Mi lesz velünk a GYES után?

2020. október 12.
Szerző:  TeszteLM blog írója: Mészáros Mária
Mi lesz velünk a GYES után?
Fotó: scarymommy
Ha túljutottunk a púder illatú első éven, a dackorszakkal teli másodikon és átfutottuk, átbeszéltük, /nagyon is szó szerint/a két éves kort és elértük a három évet, akkor jöhet az óvoda. Az első igazi elszakadás, ahol önállósodik a kicsi. Viszont mi van a másik oldallal? Mi van velünk anyukákkal? Biztos, hogy megfelelő lesz az a munkahely, ahonnan eljöttünk szülni? Vissza tudunk menni kisgyerek mellett is?

Szerintem sok esetben sajnos nem. Én is így vagyok ezzel. Egy könyvesboltban dolgoztam szülés előtt, de azzal teljesen tisztában voltam, hogy az a hely nem lesz alkalmas arra, hogy én a gyerek, gyerekek születése után tovább dolgozzak. Persze, visszavennének, de nem tudnák tolerálni, ha bármelyik kisfiam beteg lenne, és itthon kellene maradnom. Ezt nem embertelenségből tennék, hanem azért mert a bolt úgy van berendezkedve, hogy pont annyian vannak, amennyi kell a zökkenőmentes üzemeléshez. Ebbe nem fér bele a betegszabadság. ( Nem is volt egyikünk sem a pár év alatt, amíg ott dolgoztam).

Szóval jöhet a B opció. Ami a váltás, de vajon merre tovább?

Nekem pont egy évem van még addig, és kicsit azt érezem, hogy itt a második lehetőség a pályaválasztás terén. Egy lehetőség arra, hogy kitaláljam most, hogy mihez is akarok kezdeni magammal. Persze, nagyban befolyásolja a helyzetet, hogy amikor az iskola befejezése után kezdtünk munkát vállalni, akkor önfeledten és szabadon tehettük ezt, most viszont ott a felelősség, hogy van valaki, akiről gondoskodni kell, és aki nem szenvedheti kárát a mi önmegvalósításunknak, karrierünknek.

Viszont úgy gondolom, hogy attól még mi, édesanyák is megérdemeljük, hogy egy olyan helyen tudjunk dolgozni, ahol igenis értékelik a munkánkat, és amit szeretünk csinálni. Éveket rakunk bele, önzetlenül, boldogan a gyereknevelésbe, amiben igenis elfáradunk. Nem szabad mindent feláldozni a család oltárán, mert akkor kiégünk és az senkinek sem jó. Egy olyan munka mellett, amit szeretünk könnyebb vidáman hazamenni, és boldogan intézni a háztartással és a családdal kapcsolatos dolgokat.

Hogy én mit teszek még az előttem álló egy évben? Keresem az utam. Nyitott szemmel járok, elkezdtem egy online tanfolyamot, amit egyenlőre jó útnak érzek. Azt látom, hogy rengeteg nő találja meg a munkában is önmagát az után, hogy édesanyává válik. Szóval hölgyeim, gyerek után sincs késő ahhoz, hogy váltsunk, még akkor is, ha ez néha nem a legegyszerűbb. De igenis meg lehet tenni magunkért és a családunkért.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram