Álommunka vagy kényszermunka?- Home office gyerekkel

2020. március 16.
Szerző:  Cukimamik Team
Álommunka vagy kényszermunka?- Home office gyerekkel
Nem mindegy, hogy egy totyogó mellett kell otthonról dolgoznod, vagy iskoláskorú gyermekkel, de vannak alapszabályok, melyeket érdemes betartani, ha home office-ban dolgozol.

Home-office-ban dolgozom immár 7 éve. Nagyon sokat tudnék mesélni a hátrányairól, erről hamarosan Te is meggyőződhetsz, és megannyi előnyeiről, remélem lesz részed abban is, de ami téged a legjobban érdekelni fog, hogy gyerek mellett, meg általában mire érdemes odafigyelni.

Akkor bele is vágnék a közepébe. Este 21:36 van, a férjem a gyermekeinket altatja, én pedig a gép előtt ücsörgök. Szellemi munkát nem tudok gyerekek mellett végezni. Én nem. Számomra sokkal fárasztóbb, ha leülök írni, és miközben verem a klaviatúrát, beleordít valaki a gondolataimba: „ANYA!”…kizökkenek, és mire ismét belemerülnék, ismét meghallom a kedvenc becenevem: ANYA! Próbáltam. Kétfelé figyelni, megosztani a figyelmed, annyit jelent, hogy elfáradsz szellemileg, nagy koncentrációt igényel. Aztán ezeknek a gyerekeknek enni is adni kell, foglalkozni velük. Mielőtt agyfrászt kapnál…van megoldás.:) Hamar bele fogsz rázódni, azonban a megszokottól más ritmust fog diktálni, és több erőfeszítést követel ez az időszak. 

  1. Ez egy átmeneti állapot- legyen előtted a cél!

Ezzel Te is tisztában van, hogy ez egy átmeneti időszak, amelyben home-office munkát fogsz végezni. Tudatosítsd magadban, hogy kis időre, de megváltozik az életritmusod. Építsd fel, tervezd meg előre a hetedet. Milyen feladatokat kell elvégezned, milyen határidővel, és ezt oszd le a hétre. Ne akarj abba a csapdába esni, hogy 2 nap alatt megcsinálod az egészet, annál inkább a tervhez igazodj. Napi szinten megvan a feladat listád, amihez tartani fogod magad. A tervezésbe vedd bele, hogy mennyi időt vesz igénybe egy-egy feladat. Meg tudod-e azt oldani, hogy napközben elérhető vagy, de az érdemi feladatot, a nap különböző szakaszában elvégezd. A gyermekkel napközben egy-egy feladat elvégzése közben hogyan tudsz beiktatni egy játékot. ( Pl. egy feladat elvégzése után egy társasjáték, vagy egy just dance bajnokság)

  1. Tudatosan használd ki az időd minden percét!

Anyaként nem kell bemutatnom neked, hogy a nap 24 órából áll.:)

A munkádtól függően dolgozhatsz nappal, délután, éjszaka. Ha nappal dolgozol, akkor az időd minden percét beosztva, minden lopott időt kihasználva a gép előtt ülsz. Nem szeretnélek áltatni, de gyerek mellett kicsi az esély, hogy pontos munkatempóval számolj, vagyis azzal, hogy  9:00-12:00 óráig Te a gép előtt ülj. A gyermekednek hiába mondod el, hogy ez most a munkahelyed, neki anya maradsz végig, akinek szüksége lesz rád.:) Nappali munkának az az előnye, hogy esete holtfáradtan a TV előtt tudsz ülni 10 percig, vagy egy oldalt el tudsz olvasni a könyvedből, szemben az esti munkavégzéssel, amikor még ennyi sem jut, mert dolgozni fogsz.;) Érdemes apával „boltolni”, felváltva dolgozni. A nap egyik részében Te dolgozol, addig ő gyerekezik, és fordítva.

  1. Legyen ritmusa a napnak

Jó ez a home-office, nem kell senkihez sem igazodni, és még azt sem veszi észre senki, ha pizsiben dolgozol. Add meg a nap ritmusát magadnak és a gyermekednek is. Reggel felkeltek, együtt reggeliztek- végre nem kell rohanni, együtt lehettek- és felöltöztök, akkor is, ha egésznap otthon maradtok. Nem a kiskosztümben kell otthon feszíteni az asztal mögött, de ne is pizsiben falngálj…és csináld meg a hajad. és a sminked is.

  1. Légy fegyelmezett-Ez egy munkahely!

Nekem ez a legnehezebb és legkritikusabb rész: fegyelmezettnek lenni. Nem árulok el nagy titkot, hogy van mosnivalóm, és van vasalnivalóm, és egy konyhám, ahol el kéne mosogatni, de ez még a kisebbik probléma lenne. Főzni is kéne…ez pedig sokszor odáig vezet, hogy akár 1 órát elveszek a munkaidőmból, hogy csak „összedobok egy gyors ételt. Amikor dolgozol, kizárod a körülötted lévő játékokat, kupit, szennyeskosarat, szomszéd nénit- aki beszélgetni szeretne átjönni. Dolgozol. Ha vége a munkaidődnek, jöhet a piszkos munka. Természetesen gyermek mellett erre úgy tudsz odafigyelni, ha nem akkor kezdesz el egy menüt összedobni, hanem előre készülsz a holnapra.

  1. Mindennek megvan a maga helye- A munkának is.

Alakíts ki egy munkasarkot, ahol a következő napokban, hetekben dolgozni fogsz. Ez lehet a nappaliban vagy a konyhában a pultnál, de semmi esetre ne vidd be a munkát a hálószobába. A hálószoba a pihenés helye, ne keverd bele a munkát. Ne fekülj az ágyban laptoppal, bár sokszor ez kényelmesnek tűnhet. A munkát hagyd mindig a hálószobán kívül.

  1. Adj időt a gyermekednek is!

Egy gyermeknek anyára van szüksége. Rád. Tudom, hogy most ez nehéznek tűnik számodra, hogy gyerek mellett, hogyan csináld, de már megcsináltad! Szültél, és végtelenül erős voltál (vagy), és bármit meg tudtál csinálni gyerek mellett is. Most is meg fogod tudni csinálni.

Míg dolgozol, rakj be egy mesét a gyeremeknek.

Bár sokan úgy gondolják az Xbox az ördög találmánya, most mégis jól fog jönni, ha kis időre le tudod vele kötni a gyermeked.

Okosjatek weboldalán hasznos játékok vannak feltöltve, kapcsold be neki.

Jöhet a lego-s doboz, míg dolgozol, a gyermek építsen neked valami szuper dolgot.

Több gyermek esetén a nagyobb gyerekek bevonásával a kisebb testvér lekötése.

Szinezők, matricás könyvek, amivel lefoglalja a gyermek magát, amíg Te dolgozol.

Nagyon sok kitartást és erőt kívánok Nektek a kövektező hetekre!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram