Könnyű nyári reggeli vs. töpörtyű, szalonna, hurka, avagy egy kiadós magyar reggeli

2019. július 03.
Szerző:  Cukimamik Team
Könnyű nyári reggeli vs. töpörtyű, szalonna, hurka, avagy egy kiadós magyar reggeli
instagram:seasideresort
Milyen címeket fedezhetünk fel 2019-ben életmód- vagy gasztronómiai magazinokat olvasva? Könnyű nyári reggeli a jó közérzetért. Hogyan pároljuk a spárgát, hogy a vitaminok még benne maradjanak? Fogyjál velünk 10 kilót 10 hét alatt!

Manapság mindenki figyel az egészséges ételek fogyasztására. Mindenki modell alakra vágyik. Vagy mégsem? Vajon a magyar népesség mekkora hányada fogadja meg a tanácsot, aminek követésével "jobb életet" élhetünk?

Mitől érezzük jól magunkat? A magazinok szerint kell egy (sportos vagy elegáns) autó, minden negyedévben egy egzotikus utazás és sok lájkoló "barát". Hetente többször együnk étteremben, idétlenül vigyorogjunk a fotókon... máris happy minden!

Mi lenne, ha magunkba fordulnánk pár órára, napra és átgondolnánk, mi fontos számunka, mi tesz minket kiegyensúlyozottá? Ha tisztában vagyunk személyes értékeinkkel, kitűztünk magunk elé napi, heti és éves célokat, lassacskán észrevesszük a felszínes világot, amit példaképként tárnak elénk a reklámok, magazinok. És magabiztosabban lépünk ki az életbe, jól érezve magunkat.

Ha valaki lead 10 kilót, az már boldog ember? Míg nem tudtuk, melyik étel és hozzávaló milyen hatással van az emberi testre, addig hallgattunk testünk jelzéseire és azt fogyasztottuk, amire vágyott szervezetünk. Igaz, évtizedekkel ezelőtt nem volt akkora választék, mint most. Nem dolgozták fel a végtelenségig az élelmiszert. Az életmód is megváltozott, sokan irodai munkát végeznek (talán a semmittevés közepette az újságomat.hu-t olvassák), nem pedig a földet kapálják. Ismerjük ugye a testtömeg-indexet, ami alapján például egy 177 cm magas, 77 kg-os, ülőmunkát végző férfi napi energiaszükséglete úgy 2600 kcal. (Lehet még specifikálni a tényeket, ebbe most ne menjünk bele.) Ha ennél többet fogyaszt, rajta marad. Fáradékonyabb lesz, nagyobb valószínűséggel gyötrik majd ízületi fájdalmak. Érdemes a testsúlyra figyelni!

Kép: pexels-photo

Firtathatjuk, hogy a magyar étrend lehet-e egyben egészséges is. Azt csak nem tagadja senki, hogy zsíros és laktató a konyhánk. Bizonyos mértékben szükség van a zsírokra. Ha hosszú életre vágyunk, nem terhelhetjük folyton szervezetünket súlyos ételbombákkal. Igaz, hogy a velünk született gének jelentős szerepet játszanak egészségünk és élettartamunk alakulásában. Talán megéri kivizsgálásra elmenni, kideríttetni, hogy például a glutén miként hat ránk. Figyeljünk a számunkra (!) egészséges táplálkozásra és fogyasszunk olyat is, amiről nem vagyunk hajlandók lemondani.

Azért milyen jó dolgunk van! Alig találni olyan cikket, ami abban segítene, hogyan szedjünk fel 10 kilót. Lehet ezt úgy értelmezni, hogy többet eszünk, mint kellene. Tehát jólétben élünk! Ezt gyakran elfelejtjük. Mi lenne, ha elhatároznánk minél többen, hogy kevesebb húst eszünk hetente? Mondjuk csak szerdán és vasárnap. Ugye a vasárnapi húsleves nem maradhat ki! Az történne például, hogy kevesebb pénzt adnánk ki bevásárlás alkalmával. Ugyanis a hús egy drága áru. Könnyen is romlik, amit valószínűleg mind észrevettünk már, amikor a csomagolást megbontottuk és a kellemetlen szag beszippantása után a kukában landolt az egész csomag. Ha még valaki nem hallott arról, mennyi édesvíz szükséges egy-egy kilogramm hús előállításához, itt az ideje tájékozódni. Az állattenyésztés okozta metángáz mennyisége is figyelemre méltó tényező. Anélkül, hogy mélyebben belemennénk a témába, érdemes elgondolkozni étrendünk összetételén. Mert ha nem teszi meg a sok millió „kisember”, évtizedeken belül nem lesz mit enni. A Földön.

Kép: pexels-photo

Az ujsagomat.hu oldalon online böngészhetünk üzletek akciós árai között. Az akciók jók! Attól függetlenül, hogy kinek mennyi a jövedelme, mindenki ugrik, ha valamit olcsóbban adnak. Bioélelmiszert szeretnénk venni? Nézzük meg az Auchan akciós újságját. Hasonlítsuk össze a heti akciókat! Akár a zsebünkben is magunkkal vihetjük egyszerre az összes akciós újságot. Vagy kedvünk támadt egy kövér csülökhöz? A Pennyben és az Aldiban is lehet kapni? Bár a többség a húsboltokra esküszik.

Könnyed reggeli vagy laktató magyar reggeli? Figyeljünk az egyensúlyra és élvezzük az életet!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram