Visszatérés a munka világába- Beszélgetés Pethő Anikó fejvadásszal

2021. június 21.
Szerző:  Cukimamik Team
Visszatérés a munka világába- Beszélgetés Pethő Anikó fejvadásszal
Egyet ígérhetek: ez a bejegyzés, amilyen hosszú, olyan tartalmas is. Nem lehetett lefaragni a hosszából, mert azzal a minőségéből vettem volna el, pedig a téma aktuális előbb- utóbb minden anyuka számára: Hogyan tovább babázás után, avagy a "Nagy visszatérés a melóba."

Ez egy nagyon tartalmas beszélgetésre sikeredett Anikóval, akivel kiköltöztünk 2 órára a Duna-partra egy pléd és a laptop társaságában, és beszélgettünk az anyukák munkába való visszatéréséről. A beszélgetés minden percét élveztem, és rávilágított arra, miért olyan nehéz sokszor a visszatérés, vagy úgyis fogalmazhatnánk, hogy egyszerűbb is lehetene…

Anikó elismert a szakmájában, 20 éve fejvadászként dolgozik, és mellette igazi Cukimami, a 3  és féléves Oli anyukája. Ő az, akivel bármikor leülnék egy kávé mellet beszélgetni, mert hatalmas értéket képvisel, és Ő az, akitől azonnal tanácsért szaladnék, ha elakadnék a karrieremben, mert hiteles, és profi. Ő aztán tényleg tudja milyen visszatérni a dolgozó világba, és gyerek mellett munkát vállalnni.

Dolgozónőből-Anya…Anyából Dolgózónő

Az anyaság egy bizonyos fokban kiszakít az életből, beszűkít, a kapcsolatokat leredukálja, és formálja a gondolkodásodat. Ez egy természetes folyamat, hiszen a 24 órás ügyelet, és a 9 hónap nem arról szól, hogy kapcsolatainkat építjük, örülünk, ha egyáltalán a közeli barátainkkal tudunk 2 szót váltani telefonon, ha eljutunk kávézni velük, az a nap csúcspontja. A prioritás megváltozik, akármennyire vagy nyitott a világra, egy időre kiszakadsz belőle. Ez teljesen normális, és ne aggódj, lesz még időd, amikor majdnemhogy visszatér minden a régi kerékvágásba, már ami a munkát illeti.:)

Képzeld el, amikor én eljöttem  a cégtől szülni, 2 héttel a szülés előtt még tűsarkúban tartottam előadást 100 fő részére, és biztos voltam benne, hogy szülés után 2 héttel otthonról fogok dolgozni. Miután hazaértem a kislányommal a karrieristából anya lett. Megszűnt a világ, kit érdekelt már a karrier, élveztem, a Vele töltött perceket, amit ki akartam használni. „ Judit

„A legtöbben ott hibáznak, hogy a kapcsolatoknak hátat fordítanak, és ahelyett, hogy képeznék magukat, a trendekkel képben lennének a lehetőségeikhez képest, nem gondolnak a jövőre és annak a hatására, amit nem tesznek meg most, mit fog jelenteni későb. Kikerülnek a munkaerőpiacra, és azt sem tudják merre menjenek, kapkodják a fejüket, és hegyre halomra hozzák a kompromisszumot csak azért, hogy végre munkájuk legyen” (Pethő Anikó)

Az anyasággal nagyon sokszor a gondolkodásmódod is megváltozik. A karrieristákból anyák lesznek, míg sokszor a GYES ideje az, ami átformálja a gondolkodást, sikeres vállalkozó lesz az anyából, aki gyerek mellett otthonról irányítja a céget, és a háztartást.;)

„Sokszor keresnek fel édesanyák, akik a fejvadász munkámat az anyai szerepkörömmel azonosítják, tudván, hogy együttérzek velük: HOGYAN TOVÁBB? Mit csináljak? Nem tudom, hogy mihez van kedvem…már egyáltalán nem vágyok a régi munkámra.

Pethő Anikó fejvadász

Nekem 2 sapkám van:

Egyrészről vagyok fejvadász, vagyis a toborzási feladatot megalapozom. Kizárólag a cégekkel való kapcsolattartás és az ezzel együtt hozzájáró minden csipcsepp dolog tartozik hozzá.

Másrészről, ami igazán kihívás számomra: a karriertanácsadás:  A személyiség jellemrajzon keresztül, feltérképezem milyen ember, milyen erősségei és egyben hátrányai vannak, mi a számára legmegfelelőbb munka. Ha valaki nem alkalmas a monotonitásra, pontatlan, ne akarjon már adminisztratív munkát végezni. Sokszor nincsenek tisztában az ügyfelek a képességeikkel, rosszul pozicíonálják be magukat, és amikor inspirációt kapnak, kikristályosodik számukra, hogy mi a nekik kijelölt út, szárnyra kapnak, és úgy kezdenek el munkát keresni. Azt tapasztaltam, hogy az anyukákban, az otthon töltött idő alatt kialakul egyfajta önbizalomhiány. Félnek a visszatéréstől, félnek a váltástól, és félnek, hogy anyaként, gyerekkel nem fognak kelleni egy cégnek sem. A magyar kultúrában is egyre elterjedtebbek a családbarát munkahelyek. Egyre több munkaerő kéri 6 órában az anyukákat. Az anyukák precízek, fókuszáltak, nem social médiáznak, nem cigiznek. Több olyan megrendelőnk van, aki elsősorban anyukát keres!

Természetesen van nálam lehetőség arra is, hogy az önéletrajzot közösen kidolgozzuk, sőt próbainterjúra. Nem egy és nem kettő édesanyával találkoztam, akik munkaváltók voltak, és fogalmuk sem volt, hogy menjenek el állásinterjúra, szaladtak hozzám segítségért, az ő szavukkal élve „Anikó segíts nekem, mert úgy érzem, hogy beszélni sem tudok felnőtt társaságban, beszűkült a szókincsem, próbainterjúzzunk.” Ilyenkor felkészülök kérdésekkel, és úgy játsszuk le az interjút, mintha élesben menne. Megosztom észrevételeimet, javítjuk az esetleg hibákat stb…

Amit mindenképpen javasolni szeretnék Neked, és ha ebből a cikkből ez az egy mondat ragad rád, már megérte elolvasni: Ápold a kapcsolataidat!

Ápold a kapcsolataidat, akkor is, ha:

  • visszatérő leszel a munkahelyedre
  • ha megvalósítod régi álmodat, és vállalkozó leszel
  • munkát váltasz
  • főállású anya leszel

MINDEN EMBER KAPCSOLAT!

Talán még most nem is gondolod, hogy 1…2…netán 3 év milyen hamar elszalad. Nem is kell ezen gondolkodnod, élvezd csak az anyaságot, de légy tudatos. Sajnos a kifogásokat mindenki szereti, és amikor ott áll az illető kettő, netán 3 év múlva, hogy „Jajj, most kit hívjak fel?” Hívd fel azt, akit évekkel ezelőtt kerestél…Ugye, érted miről akarok Neked beszélni.:)

Bátran jelentkezz be néha a főnöködnél a munkatársaidnál, érdeklődj, tudjanak rólad, maradj képben. Ugyanez vonatkozik a cégekre is, akivel eddig tartottad a kapcsolatot.

A kapcsolatok ápolása és építése nem igényel nagy erőfeszítést, viszont annál inkább áldásos hosszú távon. Két répapüré recept között is informálódj! Nem kell megszakítani a világgal a kapcsolatot. Keresd meg az érdeklődési területed, fejleszd magad, iratkozz be online tanfolyamokra (szuper online tanfolyamok érhetők el, amelyek 4-5 órásak), és visszanézhetőek. Fejleszd magad a saját területeden, vagy ne vesd el a hobbid sem, ha mindig is vágytál egy ásványtanfolyamra menj el, ez sem fog rosszul mutatni az önéletrajzodban, vagy amikor a főnököd megkérdezni, na mit csináltál otthon? Hát azt, amit igazán szeretsz: babáztál és tanultál.

Arról nem is beszélve, hogy az önképzés hatalmas önbizalmat ad a visszatérésnél. Nem nulláról kell kezdeni mindent. Napi szinten frissek az ismereteid, így egy esetleges pozíció váltásnál sem kerülsz hátrányba. Ha pedig váltani fogsz, akkor is nagyon sok pluszt ígér. Például ha adminisztratív munkát keresel, tanulj meg otthon vakon írni, tanuld meg a gyorsírást, ez máris egy kompentencia, ami jól mutat majd az önéletrajzodban, és a kiválasztásnál előnyöd származhat belőle.

Három mondat útravalóul Neked:

  1. Ápold a kapcsolatokat
  2. Fejleszd önmagad
  3. Tudd, hogy mit szeretnél!

Ha bármiben a segítségedre tudok lenni, keress bizalommal.:)

Pethő Anikót a következő felületeken megtalálod, keresd nyugodtan,hivatkozz a cukimamikra, vagy csak jelentkezz be nála. :) Követni is érdemes a fórumokon, mert sok jótanácsot oszt meg.;)

Weboldal: https://anikopetho.hu/

Facebook oldal: https://www.2343ec78a04c6ea9d80806345d31fd78-gdprlock/apetho

Linkedin: https://www.f54db463750940e0e7f7630fe327845e-gdprlock/in/pethoaniko/


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram