A legideálisabb matrac kismamáknak – pragmatikus tanácsok matrac választáshoz

2019. április 17.
Szerző:  Molnár Miklós, a Matrackuckó szakértője
A legideálisabb matrac kismamáknak – pragmatikus tanácsok matrac választáshoz
Három nagyobb szakaszra szokták osztani a gyermekvárás időszakát, a kismamákra  a szó szoros értelmében egyre nagyobb nyomás nehezedik a várandósság utolsó trimeszterében.

Nemcsak a hátfájdalmak és lumbágó tünetei jelentkezhetnek egyre gyakrabban a kismamáknál, hanem gyomorégés, reflux, légszomj vagy éjszakai légzéskimaradás (apnoé) is megkeserítheti mindennapjaikat.

Ahogy a magzat növekszik és a pocak egyre csak nő úgy kerül egyre nagyobb és nagyobb terhelés a hát és lumbális (ágyéki) gerinc csigolyáira illetve a hormonháztartás is felborul, mely nagy mértékű hőérzet változással jár. Matrac választásnál tehát ezeket a változásokat is figyelembe kell venni a kismamáknak.

Kismama matrac – kemény vagy lágyabb legyen inkább?

Sokáig teljesen természetes volt, hogy a kemény matracokat tartottuk egészségesnek, hiszen még az orvosok, tehát ezzel foglalkozó szakemberek is ezt mondták. Később azonban kiderült, hogy általánosításokból vontak le következtetéseket valódi tapasztalatok és kísérletek hiányában.

Nyilvánvaló, hogy a nagyon puha matrac képtelen megtartani a nehezebb illetve „kiugró” testrészeinket, a gerincet olyan durván deformálja, hogy hátfájdalmakat és lumbágót okozhat. Ebből következtethettek arra, hogy a kemény matrac viszont egyeneses tartja a gerincet és ezért egészséges.

Aztán amikor gerincgyógyászok nagy mintán végzett kísérletek végeztek ezzel kapcsolatban, kiderült hogy a kemény matracok valójában túlzottan merev támaszt adnak a gerinc csigolyáinak. A kísérletben hátfájós részt vevők nagy részének ugyanis a félkemény matracok adtak enyhülést. Azóta (2003-ben jelent meg az első tanulmány) vált elfogadottá ez a nézőpont.

kismama matracGerincoszlopunk ugyanis egy ruganyos, dinamikus „oszlop”, melyet csigolyák, porckorongok, inak és ínszalagok alkotnak. Ahhoz pedig hogy a kipihenhessük magunkat, olyan közepesen kemény matracra van szükségünk, mely tökéletesen idomul a gerincoszlopunk három természetes hajlatához (ezek a nyaki-, hát és ágyéki vagy lumbális gerincszakasz). Az ilyen nem túl kemény matrac tudja ugyanis feszültség mentesíteni a gerincet és annak „alkatrészeit”.

Mivel a kismamáknak az egyre növekvő pocak miatt jobban terhelődnek a csigolyái és ízületei, náluk hatványozottan igaz, hogy kerülniük kell a kemény alátámasztással rendelkező matracokat, a babának és a mamának is egészségesebbek és kényelmesebbek a félkemény ágybetétek.

Természetesen az, hogy mennyire kemény a test számára egy matrac, az a testsúly függvénye is, illetve a különböző alvópózokban is más testsúlyunk eloszlása, így a felvett alvási testhelyzet is befolyásolja azt.

Részigazság csak, hogy a „nagy testű” embereknek bőven jó a kemény matrac is, hiszen azt könnyedén benyomják súlyukkal, míg a normál testalkat ugyanattól a keménységtől „összetörik”, tehát ahhoz lágyabb lehet praktikus. Az egyéni preferenciák sokszor keresztbe tehetnek ennek, másrészt azt se felejtsük el, hogy bár jobban elviseli az erős testalkatú ember a kemény felületet, azért az neki se mindig kényelmes, főleg nem hosszú távon.

Ugyanilyen módon az sem teljesen  igaz – mint azt, ahogy egy külföld oldalon olvashattuk – , hogy egy 70 kg feletti kismamának már egy kemény matrac is megfelel. Maradjunk csak a jól bevált receptnél, és válasszunk félkemény matracot.

Az ideális matrac keménységet a kismamák is csak személyes matracpróba után választhatják ki biztos kézzel. Az meg külön piros pont, ha a forgalmazó csere vagy pénzvisszafizetési garanciát is biztosít.

 

Ne izzadjunk feleslegesen – a kismama matrac szellőzése

A legtöbb „profi” matracnál ma már alapkövetelmény, hogy az teljesen átszellőzzön. A matrac befülledése is elkerülhető ugyanis és a rajta pihenni vágyó alvás klímája is optimálisabb lehet. A hormonális változások és a felgyorsult anyagcsere miatt a meleget nehezebben elviselő kismamáknak különösen fontos, hogy matracuk elvezesse a hőt és ne nyomja azt vissza rájuk.

Ezért – bár nagyon kényelmes – a memory matraccal vigyázniuk kell, hiszen a memória habanyag abszolút nem szellőzik és könnyen leizzaszt. A felhasznált alapanyagoktól és a szerkezeti felépítéstől függően a többi matrac típusnál –  legyen az hideghab, táskarugós vagy éppen latex matrac – azért figyelnek a gyártók, hogy ne szenvedjen csorbát a szellőzőképesség.

Pontrugalmas matrac  a nyugodt pihenésért

Ugyanígy alapvető követelmény, hogy az ágybetét csak azokon a részeken nyomódjon be, ahol terhelés éri, ellenkező esetben ugyanis minden egyes mozdulatunkat érzi az ágy másik oldalán fekvő partnerünk.

Mivel a kismamáknak amúgy is megterhelő a babavárás utolsó pár hónapja, óvjuk meg őket attól, hogy forgolódásunkkal állandóan felkeltsük őket és ezzel lehetetlenné tegyük nyugodt, pihentető alvásukat. Vagyis a babás párok matraca is pontrugalmas kell hogy legyen.

Szerencsére a legtöbb matracipari alapanyag simán megugorja ezt, kivétel ez alól a teljes felületen áthullámzó bonell-rugózat, mely mára már jelentősen visszaszorulóban van. A legjobb pont rugalmassággal a memory hab rendelkezik, de a hideghab, latex és táskarugózat is nagyon ideális ebből a szempontból.

Reflux és légzési problémák – emelhető ágyráccsal tehetünk ellene

A várandósság harmadik trimeszterében sajnos a gyomorégés és reflux (gyomorsav visszaáramlása), valamint a gerincfájdalmak, horkolás és éjjeli légzéskimaradás is megkeserítheti az áldott állapotú hölgyek életét.

A reflux és gyomorégés ellen a felsőtest megemelésével lehet védekezniük, ehhez vagy egy emelhető ágyrácsot érdemes beszerezniük, de talán még praktikusabb megoldás egy ék alakú reflux párna.

A manuálisan vagy motorral emelhető ágyrács amellett hogy csak borsós áron szerezhető be gyakorlatilag ezen probléma kivételével teljességgel felesleges illetve csak latex matraccal használható hosszú távon,  a többi matrac anyag ugyanis nem bírja az állandó hajlítgatást anélkül hogy ne sérülne a belső szerkezete.

Káros anyag mentesség – első a baba és a mama egészsége!

Olyan matracot kell választaniuk a kismamáknak, melyek nem tartalmaznak, így nem is bocsátanak ki magukból a baba és a mama egészségére nézve veszélyes anyagokat, kemikáliákat.

Hiába gondolnánk elsőre, hogy majd a biomatracok lesznek a nyerők. A kókusz és latex matracok csak részben tartalmaznak ugyanis természetes anyagokat. Persze van olyan latex ami védjeggyel rendelkezik és 95%-os a természetes kaucsuk tartalma, de ezek a világ latex matrac kínálatának felső 10-15%-át alkotják és ritkák, mint a fehér holló. A legtöbb latex matrac természetes és szintetikus latex keverékéből, a többi pedig teljesen műkaucsukból készül.

Ettől még persze nagyon szuperek a latex matracok, de ne amiatt döntsünk mellettük, mert csak és kizárólag bio anyagból készülnek. A kókusz matrac semmilyen szempontból nem praktikus, ráadásul rettentő gyenge a rugalmassága és tartóssága, anélkül hogy ne latexálnák, vagyis vonnák be latex anyaggal, ami általában szintúgy mesterséges kaucsuk.

Inkább helyezzük arra a hangsúlyt, hogy a kiszemelt matrac rendelkezzen olyan védjeggyel, mely garantálja hogy káros anyag felhasználása nélkül készül. Ilyen például a Certi-Pur védjegy, aminek köszönhetően a kitűnő habmatracokat sem kell megvetniük a kismamáknak.

Kismama matrac alapanyag – memory vagy latex? hideghab vagy táskarugós legyen?

Ha minden fentebb említett tulajdonság megtalálható kismama matracunknál, akkor már nagy baj nem lehet. Tehát legyen mindenképpen félkemény, jó formakövető, pontrugalmas, szellőzzön át és ne tartalmazzon egészségünkre  káros anyagokat.

Táskarugós matrac

Egy jó táskarugós matrac már mindent tud, amit az előbb felsoroltunk. Sok száz, egymástól függetlenül működő kis rugócskából áll, így nemcsak sokkal precízebb formakövetéssel rendelkezik, mint bonell-rugós társai, de velük szemben pontrugalmassága is nagyszerű. Az hogy milyen anyagból készült kényelmi réteget – mert azért az acélrugót kényelmesebbé kell tenni – választunk hozzá, már egyéni ízlés kérdése.

A zsákrugós matrac időtállóságát és kényelmességét a rugószám, a rugók vastagsága és minősége illetve a kényelmi réteg (topper) anyaga és vastagsága mutatja meg.

Latex matrac

A bio matracok közül a kókuszt nagyjából kilőhetjük, a latex viszont nagyon is ajánlott kategória kismamáknak. A tömör gumilatex egy igazán tartós anyag, kiemelkedően ruganyos és kényelmes, valamint a sűrű, folyékony latexet egy tüskékkel teli „kamrában” térhálósítják, vulkanizálják, a kész matrac magja tele van kisebb-nagyobb csatornákkal, ezért jól átlélegzik.

A latex matrac keménysége és rugalmassága nagy mértékben függ attól, hogy Dunlop vagy Talalay latex technológiával készül-e. Matracunk tartalmazhat csak latexet – ez a jobb megoldás – illetve kombinálhatják más anyagokkal is.

Ha tehetjük, válasszunk olyat, amelynek magas a természetes  latex tartalma, mivel annak tartóssága, rugalmassága és komfortja is kiemelkedő lehet.

Hideghab matrac

Az egyik legjobban és legsokoldalúbban felhasználható alapanyag  a matraciparban jelenleg a hideghab. Azért olyan kedvelt a gyártók és a vásárlók körében egyaránt, mert kedvező ár-érték arány mellett szinte bármilyen keménységűre, rugalmasságúra és sűrűségűre elkészíthető, anélkül hogy bármilyen más anyaggal kombinálnánk.

A hideghabok csúcsán a nagy rugalmasságú (HR) és nagy sűrűségű (HD) hideghabok állnak. Ezekre a nagy mértékű rugalmasság – a rugalmas habot sokan összekeverik a rugós matraccal (!) –, időtálló kivitel illetve kiemelkedő komfortosság jellemző. A tömör, 35-45 kg/m3-es HR hideghabok már igazán strapabíróak.

A kismamák háti és lumbális gerinccsigolyáit a zónás kialakítású (a matrac felületében különféle mélységű és szélességű csatornákat vágnak) HR hideghabok tehermentesíthetik a leghatékonyabban. Ráadásul ezek a matracok a legjobban ventiláló ágybetétek közé tartoznak.

Memory matrac

A végére hagytuk a legmegosztóbb anyagot, a memory habot ugyanis vagy nagyon kedveli valaki, vagy nagyon nem, a semlegesség elég ritka. Amikor elmerülünk az internet bugyraiba, elég sok – főleg angol nyelvű – weboldalon azt olvashatjuk, hogy a szerző elsőként ajánlja a memory matracot kismamáknak.

De vajon tényleg ezzel járunk a várandósság alatt a legjobban?

Elég csak belegondolni, hogy a kismama milyen nehezen mozog a nagy pocakkal. A lassan süppedő memory habon feküdni olyan mintha egy mocsárban akarna szunyókálni valaki, vagyis nehéz átfordulni benne. Már csak emiatt is érdemes átgondolni, akarunk-e ezzel szenvedni a baba megszületése előtt.

Az izzadást és magasabb hőmérsékletet elég rosszul viselő várandósok számára ráadásul nem biztos hogy a legjobb megoldás a semennyire sem szellőző memória habon aludni.

Ha nem praktikus, akkor meg miért ajánlgatják?

Jobban szemügyre véve azokat az oldalakat, gyorsan kiderül. Az általuk ajánlott memory matracok ugyanis általában nem hagyományos memory anyagból készülnek – amire az előbb felsoroltak jellemzőek – , hanem speciális memória habokból (például memory gél), melyekre már nem jellemzők ilyen szinten ezek a hátrányok. A probléma csak az, hogy ezeknek a nagy, nyugati márkáknak a matracai nem elérhetők itthon illetve a pénztárcánk számára se nagyon.

Alváspóz – melyik a legegészségesebb a kismamáknak?

Az hogy milyen pózban próbálunk terhesen elaludni ugyanolyan lényeges, mint hogy milyen matracon. A jól megválasztott matrac és alvópóz jól kiegészítik egymást.

Hason a kismamák nem alhatnak, de a háton fekvéssel se igazán vannak előrébb, ugyanis a baba növekedésével nagy nyomást helyez az izmokra, csigolyákra és a belső szervekre is.

Egyedül az oldalt alvás ami kényelmet nyújthat egy félkemény matracon. Ennek speciális verziója a magzatpóz, amikor felhúzzuk a mellkashoz a lábakat. Ez inkább csak kismamáknak egészséges, egyébként inkább kinyújtott lábakkal érdemes aludni.

Még az sem mindegy, melyik oldalukon fekszünk. A bal oldalon való alvás ugyanis megakadályozza a vesék és az anyaméh nyomódását, hatékonyabbá teszi a vérkeringést, ráadásul a reflux és gyomorégés is elkerülhető.

Sikeres matracválasztást kívánunk!

A cikket Molnár Miklós, a Matrackuckó szakértője írta. További érdekességekért látogass el weboldalukra: http://www.agy-matrac.hu/


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram