Így lehet jó a viszonyod az anyósoddal!

2016. január 31.
Szerző:  vajaskalács
Így lehet jó a viszonyod az anyósoddal!
Te jól kijössz az anyósoddal? Vannak kommunikációs gondjaitok? A párod még mindig anyuci pici fiaként viselkedik? Mutatjuk a megoldást!


Mit lát benned az anyósod?

Az anya-fia kapcsolatban, nehéz elfogadni a szülőnek, hogy a pici fia - aki nem rég, még az ő vállán sírt, ha beütötte a lábát - felnőtt férfi lett, ráadásul a Nő az életében már más valaki. Egyfajta egészséges helyettesítőnek is tarthatja a menyét, ellenfélnek, aki megpróbálja felvenni vele a versenyt a meggyes pite elkészítésben, vagy épp az ingvasalásban. Ezzel nincs is semm baj, egészen addig, amíg ezeket a játszmákat lejátszva mindenki megtalálja az új helyzet adta szerepét. Értsd: anyós kissé hátrébb húzódik, feleség átveszi a főfeladatokat, a férj pedig levedli a fiúgyermek szerepet.

anyos

Sok esetben azonban az anyós nem lép kettőt hátra, fenntartja a versengést. Előfordul, hogy dacolni kezd; nem tartja be a kéréseinket, nem veszi figyelembe a szokásainkat, próbál semmibe venni miket, folyton kritizál kedvesnek tűnő szavakkal, de éllel.

Miért fontos helyrehozni az anyós-meny kapcsolatot?

Amíg csak ketten vagytok, abszolút minimalizálható a kapcsolattartás, de a gyerekek megérkeztét követően a találkozások, valamint a  konfliktus helyzetek száma is nőni  fog. Egy próbát megér, nyiss te felé, vesd le a büszkeség köpenyét. ÁM nem mindegy, hogyan csinálod.

Így fogj hozzá a jó anyós kapcsolathoz!

Első lépés: Nézz magadba! Ha kell írd fel egy papírra, hogy mik azok, amik zavarnak a viselkedésében, a hozzáállásában. Légy őszinte, azt is jegyezd fel, ha te voltál vele bántó, vagy épp elutasító.

Második lépés: Válassz egy nyugodt estét, és beszéld meg ezeket a pároddal. Mondd el neki, hogy miket érzel, miket tapasztaltál. Beszéld át vele, hogy szerinted ő miként segíthetné ezt az anyós-meny kapcsolatot nyugodtabb vizekre evezni. VIGYÁZZ! Sose támadd le! Az én-üzenet stratégiáját használd, mondd el, hogy te mit érzel, te hogyan látod, te mit szeretnél. Ezzel engeded, hogy megnyíljon, és nem készteted az édesanyja megvédésére.

Harmadik lépés: Anyóssal face to face. A legjobb semleges terepen megejteni a találkozást. Hívd meg kávézni, teázni.  Ne kerülgesd a forró kását, vágj bele. Mondd el, hogy azt érzed, nem jó a kapcsolatotok, de te szeretnél ezen változtatni.  Szuper, ha itt is az én-üzenettel dolgozol, tehát nem támadsz. Fontos, hogy őszinte légy, de ne nyers! Nem kell, hogy barinők legyetek, nem kell, hogy hívogassátok egymást egy kis "hogy vagy, mi van veled" bájcsevejre. Elég, ha eléred, hogy ne cikázzanak felettetek villámok, ha egy légtérbe kerültök, és megadjátok a másiknak kijáró tiszteletet.

anyos_viszony

Vélhetően kelleni fog még pár kávézás annak érdekében, hogy lefektessétek az új szabályokat - melyek mindkét oldalról fognak érkezni. Bizony lesz, amiben neked is engedned kell. Ne feledd, hogy ő a párod édesanyja, a gyerekeitek nagymamája, ilyenfomán lehetnek neki is igényei, kívánságai.

Sokszor az a gond, hogy nem érti az anyós a kéréseink hátterét, ezért elfogadni sem képes, betartani meg pláne nem. Dolgozz eszerint;

"Kérlek vedd le a cipődet, mielőtt bejössz a nappaliba, mert koszos"

helyett

"Képzeld most olvastam, hogy a cipőnkkel x számú kórokozót, meg y mennyiségű bacilust is felszedhetünk, ami egyből átkerül a szőnyegre. Ránk nem is igazán vannak hatással, de a pici babákra igen. Megkérhetlek, hogy ezután egyből vedd le a cipődet, hogyha bejösz? Vettem neked egy aranyos vendégpapucsot, remélem tetszik."

Ez a megoldás azért is kiváló, mivel megadjuk neki az esélyt, hogy megértse mi áll kérésünk hátterében, plusz teszünk felé egy kedves gesztust is a papuccsal.

Mikor válik szélmalom harccá a fegyverletétel?

1. A párod nem érti, hogy mi a  probléma - Amíg ő nem érzi át, és nem lesz számára is kényelmetlen, addig esélytelen vagy. Védeni fogja az anyját, neki fog igazat adni.
2. Nem szeret az anyósod - Lehet, hogy annyira unszimpatikus vagy neki, hogy 10 év múlva is le akar majd nyomni a karácsonyi vacsorában.
3. Túl önfejű - Nem veled van baja személy szerint, egyszerűen csak túl makacs ahhoz, hogy átengedje az irányítást másnak. Hisz ő jobban tud mindent bárkinél...
4. Képtelen elengedni a fia kezét - A két cinkos, avagy a befolyásoló édesanya, és felnőtt tétova kisgyerek esete.

Záróakkord

- Próbáld elfogadni anyósodat olyannak, amilyen
- Mindig beszéld meg vele, ha valami problémád van
- Én-üzenettel dolgozz
- Add meg neki, és várd is el a megfelelő tiszteletet
- Legyél te az okosabb; engedj, éreztesd, hogy fontos szerepe van az életetekben, de közben tartasd be vele az alapveő szabályokat


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram