Hogyan legyünk úrrá az anyai kiégésen, és legyünk újra boldogok

2020. január 17.
Szerző:  Cukimamik Team
Hogyan legyünk úrrá az anyai kiégésen, és legyünk újra boldogok
Amiről szó lesz: Az anyai kiégés létező dolog! Ha te is épp ezzel küzdesz, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül! Íme néhány tipp, amelyek segítenek abban, hogy túljuss az anyai kiégésen, és újra örömödet leld az anyaságban. 

Mielőtt anya lettem, volt egy idealisztikus elképzelésem az anyaságról. Így a fiam születése után mellbe vágott a valóság, hogy milyen nehéz dolog is ez. 

Amikor a kisfiam 1-2 éves volt, anyaságom legnehezebb időszakát éltem meg. Emlékszem, úgy éreztem, hogy teljes csődtömeg vagyok. Ránéztem a gyönyörű gyermekemre, és nem értettem, miért nem tudom élvezni annyira az anyaságot, amennyire elképzeltem. 

Akkoriban kimerítő dolognak tartottam az anyaságot, és azt gondoltam, mindent rosszul csinálok. Állandóan fáradt voltam. A kisfiam hisztijei teljesen kiborítottak. Ahelyett, hogy boldognak és áldottnak éreztem volna magam, hogy van egy ilyen csodálatos gyermekem, túlterheltnek és egyedül éreztem magam. 

Egyik délután megkértem a férjemet, hogy jöjjön haza korábban, mert pihenni szerettem volna egy kicsit, miután előző éjszaka alig aludtam, és le sem ültem egész nap. Megígérte, hogy délután 5 körül hazaér, én pedig alig vártam, hogy néhány órát ejtőzhessem végre. 

Egy nem tervezett tárgyalás miatt azonban tovább bent kellett maradnia az irodában. 6 óra körül küldött egy üzenetet, hogy valószínű csak 7 után fog hazaérni. 

A kisfiam fel-le szaladgált a lakásban. Emlékszem, ahogy a férjem üzenetét olvastam, úgy éreztem, képtelen leszek még két órát az örökmozgó gyermekem után rohangálni.

Talán furának tartasz, ahogy olvasod ezeket a sorokat, ha még sosem szembesültél az anyai kiégés érzésével. De én akkor tényleg szinte fizikai fájdalmat éreztem! És annyira reménytelennek tűnt minden!

Az anyai kiégés létező dolog!

Azon az estén, ahogy a férjem végre hazaért, elmentem lefeküdni. De nem tudtam elaludni. Azon gondolkodtam, miért érezhetem magam ennyire túlterheltnek. 

Miért ilyen nehéz anyának lenni? Miért vagyok állandóan ilyen fáradt? Hogyan élvezhetném újra az anyaságot? 

Tudtam, hogy a kisfiam egy boldog mamit érdemelne. És tudtam, hogy nekem pedig sokkal jobban kellene örülnöm, hogy ő van nekem!

Ezután olvastam először az anyai kiégésről. A szindróma összes jellemzőjét felismertem magamban. 

Először el sem akartam hinni, hogy ez velem is megtörténik. Aztán megkönnyebbültem, ahogy megértettem, mi zajlik le bennem, és láttam, hogy nem én vagyok az egyedüli anyuka, akinek ezzel meg kell küzdenie. 

Első lépések az anyai kiégés leküzdésében

Másnap elkezdtem azon gondolkozni, milyen módon tehetem jobbá a dolgokat.

Elsőként a pihenést helyeztem előtérbe. Amikor a férjemnek volt ideje a fiunkkal foglalkozni, mindenképp pihentem egy kicsit. Őszintén megbeszéltem vele, hogyan érzek, így belátta, hogy több segítségre van szükségem. Szerencsére át tudott vállalni néhányat a napi teendőim közül, és ez rengeteget számított! 

bornout szindróma

Ezen kívül, többé nem fecséreltem el annyi időt a közösségi média böngészésével. A monitor és a telefonom bámulásával eltöltött idő csak még több stresszt okozott (anélkül, hogy tudatosult volna bennem!). Így tartottam egy kis “technológiai szünetet”, ami nagyon jól esett! 

Aztán igyekeztem néhány barátommal rendszeresen találkozni. Beültünk pl. egy közeli kávézóba egy órára dumcsizni. Nagyszerű hatással volt az érzelmi állapotomra, hogy egyszer egy héten ki tudtam szakadni az “anyai szerepemből”.

Életünk megváltoztatása az anyai kiégés megakadályozása érdekében

Ezek az első lépések rendkívül sokat segítettek abban, hogy újra energikus és boldog legyek. Tudtam azonban, hogy még néhány dolgot meg kell változtatnom az életemben, ha nem akarok újra szembesülni az anyai kiégés érzésével. 

Eltartott egy kis ideig, míg rájöttem, milyen változtatásokra van szükség, és hogyan valósítsam azokat meg. A megtett lépések nagy változást hoztak az életemben. 

Ha te is érintett vagy az anyai kiégés problémájában, arra biztatlak, hogy te is próbáld ki ezeket a változtatásokat, és túl fogsz jutni rajta, újra boldog leszel! 

 1. Kérj segítséget!

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen fontos is ez! Tudom, hogy nem mindig könnyű segítséget találni.

Ami a legjobban segített nekem, az az, hogy megváltoztattam a gondolkodásmódomat. Rájöttem, hogy a férjem nem egy “babysitter”, hanem ugyanolyan szülő, mint én, és teljesen normális dolog, ha a fiunkkal kapcsolatos teendőket megosztjuk.

Így nem éreztem magam rosszul többé, ha segítséget kellett kérnem. Azzal, hogy rendszeresen tudtam egy kis időt magamra szánni, jobb anyává és feleséggé váltam. A férjem és a kisfiunk között pedig sokkal nagyobb kötődés alakult ki azáltal, hogy több időt töltöttek együtt. 

Ha túlterheltnek érzed magad, bátran kérj segítséget! Nagyban megkönnyítheti az életed! 

 1. Ne legyenek túlzott elvárásaid!

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövettem, amikor anya lettem, hogy túlságosan nagy elvárásaim voltak magammal szemben! Mindent jól akartam csinálni. Kemény voltam magammal szemben, és ez hosszú távon kihatott az érzelmi állapotomra. 

Időbe telt, míg rájöttem, hogy a gyermekemnek nem egy “tökéletes” anyukára van szüksége, aki mindent feláldoz az anyaságért. A gyermekemnek egy boldog anyára van szüksége, aki élvezi az életet és az anyaságot! 

Ha anyaként magas követelményeket állítottál fel magaddal szemben, bizonyosodj meg róla, hogy ezek tényleg jót tesznek-e neked és a gyermekednek. Ha nem, add alább ezeket az elvárásokat. Arra koncentrálj inkább, hogy érezd jól magad a gyermekeddel, és ne arra, hogy patyolattiszta legyen a lakás. Nevessetek és játsszatok sokat minden nap, és ne azon görcsölj, hogy még be kell rakni egy mosást, vagy elkészíteni egy tökéletes vacsorát.

 1. Szánj időt magadra!

Az énidő nem önző dolog! Ezzel magadat és a családodat is megajándékozod!

Az énidő nem egy bonyolult dolog. Nem feltétlen azt jelenti, hogy naphosszat wellnessezel, vagy rendszeresen család nélkül üdülsz (bár milyen klassz is lenne!). 

Az énidő számomra azt jelenti, hogy minden nap legalább egy olyan dolgot csinálok, ami csak értem van. Pl. csendben elolvasok egy fejezetet egy könyvből, vagy veszek egy forró fürdőt, s közben a kedvenc zenéimet hallgatom. 

Ha nagyon zsúfolt a nap, már az is énidőnek számít, ha 30 percet eltöltök egyedül, miután a gyermek elaludt. 

Az énidő kialakításának legegyszerűbb módja, ha beépíted a mindennapi rutinodba a magadra szánt időt. Állíts be egy időzítőt minden nap egy olyan időpontra, amikor lehetőséged van egymagadban 30 percet olyan dologgal foglalkozni, amitől jobban érzed magad. 

 1. Vedd fel a harcot az anyai kiégéssel, és ne hagyd, hogy befolyásolja az érzelmi állapotodat! 

A boldog gyermeknevelés egyik gyakran figyelmen kívül hagyott “ellensége” az anyai bűntudat. Ez pedig szorosan összefügg az anyai kiégéssel! 

Amikor fáradt, vagy túlterhelt vagy, valószínűleg hajlamos vagy türelmetlenebbnek is lenni a gyermekeddel. Kevesebb energiád van arra, hogy játssz velük. Gyakrabban kiabálsz, vagy esetleg olyan dolgok is felbosszantanak, amelyek normális esetben nem. Mindezek pedig nagyfokú anyai bűntudat érzéséhez vezethetnek. 

Az anyai bűntudatról pedig tudnod kell: csak megnehezíti az életedet, és még több rossz érzést vált ki, ami pedig még nagyobb bűntudathoz vezet. 

Ezért nagyon fontos, hogy egészséges módon foglalkozzunk az anyai bűntudat szindrómával.  

 1. Egyszerűsítsd le az életedet!

Ez az utolsó tipp az, aminek talán a legnagyobb hatása lehet az életedre! Az anyaság sok kihívással jár, és normális dolog, ha sokszor túlterheltnek érezzük magunkat. Néha hajlamosak vagyunk rontani a helyzeten anélkül, hogy észrevennénk, azáltal, hogy túlbonyolítjuk az életünket.

Íme néhány terület, ahol leegyszerűsítheted a mindennapjaidat: 

  • állíts össze heti étlapot a család számára, ahelyett, hogy minden este azon gondolkozol, mit főzz vacsorára
  • a legegyszerűbb módját válaszd a takarításnak, ahelyett, hogy órákon át suvickolod az egész lakást (ugyanez érvényes a gyerekek játékainak rendberakásánál) 

 • írj egy listát a gyerekeknek, hogy milyen házimunkából vehetik ki a részüket, ahelyett, hogy állandóan könyörögsz nekik, hogy ebben vagy abban segítsenek a ház körül
 • készíts egy reggeli és egy esti időbeosztást, hogy elkerüld a káoszt ezekben a napszakokban. 

Számos egyéb dolgon is változtathatsz a helyzetedtől függően! Legjobb, ha először azokra a dolgokra koncentrálsz, amelyek a legnagyobb stresszt okozzák a családi életeddel kapcsolatban. Próbálj ezeken változtatni úgy, hogy leegyszerűsíted őket. 

Az anyai kiégéssel nehéz szembeszállni! De szeretném, hogy tudd, nem vagy egyedül!

Remélem, ezek az ötletek segítenek majd neked, úgy ahogy nekem is, és megtalálod a megfelelő módját, hogy túljuss az anyai kiégésen és újra boldog légy!

Forrás: https://playfulnotes.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram