Szoptatás kezdőknek (1- 6. hét)

2021. március 26.
Szerző:  Cukimamik Team
Szoptatás kezdőknek (1- 6. hét)
Ami a szoptatás első heteit illeti, mindenki kezdőként indul! Sok anya tűz ki szoptatási célokat az időtartamra vonatkozóan: három hónap, hat hónap, egy év – éppen, ami jól esik.Az első pár hétben pedig ezek a célok sokszor lehetetlennek és elérhetetlennek tűnhetnek. A szoptató anyukák sokszor hogyan tudják elviselni a fájdalmat, az etetések gyakoriágát és a gyulladásokat? Nem tudják. Ha sikerül átvészelned az első 6 hetet, jó úton haladsz egy jobb szoptatási rutin felé.;)

Szoptatás kezdőknek – Amit tudnod kell

A csecsemők első pár hete a tanulásról és a fejlődésről szól – használjuk a baba képességeit és reflexeit arra, hogy sikeres szoptatást érhessünk el.

Nemcsak Neked, a babánk is minden nagyon fárasztó ebben az időszakban.

A közvetlen szoptatás megelőzi a túlingereltséget és elősegíti az agy fejlődését.

A túlingerelt babát nehéz megetetni – a szája kicsi és a csukott szemeivel nem látja az anyukája arcát. Csökkentsd az ingereket és szoptass minél többet annak érdekében, hogy a gyermeked hamarabb hozzászokjon a hangos, rideg és pörgős világunkba.;)

 • Fizikailag a csecsemők ebben a korban 8-10 hüvelykes távolságra látnak csak, ez nagyjából a szoptatás során az anyuka és a gyermek arcának távolságával egyezik meg. A babák feketét, fehéret és szürkét látnak – észreveszik, hogy a mellbimbód sötétebb a melled többi részénél – ők ezt a színkontrasztot használják arra, hogy megtalálják a bimbódat. Vetkőzz le és engedd a gyermekednek, hogy lássa a teljesen meztelen mellkasodat, mivel ez segít neki a részletek felismerésében.
 • A fejlődési szakaszban a legelterjedtebb reflex a szopási reflex. A csecsemők bármit elkezdenek erősen szívni, amit a szájukba helyezünk – az anya feladata pedig, hogy megbizonyosodjon arról, a kicsi szája jól illeszkedik a mellére, ezzel csökkentve a fájdalmat és a lehetséges kellemetlenségeket.

Gyors megjegyzés: Hogyha cumisüveget is használsz a szoptatás mellett, légy óvatos és mérd le a tej mennyiségét. A szívó reflex felülírja a babák képességét, hogy abba tudják hagyni a szopizást kb. 4 hónapos korukig. Így ennek a reflexnek köszönhetően könnyű túletetni a babát.

 • Az első naptól kezdve a babád tudja szociálisan is kommunikálni, ha éhes. Amikor a csecsemőd éhségre utaló jeleket ad (pl. a kezek szájhoz emelése, cuppogó hang) ajánld fel a melledet, amint észreveszed ezeket a jeleket. Ezáltal a babádat megjutalmazod a kommunikációért és hamar ellazul, így könnyebb lesz az etetés is. Hogyha ezeket a jeleket elmulasztod, nagy valószínűséggel elkezd sírni, hogy jelezze az éhségét. Ebben az esetben a szoptatás lehet, hogy sokkal lassabban indul el és a babád könnyen elfáradhat a sírástól.

Fedezzünk fel pár módot arra, hogy hogyan váljanak előnyünkre a babák fejlődésének mérföldkövei és éljük túl együtt az első hat hetet!

A megfelelő kapcsolódás kulcsfontosságú (ahogyan a baba szája az anya melléhez kapcsolódik).

Tudom, hogy már milliószor hallottál erről, de ez tényleg ennyire fontos. Hogyha egyszer sikerül ezt elérni, minden sokkal könnyebben fog menni. Addig dolgozz ennek a folyamatnak minden egyes részletén az etetések alkalmával ameddig alig érzel már fájdalmat – egy minimális szintű fájdalom jelen lehet a korábbi gyulladásokból vagy érzékenység miatt.

 • Próbáld ki a mellszendvicset: szorítsd meg a melledet a bimbóudvarod mögött, így egy hosszabb mellbimbót eredményezve, és formáld a melled formáját a babád szájához. Ha a gyermeked szája széles, nyomd össze a melledet, hogy az is széles legyen – ha pedig ezt jól csinálod, a szívó reflex miatt a melled egy jó része bekerül a baba szájába
 • Fókuszálj a szélesebb szájnyílásra: Fejlődéselméletileg a csecsemők már a születésüktől kezdve interakcióban lehetnek veled – használd ki ezt és az arcához közel nyisd ki a szádat igazán nagyra. Óvatosan húzd meg a babád állát és ezt gyakorold rendszeresen, legyél következetes, így a gyermeked a szájnyitási képességeit is fejleszteni fogja.
 • Nyisd nagyra azokat az ajkakat: Ha szoptatás közben a babád ajkai nem nyílnak szét kellően, az fájni fog. Nem baj, ha a gyermeked ajkait széthúzod, miközben ő szopizik, ez a kis különbség miatt te sokkal komfortosabban érezheted magadat és sokkal több tejet adhatsz a babádnak. Újra emlékeztetnélek, használd ki a szívó reflexet és a kapcsolódás minőségét, amint észreveszed babádon a jeleket.
 • Ellenőrizd a baba nyelvét: szoptatás közben a babák nyelvének ki kell nyúlnia az alsó így felett – ez védi a mellbimbóidat és segít a tej áramlásában. Szoptatás közben, ha lehúzod a babád alsó ajkát, látnod kell a nyelvét a melled alján. Ha nem, akkor kapcsolódjatok szét és újra össze úgy, hogy a babád száját szélesebbre nyitod, ez általában segít, hogy a nyelve a megfelelő pozícióba essen. Csökkentsd a stimulációt és figyeld az éhség jeleit, mielőtt elkezd sírni.

A fájó mellbimbókkal foglalkozni kell.

A legtöbb esetben a fájó bimbók azt jelentik, hogy valami nem jól működik. Egy jó szoptatással a fájdalom minimalizálódik. A kezdetekben a szoptatás 100 %-ban fájdalommentes lesz?  Általában nem – a gyakran használt bőrfelület rendkívül érzékeny lesz. Az érzékeny nem egyenlő a fájdalommal és idővel és tapasztalattal az érzékenység is csökkeni fog. Próbálj a hosszú szoptatásról nem a fájdalomra asszociálni – újra, ha a pozíció helyes, engedd a gyermeked addig enni, ameddig csak lehet, hogy növeld a tejtermelésed. Ha fájó mellbimbókat tapasztalsz, itt van pár tippünk:

 • Változtass szoptatási pózokat – ez megelőzi, hogy a gyermeked minden egyes etetésnél ugyanarra a pontra helyezze a nyomást.
 • A mellbimbó-kenőcsök és gélpárnák nagyon hasznosak lehetnek a gyógyulás során.
 • Az anyatej egy nagyszerű gyógymód – nyomj még kis egy kicsit minden etetés után, dörzsöld át vele a bimbóidat és hagyd megszáradni
 • Egy kis jég vagy meleg közvetlenül az etetés előtt megkönnyítheti a következő etetést.

Utánozz engem: Én és a gyermekem közösem fogunk rájönni a szoptatásra. Én és a gyermekem közösem fogjunk rájönni a szoptatásra. Én és a gyermekem közösen fogunk rájönni a szoptatásra...;)

Meg tudod csinálni!

A gyermeked etetése komoly stresszt okozhat. Ha lelkesítésre vágynál, hogy folytasd a szoptatást, vagy sztorikra van kíváncsi a befejezéséről (vagy minden egyéb másra a kettő között), rengeteg infót találsz itt.

Forrás: pregnant chicken


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram