"Drága anyósom!", avagy miért érdemes jóban lenni az anyósoddal

2018. június 12.
Szerző:  Szabó Kitti
"Drága anyósom!", avagy miért érdemes jóban lenni az anyósoddal
Fotó: Pinterest
Hát Lányok, sanyarú idők jönnek. El kell gondolkodnunk, hogy hová tegyük a gyereket hosszú hetekre. Itt a nyári szünet, mikoris arra kényszerülünk, hogy lepaktáljunk az "Ördöggel" :D

Na jó... valójában egyáltalán nem így gondolom, vagy csak elképesztően szerencsés vagyok. Ez az írás nem a "hülye anyósról" fog szólni. Velük nem lehet mit tenni, ez van.
Sokkal érdekesebbek azok az anyósok, nagymamák, akik csendben- vagy éppen cserfesen- teszik a dolgukat értünk. Én igazából akkor is elégedett vagyok, ha egyszerűen csak hajlandóságot mutatnak az együttműködésre.
Amíg párkapcsolatban vagyunk a szeretett fiúgyermekükkel, még nem nem tűnik veszélyesnek a helyzet, lehet lébecolni. Ám az esküvővel, pláne az unokák születésével elérkezik az a pont, amikor muszáj komolyan venni egymást, és nekimenni a mélyvíznek. Nincs visszaút, véglegesen jelen leszünk egymás életében. Tehát nem mindegy, hogy alakulnak a dolgok.

Miért érdemes esélyt adni az anyósnak?

  1. Ő a párod édesanyja, ami szinte elég is ahhoz,hogy megpróbáld tisztelni!
  2. Sok összefüggésre ráébredhetsz 1-1 mélyebb beszélgetés során. Helyre tehetsz a párodra vonatkozó homályos okfejtéseket. Láthatod, milyen nő képét látta maga előtt hosszú évekig. Netán beleláthatsz az anyós-após párkapcsolatába is. Mind segít megérteni a férjed hozzáállását a világhoz.
  3. Néha jó háztartási praktikákat leshetsz el tőle!
  4. Együtt erősebbek vagytok. Ha egymást picit támogatva haladtok az úton, az rettenetesen megkönnyíti mindkettőtök életét, és az egész családét is.
  5. Ha megvan a megfelelő bizalom, és rá mered bízni a gyerekeket, az maga a mennyország. Pár órát szusszanhatsz, ügyintézhetsz, amíg a mama is örömmámorban úszik, hogy unokázhat!
  6. Azért nem rossz, ha néha hoz egy kis kaját! Szigorúan egyeztetést követően :)
  7. A legtöbb nagyi imád a csemetére vásárolni. Opcionális, ki mennyire tűri ezt, de ha előtte kérdez, és tartja magát a megbeszéltekhez, akkor némi anyagi terhet is levesz a vállatokról.
  8. A végére maradt a leglényegesebb: a nagyszülői szeretet felbecsülhetetlen érték!

Anyós, mint nagymama

Kicsit megbolondul mindenki, ha pici baba érkezik a családba. Anya sokszor csupa feszültség, apa pláne. A nagyi örülne, de nem tud, mert érzi, hogy minden szava, tette szoros kontroll alatt van.
Nem akarom őket felmenteni minden áron, de a menyek érzelmi hullámvasútjára nem nagyon tud felkapaszkodni senki, és egyébként neki is nehéz belecsöppenni a nagymamaságba. Aztán egyik galiba jön a másik után.
A kisunokát 6 hetes kora előtt agyon puszilgatja arcmosás nélkül, és bizony ezért kínhalál jár. Hagyja elaludni alvásidőn kívül, ezzel 3 napra kitol veled, borul a napirend, már kotyvasztod is a mérget neki. A blw-s babádnak pürét ad, mert éhes drága, mama meg fél darabossal megetetni, máris gyűjtöd a rőzsét a mágja alá. Megesik, hogy a félévesednek ad egy nyalást a fagyijából, mire elásnád a hátsó kertben.
Tudom, tudom… borzalmas vagyok, de tényleg nem szabad eltúlozni az egyszeri alkalmakat. A többit meg normális hangnemben is remélhetőleg meg lehet beszélni. Neki is új szerep, neked is. Időt kell hagyni, hogy megtalálja mindenki a helyét.

Ha megérkeztetek, akkor nézd mi történik! Le a sallangokkal, és figyelj! Mama jön, gyerek rohan elé, még a kis angyalszárnyaival is öleli őt. Mire ez a középkorú, sokat megélt, picit fáradt nő ragyogni kezd. Az unokája el nem engedi, játszani hívja. Úgy figyel a gyerekedre, mint ahogy te egy kipihent, tökéletes napon. Minden rezdülésére reagál, és még a mozdulataival is dicséri. Türelmesen tanítgatja, ezerszer is boldogan megmutat mindent, százszor elolvassa ugyanazt a mesét. Közben úgy neveli a kicsit, hogy észre sem venni. Nincs hangos, nyomasztó sóhajtozás, nincsenek rosszalló megjegyzések. Most nem kell megfelelni, nem kötelező semmi, csak élvezik az együtt töltött időt. Így válnak biztos ponttá egymás életében.


Rengeteget tanulhat kamaszként, felnőttként is a gyermek a nagymamától. Sokszor kialakul egy nagyon mély elfogadás, önzetlen szeretet közöttük. A gyerek szülő viszony általában bonyolult, a nagyszülőkkel viszont szövődhet egy teljesen letisztult, szoros, melegséggel teli kapcsolat.
Az élettapasztalatuk is sokat számít, a gyerek teljesen mást kap tőlük, mint a szülőktől. Ők már régen túl vannak a mi dilemmáinkon, szabadok, lazák, jófejek. A generációs szakadékot áthidalva egy újfajta világlátást, értékrendet ismerhet meg általuk a gyerek. A későbbiekben pedig megélheti milyen az, mikor ő lehet a szeretett személy támasza, segítsége. Toleranciát, empátiát tanul.
Bonyodalmak mindig lesznek, hisz nők vagyunk. :) De ha megteheted, akkor ne vedd el egyiküktől sem ezt a csodálatos lehetőséget, mert rengeteg értékes pillanat rejtőzik egy nagymama-unoka kapcsolatban!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram