Mivel tud többet egy magánbölcsi az államinál?- Bekukkantottunk a BabyGarden Daycare magánbölcsi életébe

2019. augusztus 05.
Szerző:  Cukimamik Team
Mivel tud többet egy magánbölcsi az államinál?- Bekukkantottunk a BabyGarden Daycare magánbölcsi életébe
Kép: Stollár Imola
Mindig is kíváncsi voltam arra, hogy az ember miért viszi magánbölcsibe a gyermekét. Mi az a plusz érték, amit egy magánbölcsi adni tud? A kíváncsiság hajtott, így felkerestem egy magánbölcsit, hogy betekintést kapjak a különbségbe és választ kapjak a kérdéseimre.

Van rálátásom és viszonyítási alapom, ami az állami bölcsödét illeti. Két gyermekem állami bölcsődébe járt, a legkisebb pedig szeptemberben kezdi a bölcsődét. Ha az ember elszánja magát, hogy bölcsibe adja gyermekét, a tét igen nagy… hiszen olyan személyt keresel, aki anyja helyett anyja lesz gyermekednek, aki hasonló nézetekkel rendelkezik, akinek hatalmas bizalmat szentelsz.

A leendő bölcsisemmel indultam útnak, hogy kérdéseimmel bombázzam Bodó Virág Annát, a Mivel tud többet egy magánbölcsi egy állami bölcsivel szemben?

 babygardendaycare

A leendő bölcsisemmel indultam útnak, hogy kérdéseimmel bombázzam Bodó Virág Annát, a BabyGarden Daycare magánbölcsőde „anyukáját” és intézményvezetőjét, hogy választ kapjak kérdéseimre.

Először is, az embernek szíve joga dönteni, hogy bölcsibe adja-e gyermekét, vagy inkább otthon tölti a három évet és kihasznál minden alkalmat, hogy gyermekével lehessen. Azonban anyagi megfontolásból dönthet úgy bármikor egy édesanya, hogy bölcsibe adja gyermekét - lehet, hogy álmai munkája szembejön vele, vagy nem egyszer találkoztam olyan édesanyával is, aki bűnbánóan, de bevallotta, hogy nem elégíti ki, hogy otthon maradjon, hiányzik neki a munka, a felnőttek társasága, és mielőtt bedilizett volna, inkább beadta a gyermekét bölcsődébe. Bármi is legyen az oka, hatalmas vívódás, és nehéz elszakadás előzi meg a döntését, ezért pedig senki feje fölött nem törhetünk pálcát.

Tavaly ilyenkor kaptam egy munkalehetőséget, melyre évek óta vágytam. A lányom 8 hónapos volt, és vívódtam. Adjam be bölcsibe, de hiszen még olyan pici…lemaradok mindenről…de a munkáról is…Ha korábban találkoztam volna Virággal és látom, hogy működik a magánbölcsi, lehet nem hagytam volna ki a lehetőséget, és elvállalom a munkát. Beadtam volna kislányomat hozzájuk bölcsibe. Megértettem azt a pluszt, amit a magánbölcsi ad.

babygarden-daycare magánbölcsöde

Bodó Virág fiatal kora ellenére egy céltudatos és energikus személyiség, akire bármikor rábíznám a gyermekeimet. Ő az, aki azt a fajta mentalistást képviseli, amit én; aki mellett biztonságban tudnám gyermekem, és az egész lénye szeretetből áll. Óvodapedagógia szakon végzett, mert elhivatottságot érez a szakma iránt. A magánbölcsi tekintetében érdemes ezt szemügyre venni, hogy az anyagiak vagy az elhivatottság működteti-e a „rendszert”.

„Mindig is óvónőnek készültem. Soha nem felejtem el, amikor az egyetemen azt mondta egy tanárom, hogy az óvónői hivatás szép szakma, de mellé egy gazdag férjet kell keresni, mert ebből megélni sajnos nem lehet. Ez a mondat motivált, egy világos cél megfogalmazódott bennem: Magánbölcsődét fogok nyitni, nekem nem kell gazdag férj, hogy azt csináljam, amit szívből szeretnék. Inkább a közgazdasági egyetem elvégzésével tágítottam tudásomat, hogy megvalósítsam álmomat. Így hoztam létre a BabyGarden Daycare magánbölcsit.”

babygarden-daycare magánbölcsöde

Egy ilyen vállalkozás elindítása nem egyszerű folyamat, hatalmas bizalom kell a szülők részéről, hogy beadják gyermeküket. Én magam sem adnám be bárhova a gyerekemet, erről tudnék is mesélni. Lehet jó marketing, hirdetés, mégis a leghitelesebb reklám a szájról-szájra történő ajánlás.

„Az első gyermeket volt a legnehezebb megszerezni, már ha így lehet fogalmazni. Az én házamban alakítottam ki a magánbölcsit, tulajdonképpen itt éltem. Az első kismanóm egy kislány volt, aki akkor volt 2 éves. Az anyukája hozta reggelente, én pedig olyan voltam neki, mint az pótmamija. Sokszor azt gondolták rólam, hogy az anyukája vagyok. Együtt jártunk cukrászdába, játszótérre, vásárolni. Fogtam a kezét és együtt jártunk mindenhova. Aztán ajánlás útján jött a következő gyermekem, majd szépen lassan így lettünk 15-en.

A magánbölcsődémben van egy tematikus alap, de az igényekhez igazodunk. Nem akarunk megváltoztatni senkit, a legjobb belátásunk szerint nevelünk, óvunk, és gondoskodunk. A szülői igényeket maximálisan figyelembe vesszük, ők a bölcsőde mozgatórugói, akik olyan közel kerültek hozzánk, hogy már-már baráti a kapcsolatunk.

Egy magánbölcsi olyan, mint egy hatalmas nagycsalád

Az első szempont, ami szembetűnő, hogy a magánbölcsiknek egyfajta családias hangulata van. A  babygardendaycare-nek  a György Aladár utcában található kertes ház ad otthont, mely egy csodaszép kerttel körülkerített. Jó volt ide betérni, ahol már maga a környezet magával ragadó. Maga a bölcsőde egy családi házból lett kialakítva, így olyan érzés, mintha hazaérkeznél, miután átléped a küszöböt.

magáncsöldöde

Ha pár hónaposan bölcsödébe szeretnéd adni gyermeked…

Egyre több szülőt a gyes lejárta előtt visszahívja vagy a főnöke vagy a szíve dolgozni… és egyre több olyan szülő is akad, aki egy pár hónapos csecsemő mellől visszatér a munkába. Őrült nagy dilemma és vívódás ez a szülőknek, hogy kire bízzák gyermeküket. „Felkészültünk erre a feladatra, hiszen látjuk mi magunk is, milyen lelki gyötrelmet jelent ez egy anyának, így mindent megteszünk annak érdekében, hogy könnyebben átvészelje ezt az időszakot. A bébiket pedig mindig mi magunk is örömmel látjuk. Mivel egyre több a pici baba nálunk, így hordozókendőben magunkra kötve is hordozzuk őket. A bölcsődei eszközeinket pedig pici babákra is kiegészítettük. Tornázó szőnyegeinket pedig nemcsak a bébik, de a nagyobb gyerekek is imádják.:)”

„Amikor megkaptuk az egyik kisbabánkat, 4 hónapos volt. Hordoztuk magunkon. Ha játszira mentünk, ha sírt, ha nyűgös volt, magunkra kötöttük, és úgy végeztük a napi teendőinket. Vettem neki egy babatornázót, megtanítottuk a gyerekeknek, hogy kell vigyázni a legkisebbekre, persze nagyobb figyelmet kapott :) Tudjuk, hogy egyre több édesanya nem szeretné feladni karrierjét, így berendezkedtünk arra az esetre is, ha egészen pici babát hoznak hozzánk. Már több kisgyermek a szárnyaink alatt bontakozott ki, nálunk tanultak meg járni, szobatisztáknak lenni….Amit mi megélünk a gyerekekkel, azt egy kicsit a saját sikerünknek  is érezzük. Itt kitérnék a bölcsődei alkalmazottainkra is.

Nem mindegy, hogy kire bízod a gyermeked! Válassz olyan dajkát, akiben megbízol

Akár állami, akár magánbölcsibe adod a gyermeked, győződj meg arról, hogy olyan személyt választasz neki, akiben maximálisan megbízol! Nálunk a bölcsődei gondozók kiválasztásánál hatalmas figyelmet szentelek arra, hogy kivel dolgozom, ki lesz a gyerekekkel, akiket szinte sajátomként nevelek. Azon kívül, hogy pedagógus diplomával, és angol nyelvtudással kell rendelkezniük, szükséges, hogy mindez pozitív szemléletmóddal és gyermekszeretettel társuljon. Ez már az első rostán kiderül. Nem elég, hogy valaki a fizetésért járjon be dolgozni, szeresse azt, amit csinál, mert a személyiségéből átad egy darabot a gyermekeknek. Ebben a szakmában még inkább azt érzem, hogy elengedhetetlen az egyén személyisége és a problémamegoldó képessége, hiszen gyermekekkel van egész nap - sok esetben reggeltől estig.

A legtöbb édesanya első kérdése: Hány gyerek van egy csoportban?

Ez egy nagyon fontos, talán a legfontosabb kérdés a szülők részéről.:) Kizárólag kis létszámú csoportokkal találkozhatnak nálunk, és általában a magánbölcsődékben a szülők. Maximum hét fő van egy csoportban két pedagógussal. Ez az a létszám, amivel nagyon jól együtt lehet működni minden tekintetben. Itt kiemelném a figyelmet és fejlesztést.

 babygarden-daycare magánbölcsöde

Ha olyan munkád van, hogy korán kell kezdeni vagy késő estig dolgozol…

Amit előnyként ki tudok emelni, hogy nálunk a nyitva tartás reggel 7:30-tól egészen 18:00-ig tart, ezt pedig az igények alakították ki így. Egyre több szülő késő estig dolgozik, így később hozzák a gyermeküket és később is viszik. Ők ezért nem tudták állami bölcsődébe adni szemük fényét. Viszont nálunk, ha túlórázni kell, vagy nem érnek ide időben, akkor sincs gond, ugyanolyan gondoskodásban részesül a gyermek, mintha korán elvitték volna.

Étkeztetés- Sajnos egyre több az ételallergiás gyermek

Az egészséges ételekre nagy gondot fordítunk. A rossz evő gyerekeknél is bevetünk mindent, hogy egyenek.:) Sajnos egyre több ételallergiás gyermekkel találkozunk. Sok szülő azért választ minket, mert gyermeke cukros, glutén-vagy laktózérzékeny stb… így nagyon nagy figyelmet igényelnek, melyet egy állami bölcsőde nem minden esetben tud ellátni.

babygarden-daycare magánbölcsöde

Bölcsödei eszközök- Az igények szülik az új játékokat

Igyekszem folyamatosan frissíteni a bölcsődei készletünket, bár nem vagyok annak a híve, hogy a sok többet ér, de a minőségre folyamatosan odafigyelek. A bölcsődében igen gyorsan leamortizálódnak a játékok, így mindig készenlétben állok, illetve az igények szülik az új játékokat is.:) Például ha kisbaba érkezik, az ő igényinek megfelelően tágítjuk eszköztárainkat is.

Milyen egyéb programok és foglalkozások vannak?

Minden általunk szervezett program és foglalkozás a bölcsődei ellátásunk része, melyet szakképzett pedagógusok vezetnek. Ezeket a fejlesztő foglalkozásokat helyben megkapja a gyermek, nem kell a szülőknek külön sehova sem vinniük. Nekik csak az a dolguk, hogy munka után a gyermekükkel legyenek.

Alapvetően a szabadjáték egy bölcsődés korú gyermeknek az igénye. Erre alapozva játék közben tanítjuk őket. A Babygarden Daycare kétnyelvű bölcsi angol-magyar. Eredetileg angol nyelven indítottuk, a gyerekekkel csak angolul beszéltünk, de a szülők kéréséhez igazodva kétnyelvű lett.:) Az eddigieken kívül talán ez az a plusz érték, ami arra sarkallja a szülőket, hogy magánbölcsit válasszanak. A tapasztalat is azt mutatja, hogy már egészen pici kortól érdemes elkezdeni a nyelvtanulást. Ezt úgy képzeld el, hogy a gyerekek mindennapi életébe belecsempésszük az angol nyelvet. Ő nem érzi ezt a fajta tudatosságot, amit mi felépítettünk számukra, ő csak játszik, és közben tanulja a nyelvet.

babygarden-daycare magánbölcsöde

Ezen kívül gyermekjógát indítottunk a bölcsiben. Én magam is jógázom, ismerem a jótékony hatásait, és úgy gondolom, nem lehet elég korán elkezdeni. Hiszek a pozitív személyiség erejében, és sokszor a tárgyi tudást ez a láthatatlan hozzáállás a dolgokhoz erősíti meg. A gyerekjóga egy játékos foglalkozás, ahol a gyerekek szintén önfeledten játszadoznak, miközben a testi-lelki-szellemi fejlődés a cél.

A mozgásos foglalkozások és a zenebölcsi a mindennapjaink részét képezik.

Összefoglalva: az angol nyelvre alapozva a nagymozgásos (mozgásterápia szempontjából fontos, aminek később például a tanulásnál lesz nagy szerepe), és zenei nevelésre helyeztük a hangsúlyt.

Azok a láthatatlan és megfoghatatlan dolgok, melyek a magánbölcsiről szólnak

Ezt leginkább példákon keresztül tudom érzékeltetni a szülőkkel. Egy magánbölcsődében minden igényt egyedileg kezelnek. Nem általánosítanak, nem akarnak minden gyermeket egy skatulya alá húzni. Vannak szokások, rítusok, melyekhez a bölcsőde alkalmazkodik. Egy példán szemléltetve: Nem mindenki egyformán alszik el. Van, aki becsukja a szemét, és a sok élménytől azonnal álomba zuhan, de van, aki nehezebben szunyókál, ebben az esetben mellé fekszünk, mesélünk, cirógatjuk, és nem egyszer a gondozónő is álomba merül a gyerekekkel. Szeretem ezeket a meghitt perceket megélni. Amikor a magánbölcsit indítottam, volt, hogy én magam is együtt aludtam a reggel fáradtan érkező kis bölcsisemmel. Bekucorodtunk az ágyba, és aludtunk.

babygarden-daycare magánbölcsöde

…és most jönnek a piszkos anyagiak- Mennyiben kerül a magánbölcsi?

Az első rosta tulajdonképpen az, hogy az ember meg tudja-e fizetni azokat a pluszokat, amit az állami bölcsödében nem kap meg. Ez nem sznobizmus, hiszen ha azt nézzük, hogy a munkaidő nem fér bele az állami bölcsődébe, vagy ételallergiás a gyermekünk, vagy kislétszámú csoportot keresünk neki bármilyen oknál fogva, akkor csak ez a járható út.

 A tanult dolgokon túl azokat a láthatatlan dolgokat - mint például hozzáállás, pedagógusok szemléletmódja - fizeted meg, melyek később a gyermekedben megsokszorozódnak számodra, és azt látni fogod Te magad is.:)

Minden szülőnek, akinek a gyermeke bölcsődei éveit kezdi, kívánom a legjobbakat! Biztos vagyok benne, hogy a legjobb döntést fogják meghozni - akár államiba, akár magánbölcsődébe viszik gyermeküket.

 babygarden-daycare magánbölcsöde

Két jó tanács a végére:
1. A legnehezebb dolgok az elválás. Sokszor a szülő sokkal jobban ragaszkodik a gyermekhez, így amikor a bölcsödébe beérnek, a sírás legtöbbször a szülőnek szól, nem az intézménnyel van a gond.:)

2. A gondozónő személye: Olyan gondozónőt és intézményt válasszunk, melyben maximálisan megbízunk. Ha mindennap görcsösen visszük a gyermekünket, a picik láthatatlan szenzoraikkal megérzik, s ennek szintén sírás lesz a vége. Ha biztonságban érezzük gyermekünket, ő maga is abban fogja érezni magát, és jókedvűen fog járni bölcsibe.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram