Nem találom a helyem szülés után a családban

2020. január 20.
Szerző:  Sághy Zsuzsanna
Nem találom a helyem szülés után a családban
Forrás:www.athornsphoto.com
Szülés után minden megváltozik egy anya életében, és ez azzal járhat, hogy elveszted az irányérzéked családon belül: hol a Te helyed a családban, és hol van a többieké, kivel, mikor mennyit foglalkozz. Mennyit foglalkozz a pároddal, mennyit a nagyobb gyerekekkel, mennyit a pici babával? És hogyan jusson időd saját magadra is?

Mi okozhat bizonytalanságot ebben az új helyzetben? 

Lehet, hogy legszívesebben csak aludnál egész nap, de a család többi tagja elvárja, hogy ugyanannyit kapjon belőled, mint eddig. Nekik ugyanúgy szükségük van Rád, és a figyelmedre, akkor is, ha szülés után képtelen vagy ugyanazt adni nekik. A családtagok személyiségétől függ, mennyire képesek tolerálni, ha Te egy időre félre vonulsz a babával (vagy nélküle), mert regenerálódásra van szükséged.

Sok bizonytalanságot hozhat az új helyzet, pláne, ha amúgy sincs túl sok önbizalmad. Ha mindig azon agyalsz, hogy jól csináltad-e? Hogy eleget adtál-e a családtagjaidnak? Hogy a gyerekeid (az újszülött, és a nagyobb testvérek is) eleget kaptak-e tőled? Hogy a párodnak is azt tudod-e nyújtani, mint korábban?

Hogyan állítsd vissza a család egyensúlyát?

Hogyan lehet a család korábbi egyensúlyát újból megtalálni így, hogy már eggyel többen vagytok?

Nem biztos, hogy egyszerű újból megtalálni a korábbi egyensúlyt. Sőt. Ez leginkább a családtagok személyiségétől és az egymáshoz fűződő viszonyától függ. Minden sokkal könnyebb, ha a családtagok (gyerekek és felnőttek) tisztelik egymást, és egymás határait.

... és nehezebb, ha akár csak egy családtag is több figyelmet követel a többieknél, és egy újszülött baba érkezésével úgy érezheti, hogy ő háttérbe szorul. De ez a gyakoribb eset is. Mindig érezheti valaki úgy, hogy kevesebbet kap, akármennyi erőfeszítést is teszünk érte.

Korábban biztosan volt valamilyen egyensúly a családban, ami a pici érkezésével teljesen felborul, és megváltozik.

A napi „rutin” feladatok teljesítése mellett ez az egész család hangulatára kihat. Mindenkinek újból helyet kell találnia, miközben a pici is belefér az életünkbe.

Amíg az új egyensúly beáll, akár több hónap is eltelhet tele szorongással, idegeskedéssel:

  • Most épp mindenki jól érzi magát?
  • Mindenkire eléggé tudtam figyelni?
  • Van-e, akit jobban elhanyagoltam a többieknél?

Persze az is igaz, hogy mindig lesz, aki épp egy kicsit jobban háttérbe szorul a családban, és lesz, akivel többet kell foglalkozni.

Az a legjobb, ha az egyensúlyt nem egy adott pillanatban, vagy nem egy napon belül akarod elérni. Vagy nem úgy, hogy mindenkire „ugyanannyi perc, dekára ugyanannyi figyelem” jusson.

Jobb, ha ezt az egészet egy hosszabb időszak, mondjuk fél év alatt nézed meg: hogy ennyi idő alatt mindenre, és mindenkire volt-e elég időd, energiád, mindenkinek az életéhez hozzá tudtál-e járulni valamivel.

A gyerekek elég rugalmasan képesek alkalmazkodni új helyzetekhez, ha azt látják, hogy ez nekünk sem esik nehezünkre.

Kérdések, amik segítenek, hogy újból megtaláld az egyensúlyod

Milyen kérdéseket tehetsz fel magadnak, hogy újból megtaláld anyaként, nőként a helyed a pici születése után is a megváltozott családi rendszerben:

  • Mi az, ami most a legjobban elbizonytalanít?
  • Mitől félsz a legjobban a családoddal kapcsolatban? (Pl. attól, hogy féltékenyek lesznek egymásra a testvérek, ha nem foglalkozol velük is eleget, vagy a párod kiborul, mert túl sokszor elhanyagolod.)
  • Hogy látod, és hogy érzed magad ebben az új helyzetben? (Azaz, mi a valóság, amióta a pici megszületett?)
  • Ehelyett hogyan szeretnéd magad látni ebben az új családi helyzetben? Mit gondolsz arról, hol lenne a helyed a családban? (Azaz, mi az, amiről álmodsz? Milyen szerepekről, érzésekről? Mire vágynál igazából, milyen legyen a családod most?)
  • Mekkora a távolság a két elképzelés között? Ha túl nagy a távolság a vágyott és a valós helyzeted között, az sok-sok plusz feszültséget és frusztrációt okoz, ami még jobban megnehezíti, hogy újból megtaláljátok közösen a család egyensúlyát.
  • Mi az, amit a legszívesebben megváltoztatnál magadon ebben a helyzetben? (Pl. azt, hogy az új gyerek sokszor ébred éjszaka, és emiatt túl fáradt vagy ahhoz, hogy a nagyobbakkal törődj, amitől viszont lelkiismeret furdalásod van velük szemben.)

{adselite}

Ha a válaszaid végig gondolod, vagy leírod, már egész hosszú listád lesz arról, hogy milyen érzéseiden változtathatsz.

Tisztábban fogod látni, mi az, ami jelenleg megakadályoz abban, hogy újból megtaláld a helyed a családban.

És azt is tisztábban fogod látni, hogyan tudsz a családtagjaidnak segíteni, hogy újból teljes legyen a család egyensúlya a megszületett babával együtt is.

Kíváncsi vagy, mekkora az egyensúly most a családodban, és hogyan javíthatnál rajta, akkor töltsd ki ezt a tesztünket is: https://csaladbanutazunk.hu/boldogsagteszt-csalad/


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram