Interjú Póta-Salgó Rékával a Kapcsolat tanodáról

2018. október 15.
Szerző:  Cukimamik Team
Interjú Póta-Salgó Rékával a Kapcsolat tanodáról
Egy hónapja pörögnek a közösségi médiában a Kapcsolat tanoda bejegyzései és egy meghirdetett esemény, ami a Cukimamik team figyelmét is magára vonta, már csak azért is, mert Póta-Salgó Réka, coach és immár mentálhigiénés szakember jó pár klassz cikket írt már nekünk, azonkívül kisgyerekes anyatárs is. Rékát a tanodáról faggattuk egy kicsit.

Mesélj, miről is szól a Kapcsolat tanoda tulajdonképpen?

Leginkább azt mondanám, hogy rólatok, rólunk, mindenkiről, hiszen – bármennyire is közhelynek tűnik – kapcsolatok hálójában élünk, létezünk mindannyian. A kapcsolatainkon keresztül nem csak a másikról, hanem magunkról is képet kapunk, és ez oda-vissza működik. Nem tudunk nem kapcsolatban lenni, az utálat vagy az elkerülés is a kapcsolódás egy formája. És itt a lényeg: nem mindegy hogyan érezzük magunkat a kapcsolatainkban, legyen szó a szüleinkről, a gyerekünkről, a párunkról, a főnökünkről, a barátainkról vagy akár a kasszás néniről a boltban. Nem mindegy, mennyi és milyen energiát teszünk a kapcsolatainkba, és mit kapunk belőlük. A kapcsolataink minősége, mélysége, őszintesége vagy kölcsönössége meghatározza a mindennapi hangulatunkat, a családi, magánéleti állapotunkat, a közösségben, társadalomban elfoglalt helyünket, az általunk viselt és képviselt szerepeket.

A tanoda célja, hogy tudatosabban bánjunk a kapcsolatainkkal és ezáltal jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ez nem mások manipulációját jelenti, és nem is egyfajta felvett pózt, hanem éppen az önmagunkhoz való őszinteséget, mert így fogjuk tudni kifelé is azt képviselni, amit szeretnénk, és akik igazán vagyunk. És persze azt is látnunk, értenünk kell, hogyan hat másokra a viselkedésünk. Megfelelő kapcsolati készségek híján sem a magánéletben sem a szakmai életünkben nem lehetünk igazán sikeresek és elégedettek.

De mégis hogyan éritek el mindezt? Hogy képzeljünk el egy ilyen foglalkozást?

Ez egy kiscsoportos műhely, ahol nem négy órás előadást akarunk tartani, nem is terápiás csoportot vezetni kiteregetett szennyessel, de nem is afféle spontán klubestről van szó. Lesz mindig az adott témához bevezető anyag, azt is a lehető legszínesebben próbáljuk szemléltetni, például egy filmrészlettel, zenével, képekkel, történettel. Lesznek csoportos beszélgetések, készségfejlesztő gyakorlatok és önismereti játékok. Egy részét tudjuk előre tervezni, egy jelentős részét pedig a résztvevők fogják alakítani, azzal, amit ők hoznak magukkal témaként, kétségként vagy nehézségként. Egy csoportban épp az a jó, hogy a csoporttagok egymástól is tanulhatnak, támogathatják és megerősíthetik egymást, különböző szempontokat hozhatnak be. Sokkal izgalmasabb és összetettebb tanulás ez, mintha csak mi, foglalkozásvezetők afféle kívülálló előadókként megpróbálnánk szájba rágni néhány elméletet.

Hogyan született az ötlet és kik vannak mögötte?

Kollégámmal, dr. Török Ádámmal a Semmelweis Egyetem Mentálhigiénés képzésen találkoztunk, ő klinikai orvos, gyerekpszichiáter rezidens és jelenleg családterápiát is tanul. Én pedig tanári és bölcsész képesítéssel, több éves HR és az utóbbi években szerzett coaching és tréning tapasztalattal rendelkezem. A mentálhigiénés képzés alatt összebarátkoztunk, Ádámnak tetszett az én gyakorlatias szemléletem és nagyvállalati, üzleti szférából hozott tudásom, nekem pedig az ő mélyen megalapozott lélektani és elméleti tudása, és a nonprofit szférában, azon belül is elég speciális és nehéz területen szerzett tapasztalatai. Úgy gondoltuk, hogy ez a kettő jól kiegészíti egymást, és így kezdtünk el közös projektben gondolkodni. A mentálhigiénés diplomaosztón Ádámot felkérték, hogy végzős hallgatóként mondjon beszédet, és akkor fogalmazott úgy, hogy a képzés egyfajta „kapcsolat tanoda”.

Nekem nagyon megtetszett a kifejezés, és már pörgött is az agyam egy szélesebb körben elérhető, gyakorlatiasabb és általános emberi problémákkal foglalkozó „kapcsolat tanoda” létrehozásán, ami nem a „szakember-kliens” felállásról szól. Sok munkánk van benne, és nagyon reméljük, hogy olyan hasznos, értékes és jó élmény lesz mindenki számára, aki eljön és részt vesz rajta, mint amilyennek megálmodtuk.

Esemény linkje:

Jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy 0620/367-0725


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram