8 tévhit a hajhullásról – Ne higgy el mindent, amit hallasz

2020. augusztus 25.
Szerző:  Cukimamik Team
8 tévhit a hajhullásról – Ne higgy el mindent, amit hallasz
A hajhullás az egyik leggyakoribb probléma a népesség körében. A Vitaful házon belüli kutatása szerint a megkérdezett nők közel 60%-a maga is küzd hajhullással és már megpróbált tenni valamit ellene. Ám éppen ezért a problémához kapcsolódó hiedelmek és félreértések is nagyon elterjedtek.

Most tisztázzuk ezeket a tévhiteket és elmondjuk azt is, hogy valójában mi okozhatja a hajhullást és mit tehetsz ellene. 

1. tévhit: A kopaszodás csak a férfiakat érinti

A probléma sajnos nőknél és férfiaknál egyformán jelentkezhet. Tény, hogy a férfiak esetében szembetűnőbb, hiszen a rövid haj ritkulása hamarabb láthatóvá válik, mint a nők esetében, akiknél hosszabb ideig maradhat rejtve a probléma anélkül, hogy mások észrevennék.

2. tévhit: A kopaszodás anyai ágon öröklődik

Sokan gondolják azt, hogy a kopaszodásra való hajlamot anyai ágról örököljük, de valójában éppen annyira öröklődhet apai ágon is.

3. tévhit: A sapka viselése hajhulláshoz vezet

Ez csupán abban az esetben lehetne igaz, ha a sapka valamilyen baktériummal fertőzött, vagy ha annyira szoros, hogy szó szerint kitépi a hajadat. Alapvető esetben viszont a sapka vagy kalap viselése kimondottan védő hatással lehet a hajadra, hiszen nyáron megvéd a káros UV sugaraktól, télen pedig védi a hajhagymáidat a hidegtől.

4. tévhit: A hajhullás csak időskorban jelentkezik

Tény, hogy az idős emberek körében gyakoribb, de sajnos ez a probléma egészen fiatal korban is jelentkezhet, amennyiben a családban előfordult már ilyen eset, vagy valamilyen egészségügyi probléma áll a hajhullás hátterében.

5. tévhit: A magas tesztoszteronszint hajhulláshoz vezet

Ez azért nem teljesen igaz, mert valójában nem a tesztoszteron a felelős a hajhullás kialakulásáért, hanem annak a dihidro-tesztoszteron (DHT) nevű származéka. A DHT nagyjából minden férfi esetében egyforma mennyiségben termelődik, ami azonban minden egyén esetében eltérő az a hajhagymáik öröklött érzékenysége. Ez fogja meghatározni, hogy ki mikor és milyen mértékben kezd el kopaszodni. 

6. tévhit: A gyakori hajmosás és sampon használat hajhulláshoz vezet

Sem a hajmosás gyakorisága, sem pedig a sampon használata nem befolyásolja a hajhullásodat. Az a hajmennyiség, ami hajmosáskor kihullik, akkor is kihullott volna, ha nem mosod meg a hajadat. A hajfestés és a hajformázó termékek azonban kiszáríthatják a hajat, így ha túl sok hajlakkot használsz vagy gyakran fested a hajadat, akkor hamarabb eltörnek a hajszálaid.

7. tévhit: Ha gyakrabban vágatod a hajadat, akkor gyorsabban és erősebben nő vissza

A hajvágás gyakorisága nem befolyásolja sem a hajad növekedésének idejét, sem pedig a vastagságát. Ezzel mindössze az eltöredezett hajvégeidet tudod szebbé tenni, de a hajhagymáidra nincsen hatással.

8. tévhit: A hajhullás minden esetben visszafordíthatatlan

Amennyiben a férfias típusú hajhullásról van szó, amely genetikailag öröklődik, a folyamat valóban visszafordíthatatlan és csak az esztétikai beavatkozások segíthetnek. Azonban a hajhullást rengeteg más tényező is okozhatja és ilyen esetekben ezen tényező megszüntetésével a hajhullás is megszűnik.

Akkor mégis mi okozza a hajhullást?

1. Vitaminhiányod van

A hajhullás gyakori oka a vitaminhiány, ez a probléma ugyanis a népesség nagy százalékát érinti. A hajhagymáid egészségének megőrzéséhez minden évszakban szükség van a megfelelő vitaminpótlásra melyben a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egyes vitaminkészítmények is segítségedre lehetnek.

Ha kifejezetten a hajad egészségét biztosító vitaminkészítményt keresel, a Vitaful vegán hajvitaminját ajánljuk neked, amely természetes alapanyagokból készült és 10 féle vitaminnal járul hozzá a hajad szépségéhez.

A hajad számára a legfontosabb vitaminok és nyomelemek az A-, E- és D-vitamin, a biotin (B7-vitamin), a B12-vitamin, valamint a jód, a cink és a vas.

Ha ezekből biztosítod a napi szükséges mennyiséget a szervezeted számára, akkor elkerülheted, hogy a vitaminhiány miatt az átlagosnál több hajszálad hulljon ki.

2. Sokat stresszelsz

A modern életvitel velejárója a stressz, az alváshiány és a nem megfelelő táplálkozás. Fontos, hogy a mentális egészségedre is elég energiát szentelj, ugyanis ha túl sokat idegeskedsz és nem alszol eleget, a hajad és a bőröd is jelezni fogja, hogy itt a pihenés ideje. Szerencsére a stressz okozta hajhullás könnyen kezelhető, ha kiiktatod az életedből a feszültséget okozó tényezőket, figyelsz a kiegyensúlyozott táplálkozásra és legalább 8 órát alszol naponta.

hajhullás

Mit tegyek, ha ez sem segít?

A hajhullás hátterében sajnos gyakran valamilyen összetettebb probléma áll. Ha óvatosan bánsz a hajaddal, nem élsz stresszes életmódot és a vitaminpótlásról is gondoskodsz, ennek ellenére mégis egészségtelenül hullik a hajad, fordulj orvoshoz és próbáljátok együtt megkeresni a probléma gyökerét. A diagnosztizálásban egy bőrgyógyász is segíthet, de akár egy átlagos laborvizsgálat során is fény derülhet az esetleges egészségügyi problémákra.

Azt, hogy a hajhullásod mértéke egészséges-e, úgy tudod megállapítani, ha a hüvelyk-és mutatóujjad közé fogsz egy nagyobb tincs (kb. 40 szál) hajat, majd végighúzod az ujjadat a tincsen alulról felfelé. Ha 6 hajszálnál több marad a kezedben, akkor a hajhullásod mértéke már nem az egészségesnek mondható tartományba esik.  

Reméljük, hogy sikerült eloszlatnunk a hajhullást övező tévhiteket, neked pedig sikerült megállapítanod, hogy nálad valójában mi okozhatja a hajhullást. Ne feledd, a hajhullás teljesen természetes jelenség, azonban ha az átlagosnál több hajszálad hullik ki, érdemes megfogadnod a fenti tippeket, súlyosabb esetben pedig kikérned az orvosod véleményét.

Képek forrása:

Photo by Leah Kelley from Pexels
Photo by energepic.com from Pexels
Photo by Moose Photos from Pexels


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram