Nyomtatás

Könyvajánló: Gyulladáscsökkentő étrend és életmódkönyv

2021. június 22.
Szerző:  Cukimamik Team
Könyvajánló: Gyulladáscsökkentő étrend és életmódkönyv
Megjelent a Gyulladáscsökkentő étrend és életmódkönyv, amely azonnal a bookline sikerlista dobogós helyére került. Rubin Eszter író, gasztronómus csodás fotókkal illusztrált receptjeit Farkas-Boross Zita funkcionális táplálkozási tanácsadó összefoglalója egészíti ki a diéta elméleti alapjairól. 

A krónikus gyulladás, egyfajta néma betegségként a civilizációs kórképek melegágya. A gyulladás kezelésével, megelőzésével számos, sokakat érintő egészségügyi probléma orvosolható.

Ha az alapanyagok kiválasztásakor nem követjük az évszakok és napszakok változását, késő este is bőségesen vacsorázunk, sokat nassolunk, folyamatosan dolgoztatjuk az inzulinháztartásunkat. Az esti étkezések megzavarják a biológiai folyamatainkat, az alváshoz, és ezáltal a szervek és sejtek regenerálódásához nélkülözhetetlen biokémiai rendszereinket. Folyamatos információáradattal terheljük a szimpatikus idegrendszerünket és ezáltal hormonműködésünket. Ez a könyv a változtatás lehetőségét kínálja nekünk. 

Ám ahhoz, hogy megértsük, milyen étkezési és életmódbeli változtatások szükségesek az egészséges életvitelhez és a krónikus betegségek megelőzéséhez, át kell tekintenünk szervezetünk működésének alapjait. Meg kell ismernünk a „néma betegség", azaz a krónikus gyulladás kialakulásának körülményeit, emésztőrendszerünk működését, valamint azokat a környezeti tényezőket, amelyek hozzásegítenek bennünket az egészség eléréséhez. Idetartozik az étkezési ritmus, a stresszkezelés, a nyugodt alvás vagy a regeneráció. Mindez elvezet minket egy olyan étkezési irányzathoz, amely Magyarországon még kevéssé elterjedt, ám a külföldi gyakorlatban kifejezetten eredményesnek számít.

Táplálkozási szokásaink komoly hatást gyakorolnak egészségünkre és jóllétünkre. Ha célzottan odafigyelünk arra, hogy milyen tápanyagokra van szükségünk, sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, valamint a betegségek gyógyításában, a tünetek csökkentésében, és megszüntetésében. 

Ez a könyv rávilágít arra, hogy a járványként terjedő emésztési problémák mögött milyen gyökérokok húzódhatnak, és megmutatja, milyen ételek segítik a bélrendszer egészségét. 

Újszerű megközelítéssel segít eligazodni a helyes alapanyagválasztásban, amely nagymértékben javíthatja az új népbetegségek:  a SIBO, az IBS, és az ezekhez kapcsolódó emésztési panaszok állapotát.

A gyulladácsökkentő étrend alapja, a nehezen emészthető, a belekben könnyen  fermentálódó szénhidrátok kiküszöbölése a diéta kezdeti szakaszában. A változatos és tápanyagdús ételeket a szerzők a különböző szénhidrátok – különösen a keményítők – bélrendszerre gyakorolt hatásainak figyelembevételével válogatták össze.

A diéta segíti a bélregenerálást, a gondosan összeválogatott, hasznos tápanyagok pedig kedvező feltételeket teremtenek az emésztésben fontos szerepet játszó, jó bélbaktériumok számára. 

Alapvetően 3-5 kg bélbaktériummal élünk együtt, számszerűen több hasznos mikroorganizmus él bennünk, mint ahány emberi sejtünk van. A beleinkben egy számunkra létfontosságú, idegen univerzum van, amellyel a megfelelő szimbiózis az egészségünk záloga. 

Ahogy Rubin Eszter előző két, elsöpró sikert aratott Hisztaminintolerancia szakácskönyvében, a receptek ebben a kötetben sem tartalmaznak gyulladáskeltő hatású alapanyagokat: glutént, tejet és tejterméket, tojásfehérjét, élesztőt, szóját, kukoricát, napraforgóolajat és hozzáadott cukrot, így a könyv az összetett táplálékallergiában/intoleranciában érintetteknek is óriási segítséget nyújt.

„Napjaink talán legfőbb – vagy mondhatnánk, legégetőbb – problémája a gyulladás: milliók küzdenek gyulladásos állapotokkal, tünetekkel, ám megoldás csak ritkán érkezik. A táplálkozás útvesztőiben ez a mű hiánypótló, a benne lévő receptek nagy segítséget nyújtanak a mindennapokban, a leírások pedig válaszokat adnak a miértekre.”

Dr. Csomai Zita, orvos-természetgyógyász