Ősi vágy a kényelemre

2019. április 26.
Szerző:  Csajbók Zoltán
Ősi vágy a kényelemre
Az ember ősidők óta vágyik kényelemre, akár ülni, akár feküdni támad kedve. Meg is alkotta magának az ülő és fekvő alkalmatosságok mindenféle fajtáját és típusát az egyszerű fa sámlitól kezdve az ergonomikus kialakítású gázrugós-billenős irodaszékig, és a szalmazsáktól egészen a memóriahabos szuper matracokig. De talán a legegyszerűbb, mégis legújszerűbb állomása ennek a kényelem-keresésnek a babzsákfotel volt.

Mert miből is áll egy babzsák? Fogunk egy megfelelő méretű textilzsákot, teleöntjük babbal, és már kész is van. Egyszerű, de semmi extra. Vagy nem? Hát azért nem egészen… Először is, a babzsákokban található töltőanyag szerencsére nem bab vagy borsó, vagy más hasonló „bogyó”, hanem polisztirol gyöngy. Eredetileg épületek hőszigetelésére használták ezt a 2-5 milliméteres kis golyócskákból álló anyagot. Kellett hozzá 3 olasz bútortervező zseniális újító ötlete még a ’60-as években, hogy ezt a fantasztikus anyagot textilzsákokba öntve egy új bútor kategóriát alkossanak: a babzsákot.

Szóval miért is jó?

Mitől volt olyan zseniális ez az ötlet? Egyszerű: a polisztirol gyöngy szuper tulajdonságai miatt:

  • Ez az anyag nagyon könnyű. Hogy mennyire? Annyira, hogy 100 liter belőle csak 1 kg! Így lehetséges az, hogy egy hatalmas, fél köbméteres babzsákfotel is alig több, mint 5kg. Akár egy gyerek is könnyedén oda teszi a babzsákját, ahova akarja. Azért ez elég hasznos, nem?
  • Nemcsak könnyű, hanem jó hőszigetelő is. Emiatt a polisztirol gyönggyel töltött babzsák nagyon kellemes hőérzetet ad. Jól esik belekuckózni egy hűvösebb napon. Az ugyanilyen töltetű ülőpárnák pedig azon kisgyerekes szülők megmentője, akik hideglelést kapnak, amikor azt látják, hogy a gyermekük a hideg földön ülve játszik.
  • És a legjobb tulajdonsága a szerkezetéből adódik: amikor beleülünk egy babzsákba, az apró golyócskák egymáson elcsúszva felveszik a testünk formáját, és szinte átölelnek. Aki egyszer ezt az érzést kipróbálta, nem felejti el soha, vágyni fog rá. A babzsáknak nincs olyan pontja, ami nyomna, ezért beleülve nem feszül meg egyetlen izmunk sem, hanem épp ellenkezőleg: ellazulunk. Egy babzsákfotelnél nem létezik jobb ülőalkalmatosság a gerincünk pihentetésére egy fárasztó nap után.

Na de nemcsak töltőanyagból áll egy babzsák, legalább ugyanilyen fontos a „zsák” is, amibe az töltve van. Persze a „zsák” sem egy egyszerű zsák; többféle alakja, formája és mérete létezik ma már a babzsákoknak. Az első – egyszerű - változat megjelenése óta folyamatosan egyre újabb formákkal jönnek elő a tervezők. A nappaliba vagy a gyerekszobába való babzsák változatok mellett megjelentek az irodai, sőt a kültéri, vízparti, akár medencébe is bevihető babzsákok is.

Az anyagok terén sincs megállás, hiszen a textilipar minden évben piacra dob érdekes, izgalmas új szöveteket, ezek pedig a babzsákokban is megjelennek. A kínálat egyre szélesebb, a színválaszték hatalmas, így a lehetőségek szinte korlátlanok.

Heveredj Heverdére

A Heverde babzsák manufaktúra is naprakészen követi a lakberendezési trendeket, folyamatosan keresi az új színeket és alapanyagokat. Hisznek benne, hogy minden felbukkanó új stílushoz felhasználható a babzsák, csak meg kell találni hozzá a legjobban passzoló anyagot és formát. Ezért náluk több kisszériás termék is kapható. Például Magyarországon jelenleg csak náluk rendelhető exkluzív, kézzel kötött babzsákfotel, ami a legmodernebb stílushoz épp úgy illik, mint a rusztikus, vagy a skandináv stílushoz.

A manufaktúra jellegnek köszönhetően a megrendelőik is hatással vannak a termékeikre. Megadják nekik a lehetőséget arra is, hogy akár új variációkat alkothassanak maguknak a babzsák huzatokból. Bátran megkereshetik őket egyedi igényekkel, és a Heverdések igyekeznek felkutatni azt a textilt, amire a megrendelő vágyik.

Előszeretettel használják az IKEA áruház anyagait is, mivel tudják, mennyire népszerű a fiatalok körében a modern skandináv lakberendezési stílus. Ennek az az egyik erőssége, hogy reagál a gyors élethelyzet változásokra. Költözés, gyerek születés, iskolakezdés, albérlet… Ezek azok a helyzetek, amikor túl sok fix és masszív bútorral nem praktikus körülvenni magunkat. A babzsákok ekkor teszik a legnagyobb szolgálatot. A Heverde babzsákjai strapabírók, könnyűek és dupla huzatúak. A dupla huzat lehetővé teszi a könnyű utántöltést, a külső huzat pedig levehető, ezáltal könnyen mosható.

Évente többször hoznak be a kínálatukba új fazonokat és anyagokat, hogy a vásárlók mindig találjanak valami újat a termékeik között. Mindenki számára van náluk megoldás. A legkisebb bébi korosztálytól a felnőttekig több forma közül választhatnak az érdeklődők. És ha már megvan a babzsákfotel, a hozzá illő puffot, padló- vagy ülőpárnát sem lesz nehéz megtalálni.

Ugyan a mai modern babzsákot olasz designerek még a ’60-as években álmodták meg, a mai napig megállják helyüket, hiszen ki ismerné jobban a „dolce vita” laza, heverészős életérzését, mint ők. Aki babzsákot választ az otthonába, garantáltan megkapja ezt az érzést a hétköznapokban.

Heverde babzsákfotelek gyerekeknek is, elérhetőségét itt találjátok.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram