Beszéljünk egy kicsit a szülés utáni regenerálódásról...

2017. október 17.
Szerző:  Szabó Kitti védőnő
Beszéljünk egy kicsit a szülés utáni regenerálódásról...
A gyermeket tervező nőket, és a kismamákat igazán senki sem készíti fel a szülés utáni időszakra, és a testi változásokra. Lényegében a gyermekágyi időszak után tükörbe nézve döbbennek rá, hogy nem azt látják, amit vártak. A kezdeti nehézségek után, ha megtörtént a belerázódás az új élethelyzetbe a babával, akkor itt az ideje önmagunkkal is törődni, és megtámogatni a szülés utáni regenerációt.

Most részletesen kitérünk az eredményes fogyásra, ami a legtöbb édesanya kritikus pontja, a striák, terhességi csíkok, szétnyílt hasizomra megoldást kínálunk, és amiről senki nem beszél szívesen a hüvelyszűkítésről részletes felvilágosítást adunk.

Striák, terhességi csíkok

A várandósok nagy százalékban beszámolnak a striák megjelenéséről. Jellemzően a has, a mellek, a derék, és a csípő az érintett terület. A frissen kialakult terhességi csíkok vöröses, vagy lilás színűek, majd idővel gyöngyház színűvé szelídülnek. A genetikai háttér mellett főképp a rövid idő alatt nagymértékben megnövekedő pocak, a bőr feszülése, a hirtelen felszedett plusz kilók okozzák a problémát.

Megelőzésképpen érdemes odafigyelni a bőrünk ápolására, és rugalmasan tartására. Léteznek speciális stria elleni krémek, de egyszerű hidratáló krémmel, vagy olajjal történő masszázzsal is sokat tehetünk a bőrünkért.

Az esetek egy részében elkerülhetetlen a striák megjelenése, hiszen a hajlam adott erre az érintetteknél. Ilyenkor a Geniumban végzett lézeres kezelés hatékony megoldást nyújt. A terhességi csíkokat nem lehet teljesen eltüntetni a régi, mély striák esetében, de a kezeléssorozat a csík elhalványítását, vékonyítását és a stria alatti kötőszövet felszaporítását eredményezi, amely jelentős javulást hoz, esztétikailag. A lézerfénnyel elérhető a kollagénrost képződésének elősegítése és a kapilláris értágulatok elzárása, így jelentősen - 60-80 százalékban - javulhat a bőr állapota. Az eljárás gyors és fájdalommentes.

Szétnyílt hasizom

Terhesség után rengeteg esetben tapasztalunk szétnyílt hasizmot az anyák körében. Az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak és egy rés keletkezik a hasfal közepén. Ez nem csak esztétikai problémát jelent, hanem számolhatunk komoly hátfájással, az izomzat gyengülésével, illetve a sérv kialakulásának veszélyével.

A Genium Központban is elérhető LoveYourBelly hasizomfejlesztő és regeneráló tréning főként a szétnyílt hasizmok helyreállításáról szól, de megállja a helyét a köldök-, hasfali-, rekesz-, gerinc- és lágyéksérv, a gátizom problémák kiegészítő terápiájaként, és segít az ülőmunka miatt kialakult hanyag testtartáson is. A tréningen rendkívül hatékony gyakorlatokat tanítanak annak érdekében, hogy képesek legyünk segíteni a hasizom visszarendeződését.

Azonban vannak olyan helyzetek, amikor sem helyes életmóddal, sem edzéssel, sem fogyással nem lehet javítani a szétnyílt hasizom állapotán. Ilyenkor lehetőség van konzultálni plasztikai sebésszel akár a Genium-házban is. A has bőrének ismét feszessé tétele, szükség szerint a szétcsúszott hasizomzat rekonstrukciója műtéttel és lézeres beavatkozással, esetenként a kettő kombinációjával történik.

Pigmentfoltok

A pigmentfoltok szintén a terhesség során jelentkeznek főként a hormonváltozások következtében. Külön érdemes odafigyelni a kismamáknak az anyajegyek állapotára, változásaira is, hiszen a fokozott pigmentáció ott is gondot okozhat. Várandósság alatt ajánlott a naptej használata, és persze a bőrgyógyászati kontroll is!

Ha a szoptatás időszaka után sem kezdenek halványulni ezek a zavaró pigmentfoltok, akkor érdemes bőrgyógyász, plasztikai sebész vagy lézer specialista szakorvoshoz fordulni, aki célzott pigmentfolt halványító krémeket, vagy az ennél gyorsabb lézeres pigmentfolt-eltávolítást javasolhatja.

Császármetszés után

Az esetek többségében a császármetszés utáni seb gyorsan, szépen, szövődménymentesen gyógyul. Néhány esetben viszont jelentkezhet zsibbadás, érzéketlenség az érintett terület körül, hiszen a szöveteket, idegeket átvágják a műtét során. A bőrterületnek legalább fél év kell a gyógyuláshoz, de a heg maga élénk piros színű lehet az első évben is. A szép hegesedést is lehet krémekkel segíteni már a varratszedés után, ha jól gyógyuló, és zárt a seb. A vízmentességet segítik elő például a szilikonos krémek, ezáltal a seb védve marad, mégis szellőzik. Különböző hegkezelő krémek is léteznek. Összetételükben megjelenik a hialuronsav, az aloe vera, a körömvirág. Patikában érdemes érdeklődni. Továbbá kulcskérdés a heg esetében a fényvédelem.

Ha nagyobb a probléma, például nem megfelelő a hegképződés, hosszú idő után is fájdalmas a heg, elburjázott, csomót érzel a környékén, húzódik, akadályoz a mozgásban, esztétikailag nem tudsz vele megbékélni, akkor mindenképpen keress fel szakembert. A Genium Esztétikai és Lézerközpontban végeznek császármetszés utáni hegkorrekciót is. Az esztétikailag vagy funkcionálisan zavaró hegek átalakítását itt műtéti eljárással vagy non-invazív lézerkezeléssel érik el. Lézeres hegkezelés során frakcionált bőrrekonstrukció történik. A kezelés célja, hogy a környező egészséges szöveti régiókat is kezeljék, nemcsak a sérült bőrszakaszt. Az egészséges bőrszakasz segít a sérült területnek „újra éledni” a fokozott  kollagén és elasztin termelődés miatt, amit az orvosi lézer a legmélyebb szöveti szakaszon indít el. A hegek lézeres eltávolítása pedig egy biztonságos, precíz és kíméletes bőrmegújító eljárás, melynek következményeképpen a heges bőrfelület elpárolog, illetve fokozódik a kollagéntermelődés.

Szülés utáni súlyfelesleg

A várandósság és a szoptatás időszaka után, ha szeretnénk kicsit változtatni, újra formába jönni, akkor érdemes megismerkednünk a Tomán Szabina által kifejlesztett Toman Diet-tel, és a Toman életmódprogrammal, amely a napi munka, rutin, család mellett is könnyen betartható. Ebben rejlik a módszer zsenialitása. Ez a fehérjediéta minden kritériumnak megfelel, amit egy anya elvárhat, mindemellett egy szerethető diétáról van szó. Egészséges, gyors fogyást ígér kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, éhségérzet nélkül. A diéta során teljesen megtisztul a szervezet a felhalmozódott szénhidráttól és zsíroktól, viszont az izomtömeg védelme biztosítva marad.

A kúra felépítése rendkívül összetett, és teljesen személyre szabott. A diéta több szakaszból áll, amelyeket személyes konzultációk kísérnek végig. Bejelentkezés után a találkozókra Toman Diet szalonban kerül sor, amelyek az ország több nagyvárosában már megtalálhatók, többek között a Genium Központban is.

A diétában résztvevők útját folyamatos állapotfelmérés mellett orvosok, dietetikusok, és mentálhigiénés szakemberek is segítik. Tehát kapunk egy kész életmód tervet, sok-sok támogatást, és mellé szinte rögtön fogyasztható ízletes, egészséges ételeket.

toman diet

A diéta megkönnyítésére szolgáló Toman Diet fehérjedús termékek pedig úgy vannak megalkotva, hogy elősegítsék az életmódváltást, a fogyást. A termékek fejlesztése szakorvosok, és dietetikusok bevonásával történt, törekedve arra, hogy ne csak a fogyás legyen a cél, hanem a helyes étrend hosszútávú kialakítása. Ráadásul élvezhető, változatos ízvilágról beszélünk, ahol mindenki megtalálhatja a kedvenceit. Az átlagnál krémesebb kikevert fehérjeitalok, desszeretek, krémlevesek, palacsinták, omlettek, finom főételek, kekszek, csokik, fagyik, müzliszeletek, és gluténmentes ételek is elérhetők. Nem lesz okunk panaszra, sőt szinte nem is fog feltűnni, hogy fogyókúrázunk. Ez utóbbi teszi igazán kellemessé és élhetővé az életmódváltást. Szeretni fogjuk azt, amitől sokkal jobb formába kerülünk, mint előtte voltunk.

A Toman életmódprogram megalkotójáról Tomán Szabináról ITT olvashatsz részletesen, aki saját sikertörténetén keresztül bemutatja a diéta lényegét.

Fontos! A diéta várandóság és szoptatás alatt nem folytatható!

Amiről nehezen beszélünk

A szülést követően megtörténhet, hogy a hüvely optimális szerkezetét elveszítjük. A vagina veszít rugalmasságából, a hüvely kitágul, bár ez szerencsére ritkán fordul elő, hiszen a csodálatosan megalkotott női test szülésre van kitalálva. A vizelettartási probléma, és hüvelyszárazság viszont sok frissen szült anyát érint. Ezek mind-mind diszkomfort érzettel járnak, sérül a szexuális élet, valamint az önbecsülés.

A hüvely tónusának helyreállításáért, és az inkontinencia megszüntetéséért kezdetben intim tornával tehetünk a legtöbbet. A medencefenék-és a gátizmok nagyon jól dolgoztatható izmok, és szépen lehet erősíteni, edzeni őket a cél érdekében.

Ha a kellemetlenségek hosszasan keserítik meg a mindennapokat, akkor a lézeres kezelés is megoldás lehet ezekre a problémákra.

Az inkontinencia esetében az intimlézeres kezelés eredményeként a kollagénrostok újraképződnek és megerősödnek, ezáltal csökkentik, illetve megszüntetik ezt a zavaró állapotot. Nagy előnye a kezelésnek, hogy metszés- és gyakorlatilag fájdalommentes. Nincs vágás, vérzés és varrat. A gyógyulási idő rendkívül rövid, és ezalatt sincs szükség fájdalomcsillapításra, antibiotikumos kezelésre. A kezelést követően a páciensek 94%-a számolt be jelentős javulásról.

A hüvelyszűkítés is megvalósítható lézeres eljárással a Genium Orvosi és Esztétikai Lézerközpontban. A kezelés stimulálja a kollagén újrarendeződést és az új kollagénszintézist a hüvely szövetében és a kollagén dús medencei fasciában. A neokollagenézis és a kollagén újrarendeződés a hüvelyfal vastagságát növeli, ezáltal hüvelyszűkítést eredményez. Az eljárás hatékony, fájdalommentes, nem borítja fel a mindennapok tevékenységét a páciens számára.

A terhesség és szoptatás alatti hormoningadozásokra a hüvelyhám szöveti eltéréssel reagál, melynek következtében hüvelyszárazság alakulhat ki. Emiatt az együttlétek kellemetlenné, fájdalmassá válnak. A hüvelyfalon keletkezett gyakoribb a hámsérüléseken ráadásul könnyebben jutnak be a kórokozók is.

A Geniumban van lehetőség hormonmentesen megoldani a problémát. Az alkalmazott lézerterápia segít a hüvelyhám szerkezetének visszaállításában, a hüvelyfal visszavastagodásában, illetve javítja a vérellátást. Ezek hatására a hüvely szárazsága csaknem 100%-ban megszűnik, és visszatér a hüvelyi komfortérzet, a szexuális elégedettség pedig fokozódik.

Mindent összevetve...

elmondható, hogy nem szabad eldobni magunktól a kiegyensúlyozott, kiteljesedett és dögös nő képét, aki bennünk él. Jogunk van szülés után is a testi-lelki harmóniához, bár az odavezető út sokszor rögös, és sok beleadott energiát igényel. Viszont mindez meghálálja magát, és visszatér az önbizalmunk, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben. A baba, és apa is csak akkor boldog, ha anya rendben van, ezt sose felejtsük el!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram