell ezt véghez vinned, hiszen akár 12 órát is kibírhat. Ha mégis muszáj bravúrozni, akkor sincs para, meg lehet oldani, de ehhez valóban gyakorlottnak kell lenni. Lényeges dolog még: nem kifizetődő WC-be elejteni a kicsikét!

4. Sterilizálás, tisztítás

A menstruáció végén elmosva, sterilizálva, tisztítva tedd el a következő bevetésig.

• A legegyszerűbb fertőtlenítési lehetőség a fentebb említett 7 perces forralás
• Lehet a kelyhekhez kapni mikrós sterilizáló poharat, amellyel szintén csak 5 perc a sterilizálás.
• A sterilizáló tabletta is jó megoldás lehet. Kehelyhez a legjobb a speciális, erre szánt mini tabletta.
Tisztító kefét is érdemes beszerezni. Ez a kelyhen található apró légrések tisztításához szükséges.

Ha megszoktad a kehely használatát, akkor soha többé nem akarsz majd visszatérni a hagyományos módszerekhez. Remélem hamarosan még több magyar nő ad esélyt ennek a forradalmi intim higiéniás eszköznek!

Ajándék énidő tervező


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram