Tuti ajándékötletek óvónéniknek

2019. április 27.
Szerző:  Polgár Georgina
Tuti ajándékötletek óvónéniknek
Kép: Pinterest
Hamarosan vége az ovinak, mi pedig hoztunk néhány ötletet, ami tuti sikert arat majd az óvónéniknél. 

Hihetetlen, de már csak pár hét és gőzerővel lecsap ránk a nyári szünet. Sok apróságnak ezek az utolsó napjai az óvodában, hamarosan lezárul ez a csodás korszak az életükben, szeptembertől már iskolába mennek. Három éven át, a nap 6-8 órájában gondoskodott róla, óvta őt, vele volt az óvónéni. Annak ellenére, hogy ez a munkája, soha nem lehetek ezért elég hálás neki, de az év végi ajándékozás lehet egyfajta módja annak, hogy mindezt megköszönjük és tudassuk: továbbra is érdemes csinálnia, megéri az a sok-sok pluszban beletett munka és érzelem, amivel nap mint nap hozzájárult ő ahhoz, hogy csemeténk valóban jól érezze magát az oviban. Íme néhány ötlet, milyen figyelmességekkel kedveskedhetünk az óvónéniknek.

A hasznosság jegyében

Pelenkatorta ovis köntösben újratöltve. Viszonylag sokszor fordul elő, hogy a szűkös keret miatt az óvónénik saját költségvetésből fedeznek néhány, kézműveskedéshez szükséges dolgot. Érdemes utánaérdeklődni, hogy milyen eszközökből van a legnagyobb hiány a csoportban, és összeállítani egy írószertortát, ami egy csokor virággal kiegészítve az egyik leghasznosabb ajándék lehet egy pedagógusnak.

Kép: Pinterest

 

Az emlékek megőrzésére

Az egyik legszemélyesebb és legegyedibb módja az ajándékozásnak az, ha olyat adunk, amiről mindig eszébe juthat a csoport, a gyerekek és a velük megélt élményei. Vannak a klasszikusok: csoportfényképes bögre; fotókönyv a gyerekekről, kiegészítve egy-egy tőlük idézett mondattal, pl. miért szeret oviba járni, mi szeretne lenni, ha nagy lesz, stb. Ha van hozzáértő szülő a csoportban, akkor mindezt videóüzenet formájában is el lehet készíteni, és ajándék DVD formájában odaadni. Ehhez számtalan ötletet lehet ellesni a YouTube-ról.

Kép: www.miveskonyv.hu

A hiperfejlett nyomdaiparnak köszönhetően ma már szinte bármire rátehetjük a kedvenc fotónkat, de akár rajzzal is díszíthetünk, ha úgy tartja kedvünk. Személyes kedvencem a gyerekek rajzaival (saját magukat rajzolják le) díszített használati tárgy (pl. póló, vagy táska).  

Kép: www.eclecticdesign.com

 

Ügyeskezűektől

Viszonylag olcsón beszerezhető egy faládika, ami ráfestve a gyerekek ovis jeleit, tökéletes ékszerdobozként funkcionálhat. Mindezt még személyesebbé tehetjük, ha a gyerekektől idézett gondolatokat (pl. miért szereti az ovit, vagy mit szeret a legjobban játszani az óvónénikkel) szépen kivágott színes papírcetlikre írjuk egyesével, és beletesszük a dobozkába. Vagy ezeket a cetliket egy kreatívan feldíszített üvegben is elhelyezhetjük, így remek gondolatbefőtt készíthető.

Kép: www.hoppjuliska.hu

 

Titokvers

Mindig nagyot üt. Mi lehetne kedvesebb gesztus annál, hogy a szülők titokban megtanítanak egy verset a gyerekeknek, amit például nálunk az évzáró műsor után szavaltak el a picik. Mikor vége lett az előadásuknak, összetereltük a gyerekeket, és az óvónénik legnagyobb meglepetésére és örömére elmondtak egy olyan aranyos versikét, ami mindannyiunk szemébe könnyeket csalt. Tökéletes szimbolikája van az egésznek: éveken át az óvónénik készítettek nekünk meglepetés műsorokat, most ideje, hogy mi lepjük meg őket.

 

Ékszer és finomság

Mivel az óvónénik is nőből vannak, és mint a nők túlnyomó többsége, valószínűleg ők sem vetik meg a finomságokat és a gyönyörű ékszereket, utóbbiból pedig -csoportosan összefogva- nagyon szép példányokat lehet beszerezni (Thomas Szabo, Pandora, Swarowsky). Vagy ami nálunk a nagy sláger, hogy összegyűjtünk helyi termelők által készített csokikat, tésztákat, borokat, sajtokat, stb. és abból készítünk egy „szem szájnak ingere” kosarat. A virágzó tea pedig csodás kiegészítője lehet ennek. 

Kép: www.ebay.co.uk

 

Utalvány mindenütt

Népszerűsége töretlen, hiszen egy nagyobb bevásárlóközpont, vagy drogéria vásárlási utalványából tényleg azt szerezhet be magának az óvónéni, amit csak szeretne. Igaz, hogy nem túl egyedi, de egy gondolatbefőttbe rejtve nagyon is személyessé tehetjük.

Bármire is esik majd a választásunk ajándék fronton, ezek a figyelmességek mind-mind az óvónénik töltődését fogják segíteni, hogy a következő nevelési évben ugyanolyan lelkesedéssel hódolhassanak ennek a sokszor embert próbáló, mégis oly gyönyörű hivatásnak.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram