8 lebilincselő sorozat, amin nem fogsz elaludni

2021. március 19.
Szerző:  Szabó Kitti
8 lebilincselő sorozat, amin nem fogsz elaludni
Ebben a bejegyzésben 8 olyan sorozatot ajánlunk nektek, amik annyira fantasztikusak, hogy még anyaként is megéri időt szánni rájuk! 

A vezércsel 

Álmomban nem gondoltam volna, hogy a sakkról lehet ennyire lebilincselő sorozatot készíteni. Ez a minisorozat nem nyomja a sakklépéseket az arcunkba, nem akar sakkmestert varázsolni senkiből, mégis egy nagyon különleges világot épít köré. A 9 éves Beth és édesanyja autóbalesetet szenvednek. Az anya meghal, így Beth árvaházba kerül. Itt minden nap vitamint kapnak a gyerekek, amiről persze hamar kiderül, hogy nyugtató. Ez  rögtön meg is alapozza a történetet, mert Bethnél nagyon komoly gyógyszerfüggőség alakul ki már gyerekkorában. Időközben kiderül, hogy zseniális sakkozó, de ezen sokat dobnak a gyógyszerek. Később kikerül az árvaházból egy házaspárhoz, és innen indul a valódi élete, és karrierje, ahol tovább küzd a démonjaival. Vajon az egész világon elismert sakkozó lesz, vagy az önpusztítása visszafordíthatatlanná válik? Külön dicséret ennek a sorozatnak, hogy gyönyörű képi megoldásokkal van tele, és persze remek színészekkel! 

Olvassátok el a könyvet is!

 

Grace és Frankie 

A Grace és Frankiet tényleg azért kezdtem el nézni, mert akkor épp nem volt más. A próba szerencse viszont nagyon jól sült el a kezdeti kétségeim ellenére. Ugyanis úgy indul a sztori, hogy leül vacsorázni két idősödő átlag házaspár, akik nem mellesleg jól ismerik egymást, amikor a férjek kibökik, hogy nekik bizony már húsz éve viszonyuk van egymással, és úgy döntöttek, hogy elhagyják a feleségeket, hogy elkezdhessék a közös életüket. Felfordul a párok körül minden, a felnőtt gyerekek is megérkeznek, majd elkezdődik az addig megszokott, és kényelmes élet újratervezése. Én tényleg nem akartam maradni, de valami mégis megfogott a sorozatban, és lepörgettem pár hét alatt az összes évadot. Annyira szerethető, könnyed, nagyon röhögős, néha sírós, fantasztikusan egyensúlyban lévő alkotás, hogy ne hagyjátok ki! 70 évesen nagyon bírnám, ha ilyenek lennénk! A húzó nevek pedig Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen, Sam Waterston. 

A korona 

Na igen, A korona. A csapból is a dicshimnusza folyik, amit tényleg megérdemel. A sorozat egy dráma II. Erzsébet királynő életéről. Egyes részeken kissé eltér a valóságtól, de a legtöbb esetben hű a tényekhez. Látjuk benne a családi viszonyokat, és problémákat, többek között a csodálatos Dianát, és végigkövethetjük az ország politikai, és történelmi eseményeit is. Ez a sorozat szintén szemet gyönyörködtető, abszolút reálisan ábrázolja az angol királyi családot körülvevő fényűzést. Lebilincselő sorozat! 

Durellék 

Ez a legbájosabb sorozat, amit az utóbbi időben láttam, bár nem is várhatunk mást egy olyan sorozattól, ami Gerard Durell (britt zoológus, és író) gyermekkorát, és az őrült családját mutatja be. Az ihletet Gerald Durell Korfu-trilógia könyvei adták a készítőknek, amit mindenképpen olvassatok el, meg a nagyobb gyerekeitek is! A sorozat gyönyörűen mutatja be a Durell-féle természetrajongást, és a mindenre, és mindenkire kiterjedő elfogadást, ami annyira jellemző az író műveire. Eközben pedig elképesztően finom humorral átszőtt, elgondolkodtató, és bizsergető kikapcsolódást nyújt.

A másik út 

A világháború után a szatmári zsidók Amerikába özönlenek, ahol megalkotnak egy rendkívül bigott ortodox közösséget, ahol a szigorú szabályrendszerben élő nők különösen sok megaláztatásnak vannak kitéve. Ebből a közösségből próbál kitörni Esther, aki kislány kora óta érzi, hogy ő nem akar így élni, és képtelen elfogadni ezeket a borzalmas szabályokat. Elrendezett, és működésképtelen házasságban várja az első gyermekét, amikor úgy dönt, hogy Berlinbe szökik. A családja persze nem engedi el ilyen könnyen, és messzire nyúl a kezük. Esther viszont minden áron más életet akar biztosítani a születendő gyermekének, és persze saját magának. 

Természetesen olvassátok el azt a remek könyvet is, amiből a sorozat készült!

A jó hely 

Imádni fogjátok ezt az teljesen abszurd sitcomot! Valami gubanc történik a fenti nyilvántartásban, és Elanor tévesen a mennybe kerül a halála után. Elanor nem nevezhető jó, vagy kedves embernek. Mikor ő maga rájön a rendszerhibára, esze ágában sincs bejelenteni a problémát, hanem megpróbál lavírozni az új mennyei életében. Az újonnan megkapott lelki társát beavatja a titkába, aki megpróbál belőle jó embert faragni. Ez a sorozat nemcsek vicces, de mélyebb mondanivalója is van. Mindenképpen ajánlom nektek!A viszony 

A viszony 5 évadából én csak az első kettőt szerettem, de egyébként a többi sem rossz. Az első számomra nagyon különleges volt, mert a kapcsolatot mindkét fél oldaláról megmutatta, és nem mindig egyeztek meg Noah és Alison emlékei. Máshogyan, másképpen látták azt, ami köztük történt, eltérően élték meg ugyanazokat a dolgokat, ami minden bizonnyal a való életben is így működik. Noah nagycsaládos, jó házasságban élő író, aki épp alkotói válságban van, mikor megismeri Alisont, aki gyászolja a kisfiát, és a fájdalmakkal teli házasságában próbál helyt állni. A dolgot árnyékolja egy halálesettel kapcsolatos nyomozás is. Szóval nagyon érdekes, és elgondolkodtató sorozat ez. Imádom, hogyha nem minden fekete vagy fehér. Az egyetlen, ami párszor megmosolyogtatott, hogy szerintem indokolatlanul sokszor vehetjük szemügyre Noah egyébként csodásan vonzó, és formás hátsó felét. 

Hatalmas kis hazugságok 

Nők az élvonalban! Mesteri sorozat, és ezzel nem túlzok. Beilleszkedési gondok, iskolai bántalmazás, hűtlenség, erőszak, munkamánia, és egy rejtélyes gyilkosság is megbújik a kifogástalan és gyönyörű kertvárosi családanyák fehérre festett kerítésein belül. Főszerepben Nicole Kidman, Reese Witherspoon, és Laura Dern. Nem lehet kihagyni!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram