Anya

Sosem értettem gyerekként, hogy miért sír anyukám, és a nagymamám anyák napján. Én csak elmondtam egy kedves verset egy kis orgonacsokor kíséretében, vagy készítettem nekik valami apróságot sajátkezűleg. Később persze már igazán szép ajándékkal próbáltam meghálálni a szeretetüket. Most már viszont a gyermekem csal könnyeket…
Szülés után akár az összes említett tünetet tapasztalhatod, de ha szerencsés vagy, csak egyet vagy kettőt. 10 dolog, amit tapasztalhatsz szülésed után:
A járvány miatt szinte minden család élete felfordult. Én is próbálom a víz felett tartani a fejem, de iszonyú nehéz. Minden reggel mantrázom, hogy nyugi, menni fog ez, és hálás vagyok a sorsnak, amiért mi egészségesek vagyunk, hogy megmaradt a munkánk, hogy nem élünk rosszabbul,…
Rengeteg munkával, és az itt felsorolt tanácsokkal apránként magad mögött tudod hagyni a megfelelési kényszert. Hajrá, meg tudod csinálni!
Nem ismerek személyesen olyan szülőt, aki nyíltan bevallotta volna, hogy utálja ezt a szerepet. Azonban az internet „nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” működési elve miatt, már számos ilyen cikkbe, vagy éppen bejegyzésbe belefutottam már.
Távolról sem gondolom, hogy kiemelkedő anyai képességekkel áldott volna meg a sors.
Mindenkinek van egy története. Mindenkinek van egy sztorija az anyasághoz vezető út felé. Vannak akinek idő kell, hogy feldolgozzák ezt a rögös utat, amely sima és gördülékeny lesz az idő előrehaladtával...
 A téli hideg időjárás nem csak ruhatárunk átalakítását, de téli bőrápolási rutinunk újragondolását is megköveteli. Természetes, hogy a téli hónapokban gazdagabb termékekre cseréljük nyári könnyed arcápolóinkat, de a mínuszok beköszöntével talán ez sem elég ahhoz, hogy megóvjuk arcbőrünket a szokatlan megpróbáltatásoktól és megakadályozzuk, hogy bőrünk…
Amikor megszületik egy gyermek, megszületik az anyai bűntudat is – és van, akinél már a születés előtt, a várandósság alatt megjelenik az önmarcangolás. Ezt sajnos csak mélyíti és erősíti a társadalmi nyomás, legyen szó a szülésről, a gyermek neméről, vagy éppen arról, mennyit és mikortól…
Rendkívül érdekes az a kettősség, ami jellemzi az anyaságot: miután megszületik az első gyermeked, már sosem leszel teljesen egyedül, viszont soha nem érzed majd annyira magányosnak magadat, mint az első néhány hónapban, esetleg az első évben. Mielőtt végleg elkeserednél, ez csak átmeneti időszak, de persze…
Úgy érzed, csöppségednek nem elég az anyatejed? Egyfajta félelemmel tölt el, hogy nem fogod tudni elég ideig szoptatni a kisbabádat? Próbáld elengedni a stresszt és a szorongást! Hoztunk pár, anyák által tesztelt szoptatós teakeveréket, próbáld ki őket, sokaknál beváltak!
Olyan, mintha egy láthatatlan kéz a torkomon tartaná a kezét, és egyre inkább szorít. Feszít. Húzzák a húrt, és azzal a félelemmel ébredek és fekszem le minden este, hogy mikor mondják be: „Holnaptól minden intézményt bezárunk!”
Hiába előre megfontolt és átgondolt, teljesen logikusnak és egyetlen élhető megoldásnak tűnő döntés a külön válás, mégis rettenetesen nehéz.
Szülés után, vagy épp kisgyermekes anyaként sokan érzik úgy, hogy a női szerepük háttérbe szorul, már „csak” anyaként vannak jelen a család életében és a párjuk szemében is kevesebbet érnek. Ám ennél nagyobb hibát el se követhetnének, hiszen a férfiak távolról sem így látják őket.
Egy Ohioban élő anya közzétett egy fotót, amin négyéves gyermekét is szoptatja a kisebb, kétéves mellett. Ezzel pedig gyakorlatilag elindított egy olyan gyűlölködő cunamit, amiben még a halálos fenyegetés is megjelent. Meddig kell, ajánlott és lehet szoptatni? Van egyáltalán ártalmas szoptatás? Járjunk utána együtt!
Kitti – nevezzük így – pánikbeteg. Egy ilyen betegség nagyban rontja az életminőséget, ám Kittinek van két gyermeke is, akik bizony érzik, hogy anya sokszor nincs jól. Életét indokolatlan rettegés, agorafóbia és nagyfokú anyai bűntudat jellemzi, vagyis csak jellemezte, mert Kitti bizony rálépett a gyógyulás…
Az anyaság kimerítő, inspiráló, lélekemelő, céltudatos… Anyaként mindent megkérdőjelezünk magunkban, miközben úgy érezzük, mindent tudunk. Furcsa életszerep, ami folyamatosan változik. De mit jelent az anyaság ténylegesen?
A gyermeked születése után tapasztalni fogod, hogy nagyon sokat beszélnek a szülői kihívásokról: az éjszaka felébredő baba küzdelméről; a kisgyerekről, aki nem marad az ágyában; a gyermeknevelést érintő piszkos anyagiakról, a gyerekeket érintő sérülésekről...
Aki anya, egészen biztosan találkozott már rosszalló pillantásokkal, gúnyosan odavetett megjegyzésekkel, vagy épp kioktató „hozzászólásokkal”, melyek mind megkérdőjelezték anyai kompetenciáját. Nos, anyukám, a helyzet az, hogy meg kell tanulnod ezeket kezelni, különben az őrlődés és a düh határán fogsz lavírozni.
Pont ma van a két hónapos szétköltözési évfordulónk. Pont két hónapja csinálok (hivatalosan is) mindent tök egyedül, mindkét Kislányomat egyedül látom el, egyedül fürdetem, már csak három személyesek a vasárnapi ebédek.
1. oldal / 9


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram