Hogyan indítsd el saját vállalkozásodat anyaként?

2017. augusztus 09.
Szerző:  Szabó Böbe
Hogyan indítsd el saját vállalkozásodat anyaként?
Az anyaság sok nő életében meghozza a bátorságot és az önbizalmat a saját vállalkozás elindításához. Ehhez jön még az a tény is, hogy hazánkban nem igazán mondhatjuk családbarátnak a munkahelyek többségét, ráadásul a munkáltatók sem feltétlenül repesnek a kisgyerekes anyukákért. Na de mi a következő lépés?

Félre az álomvilággal!

Mindenekelőtt tisztázzuk: a vállalkozás nem gyerekjáték, de nem is könnyű pénz, legalábbis az elején semmiképpen. Ha csak nincs egy olyan ötleted, ami megváltja a világot, akkor rengeteg munkát kell beletenned már ahhoz is, hogy egy átlagfizetést kigazdálkodj.
Baromi jól hangzik, amikor az egyik ismerősöd közli veled, hogy hány százezret keres vállalkozóként, de ezekben a csepegtetett infókban általában nincsenek benne az adók, és persze az a felelősség sem, ami főnökként a te vállaidat fogja nyomni. Ez akkor is igaz, ha csak önmagad főnöke vagy: vállalkozóként nem lehet senkire sem hárítani a felelősséget, sem akkor, amikor kopogtat az adóhatóság, sem akkor, amikor otthon be kell jelenteni, hogy most két hónapig uborkaszezon jön, és örülsz, ha a kötelezőt kinyögöd valahogy.
Szépen cseng az is, hogy nincs főnököd, de ha idáig nem, akkor most majd meglátod, mennyi feladata van valakinek, aki másokat (vagy csupán csak önmagát) menedzseli. Az, hogy kötetlen a munkaidőd szintén csodás, de a működő vállalkozások esetében nem azt jelenti, hogy akkor dolgozol, amikor akarsz, hanem azt, hogy éjszaka és hajnalban, valamint ünnepnapokon is próbálod utolérni magadat. Persze legalább ez nem jelent újdonságot anyaként.

Fotó: amessagewithabottle.com

Egy szó, mint száz, a vállalkozás nem fenékig tejfel, és nem is mindenki életstílusához passzol. Viszont, ha megvan benned a kellő lelkesedés, kitartás, van egy jó ötleted, amibe nem félsz energiát és pénzt fektetni, akkor te is azok közé tartozhatsz, akik idővel kicsit hátradőlhetnek, és felelősségteljesen irányíthatnak egy céget.

Na de mi kell ehhez?

Az első és általában alapvető követelmény a végzettség. Jó ötletnek tűnik, hogy végre kihasználod az alagsort, és nyitsz otthon egy szépségszalont, de ha nincs erre irányuló papírod, pl. kozmetikus, fodrász, vagy manikűrös, akkor nem fogsz engedélyt kapni. Ezzel jó tisztába kerülnöd, mert GYED, GYES mellett igényelhetsz bizonyos kedvezményeket, így jóval olcsóbban szerezhetsz szakmát, vagy akár nyelvvizsgát is.
Egyes vállalkozásokhoz másfajta engedélyek is kellenek, pl. nyilván nem üzemeltethetsz mindenféle előírás nélkül saját konyhát, vagy cukrászüzemet. Ennek is utána kell járnod!

A második, amire szükséged lesz, az egy könyvelő. Később lehet, hogy egyedül is kitanulod ezt a részét a dolognak, de legalább addig, amíg beindul a vállalkozásod, és a létfontosságú papírmunkákat elrendezitek, feltétlenül fogadd el a segítségét. Így megszabadulhatsz több olyan ügyintézéstől, mint amilyen pl. az ügyfélkapu igénylése. Nem mindent úszhatsz meg, van, ahol személyesen kell megjelenned, de minden lépéssel előrébb vagy. Ráadásul nagyon jól jön valaki, akihez bármilyen kérdéssel, kéréssel fordulhatsz, és szükség is van valakire, aki felhívja olyan dolgokra a figyelmedet, amik a kezdetekkor egyáltalán nem maguktól értetődőek. Pl. hogy vállalkozóként előbb kell elkészíttetned az adóbevallásodat, vagy, hogy a kamaraadót is be kell fizetned.

Kulcskérdés az adózás is, ami mellett – főleg hazánkban – egyáltalán nem lehet elmenni szó nélkül. Igazából annyira van megbonyolítva minden, amennyire csak lehet, de mégis sokrétű lehetőségek állnak a rendelkezésedre, így te is kiválaszthatod azt, ami számodra a legideálisabb. Vállalkozóként gyakori alternatíva az EVA, a KATA, a KIVA és a TAO. Ugye, laikusként már most sem olyan egyszerű?

Fotó: countingcoins.co.za

KATA, a jelenlegi legkedvezőbb vállalkozási forma

Kezdő vállalkozóként sokan választják a KATA-t, avagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját, leginkább egyszerűsége miatt. Tulajdonképpen arról van szó, hogy számlaképes leszel, a kiadások után pedig összesen 50 000 forintot kell fizetned havonta adóként, ha főállásban végzed. Nagyon szépen cseng, de sajnos a bevallásnál ehhez még hozzáadódik az iparűzési adó és a kamaraadó. Persze ezt más rendszerben is ki kell fizetni, de a lényeg az, hogy ne hidd, évi 600 000 forintnyi adóval mindent letudhatsz.
Hátrány az is, hogy nem számolhatsz el semmit, tehát egy otthoni szalon esetében minden anyag- és energiaköltség a te pénztárcádat terheli. Negatívumként említhető, hogy a KATA minimálbérnek felel meg (bár már létezik emelt KATA is, ami havi 75 000 adóforintért cserébe később nagyobb nyugalmat ígér, valamint ha még babázni szeretnél később KATA-s vállalkozóként, a juttatásokkal is érdemes tisztában lenni ). Ez tehát azt jelenti, hogy neked ajánlatos külön takarékoskodnod táppénz esetére, és bizony nyugdíjra szintén érdemes félretenned (ez persze amúgy is igaz).
Egyébként kiváló választás akkor, ha túl sok kiadásod nincs a vállalkozásodban, mert pl. egy laptop és egy nyomtató segítségével megoldasz mindent. Fontos azonban tudnod még, hogy 8 000 000 forintnyi (alanyi mentesség esetén), illetve 12 000 000 forintnyi éves bevételig él a kedvezmény, ha átléped ezt a határt, nem érdemes a KATA-t választanod. Bár ez valljuk be, az első években ritkán fenyeget.

{adselite}

Ez tehát a legnépszerűbb, és jelenleg a legkedvezőbb adózási forma azok számára, akik most indítanak vállalkozást. Természetesen bizonyos esetekben nem ideális választás, főleg nem akkor, ha sok a kiadásod. Erről, és a további lehetőségekről mindenképpen beszélj a könyvelőddel, mert lehet, hogy minden előny ellenére sokkal jobb alternatívát javasol számodra, mint amit a KATA kínál. 

Főfotó: huffpost.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram