Kipróbáltuk, milyen TÖKÉLETES anyának lenni

2016. máj. 06.
Szerző:  vajaskalács
Kipróbáltuk, milyen TÖKÉLETES anyának lenni
Jól olvasod, tökéletes anya. Ami pontosítást igényel, az az, hogy kinek is a "szemüvegén" át; nos természetesen a gyerekekén át. Mit szeretne minden gyerkőc? Szabadságot, kényelmet, luxus ellátást minden téren.

kedd_shop


Alapvetően liberális nevelésű szülőnek vallom magam, némi drákói szigorral felütve. Szeretem, ha a gyerekeim ki tudnak teljesedni, megélik a pillanatok varázsát, hagyom, hogy hibázzanak, nem vagyok túlféltő anya. Mindig ott vagyok, ha kellenék, de szeretem az önállóságra ösztönözni őket. Van pár szabály, amit azonban következetesen betartatok velük.

Milyen a tökéletes anya?

Este végig gondoltam, milyen is egy "szuper" anya a gyerek szemszögéből.. Engedékeny, kényeztető, kiszolgáló, alárendelődő...  Reggel bele is vágtam a projektbe, vagy tesztbe - kinek hogy tetszik. Apa korán elment és csak későn ért haza, hétvége lévén pedig az ovi se zavart be.

alom_anyasag

Egy tökéletes anya napja

Gondoltam izgalmasabb lesz, ha nem adom tudtukra, hogy anya ma másként fog viselkedni. Bíztam bennük; a folyamatos próbálkozásaik, a határok átlépése iránt vágyuk és erős személyiségük garantálta a "sikert".

Dióhéjban; Reggeli után kérésükre egyből bekapcsoltam a tévét, szaladgáltam a konyha és a nappaliban lévő kanapé között. Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan rákapnak a dolog ízére. Teltek az órák, ők pedig felvették a kis zsarnok szerepét. "Anya babázz! Anya hozd ide, add ide, adjál még, vidd ki, velem foglalkozz"- és a kérem hamar eltűnt a mondataikból. Mondanom se kell, hogy mikor megkérdeztem, mit akarnak ebédelni a válasz joghurt és csoki volt. Ma pedig engedtem, még mosolyogtam is hozzá. Aludni persze egyik se akart, pörögtek is a cukortól rendesen. Közben én épp csak bekaptam valamit gyorsan a hűtőnél állva, a hajam szénaboglya, smink sehol. Elérkezett a délután, ők pedig lassan, de biztosan egymás ellen fordultak. Veszekedtek minden apróságon, lökdösték a másikat... de anya most nem ült le megbeszélni velük a dolgot, csak megvígasztaltam azt, amelyik odajött hozzám. Egyre nőtt a feszültség, a fáradság, a normális étel hiánya és a zabola nélküliség megtette a hatását.

anyasag

Időnként pár percre eljátszottak magukban, de a legtöbb idejüket a tévé előtt töltötték és engem ugráltattak, vagy szimplán csak zsörtölődtek. Csapongtak a kéréseik közt, mint akik nem tudnak mit tenni jó dolgukban - festés, utána egyből gyurma, aztán színezés, majd memóriázás, játékok szétdobálása... mindez  1,5 órán belül.

Azt hiszem felesleges ecsetelnem, hogy a lakás miként is nézett ki estére, mivel tartottam magam ahhoz, hogy teljes egészében alárendeljem magam a gyerekeimnek, így csak velük foglalkoztam. Este persze egyik se akart aludni menni, de rettentően hisztisek voltak. Végül a kicsi 8, a nagy pedig 9 körül dőlt ki a kanapén, mese nézés közben - nálunk általában 7-kor kezdődik az altatás.

Azt gondolod, hogy ezzel megnyertem a gyerekeimet? Szerintem ők élvezték ezt a napot?

Tökéletes anyaság - Konklúzió

Az elején még tetszett, hogy nem kell energiát feccölnöm a fegyelmezésükbe, a kettejük közti konfliktusok igazságos elrendezésébe. Délelőtt határtalanul elégedettnek tűntek, tetszett nekik ez a megváltozott helyzet, az új engedelmes és engedékeny anyu. Később azonban elvesztek a szabadság tengerében, én pedig nem dobhattam be nekik a mentőövet, csupán melléjük ugorhattam.

Saját bőrömön tapasztaltam meg azt, hogy a gyerekek határok nélkül elvesztik biztonságérzetüket, egyszerűen szükségük van a hatávonalak láthatóságára - még, ha ők nem is hinnék, vagy épp nem ismernék be.

Szabályok és annak betartatója nélkül anarchia lesz úrrá, ez kisgyerekek esetén káosz a köbön. Egy ilyen nap után, már kicsit sem érzem magam rosszul, ha csak ebéd után kapnak édességet, a boltban boci szemeket rebegtető gyermekeim,  vagy épp nem teszem be helyettük a tányért a mosogatóba.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram