Családi támogatásokban bekötvetkezett változások 2020-ban

2020. január 23.
Szerző:  Cukimamik Team
Családi támogatásokban bekötvetkezett  változások 2020-ban
Bejegyzésünkben bemutatjuk január 1-től milyen változások léptek életbe a családi támogatásokra vonatkozóan.

Az idei év január elsejétől a minimálbér emelkedésével 225 400 forintra nőtt a gyermekgondozási díj maximális összege, amely 2010 óta a kétszeresére emelkedett, és amelyből családi adókedvezményt is lehet érvényesíteni.

A GYED mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni, sőt kistestvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (CSED, GYES) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az  ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a 2. életévét, illetve ikrek esetén a 3 éves kort.

A diplomás GYED összege is emelkedett és a jelenlegi szabályozás mellett a jogosultak köre is bővül, ugyanis a diplomás GYED-ben részesülő édesanya, ha az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra.

Gyermekgondozási díjat, azaz a diplomás GYED-et a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetik. Január elsejétől az az édesanya, aki diplomás GYED-ben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás GYED-re. 2020-ban a diplomás GYED összege alapképzés esetén 112 644 forintra, mesterképzés esetén 147 420 forintra emelkedett.

2020 január 1-től a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá váltak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ekkor a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a GYED. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is felveheti a juttatást. A nagyszülői GYED összege a nagyszülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70%-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, 2020-ban 225 400 Ft, amelyből 10% nyugdíjjárulékot és 15% SZJA-előleget vonnak le.

A GYES kapcsán nem történt változás. További információkat a csalad.hu (https://csalad.hu/cikk/gyes-igenylese) oldalon talál.

Forrás: Sajtótájékoztató


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram