Könyvajánló a teljes kikapcsolódáshoz, ha nemcsak nevelési tippeket olvasnál

2021. március 04.
Szerző:  Szabó Kitti
Könyvajánló a teljes kikapcsolódáshoz, ha nemcsak nevelési tippeket olvasnál
Ha létezne anyai énidő, és azt olvasással töltenéd, akkor ezt a bejegyzést neked ajánljuk! 10 olyan könyvet gyűjtöttünk össze, amik biztosan nem okoznak csalódást!

Összeszedtem nektek néhány olyan könyvet, amik az utóbbi időben kicsit megmelengették a lelkemet, vagy csak szórakoztattak, anélkül, hogy bármit is akartak volna tőlem. Én már pár éve visszaeső könyvmoly vagyok. Azért így fogalmazok, mert elteltek úgy évek, hogy nem volt könyv a kezemben. Egyszerűen nem tudtam rá koncentrálni, szaladtak az évek, és a kisgyerekkel átvirrasztott éjszakák. Aztán úgy döntöttem, hogy kizárt, hogy megfosszam magam az olvasás élményétől. Újra “tanultam” olvasni. Türelmesen. A gondolataimat mindig visszafordítva a történethez, és ezerszer is újraolvasva az adott oldalt, amire rácsorgattam a nyálam egy fárasztó nap végén. Mára már egészen jól megy!

Tipp: Kezdetben nagyon ódzkodtam tőle, hogy e-book olvasót vásároljak, mert hogy milyen az már, hogy nem érzem a könyv illatát, nem lapozok, és nincs meseszép könyvjelzőm. Aztán egy költözés során rájöttem, hogy kész könyvtárat cipelek magammal, aminek nincs helye az új lakásban. Tehát az egyik oka szimplán ez a fajta praktikusság volt, amiért olvasót vettem. A másik oka az éjszakai olvasás lehetősége volt. Olyat vásároltam, aminek van háttérvilágítása, tehát anélkül tudok olvasni, hogy bárkit zavarna a kislámpa fénye. És még egy pozitívum, hogy ha ráesik az arcodra az Elfújta a szél, mert elbóbiskolsz, tutira nem törik ki egyetlen fogad sem.

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Ez egy csupa szív, és szeretet könyv, de abszolút nem a csöpögős fajtából. Olyan érzékenyen vezet téged végig egy csodás utazáson, hogy minden porcikád remegni kezd tőle. Szatoru egy átlagos fickó, aki magához vesz egy kóbor macskát, és Nanának nevezi el. A történetet maga Nana meséli el az éles macskahumorával. 

Szatoru és Nana egy napon életük legfontosabb utazására indulnak, új gazdát kell Nanának keresniük, bár ennek okát sokáig homály fedi. Szatoru a régi barátait keresi fel, és általuk tudunk meg egyre többet a múltjáról. Ebben a könyvben csak nyugalmat találsz, elfogadást, óriási mélységeket, és bájos humort. Nálam abszolút újraolvasós! 

Nicky Pellegrino: Olaszország, ​szeretlek!

Ez a könyv egy dél-olaszországi apró faluban játszódó mesés gasztroregény. Nem akar többet, mint ami valójában. Csak olvasd, és élvezd! A történet természetesen tele van szerelemmel, csalódással, nehéz női sorsokkal, édes fügével, frissen sütött kenyérrel, illatos kávéval, és megannyi olasz étellel. 

Joanne Harris: Csokoládé

Ha már a gasztro vonal szobakerült, akkor Csokoládé. Gyerekek, a film az smafu! Tudom, tudom...gyönyörű, meghatározó és Juliette Binoche és Judi Dench maga a csoda! Mégis azt mondom olvassátok el a könyvet! Kissé eltér a filmtől, de olyan mélységekbe visz, amit a film csak felszínesen karcolgat. 

Azt mondanám, hogy kicsit keserédesebb, komolyabb, néhol talán még hátborzongató is, amellett, hogy természetesen csupa báj, és édes ízorgia.

Cate Woods - Bárcsak ​ismernélek

Jó humorral megírt, könnyed történet. Tökéletes választás, ha csak lazulni szeretnél. Egy - talán a saját életünkből is nagyon ismerős- harmincas lány folyton valami más, valaki más után vágyakozva tengeti a megszürkült életét. Ekkor keresi meg váratlanul egy társkereső cég, ugyanis a különleges algoritmussal működő rendszerük szerint ő lehet a lelki társa az  egyik dúsgazdag ügyfelüknek. Tudom, kicsit különös kezdés, de ne tévesszen meg, rengeteg szituációban fogsz magadra ismerni, és nagyokat bólogatni, hogy bizony-bizony  senkinek sem könnyű megtalálni a helyét a világban.

Gill Sims: Hát ​persze hogy káromkodom!!! (Egy elcsigázott anya naplója 2.)

Rögtön kíváncsivá tett ez a könyv már csak a címével is. Érdekelt, hogy mászik ki a kakiból egy másik nő, egy másik anya. A forgatókönyv jól ismert, két kiskamasz gyerek, 42 éves anyuka, új munkahely, megingó házasság, de mindezt úgy tálalni, hogy szakadj a röhögéstől, az bizony nem semmi. És tényleg, a mindennapok botlásaiban, aggodalmaiban, apró hazugságaiban annyi humor van hogyha megtaláljuk, amennyivel pont ki lehet húzni a nehéz napokat. Gill Simsnek ezt remekül sikerült megírni. 

Ennek a könyvnek van egy első része is, a harmadiknak pedig talán készül a fordítása, de nekem egyelőre ez a kedvencem.

 

Vi Keeland: A ​viszony

Bátorság, csajok, lehet ilyen könyveket is olvasni! Komolyan. A címét konkrétan nem értem, mert a történetben megírt kapcsolat egy “átlagos” szerelemről szól. Két gyönyörű ember (tényleg brutál gyönyörű!) egymásba gabalyodik. Kezdetben csak az erős vágyat érzik, aztán a lelkük is megérkezik. Na de a lényeg, hogy itt bizony tényleg le vagyon írva, hogy ki mit, és hova tesz. A szex, és a vonzalom legalább olyan hangsúlyos benne, mint a szereplők egyéni fejlődési útja. Megmondom őszintén megpróbáltam az írónőtől olvasni még másik regényt is, de valahogy mindet nagyon hasonlónak találtam: nagyon szép emberek nagyon közel kerülnek egymáshoz. Ezt a könyvet viszont valamiért a szívembe zártam. Talán azért, mert ez volt az első ilyen jellegű kalandom. ;)

Samantha Downing: Elbűvölő ​feleségem 

Megemlítenék egy véresebb sztorit is, amit nem szabad kihagyni! 

Az Elbűvölő feleségem egy thriller, ami egy szokványos kertvárosi, két gyermekkel megáldott, dögunalmas házasságból indul ki. Legalábbis kívülről annak látszik, titkokat viszont - mint tudjuk- mindenki őriz. Ezé a páré kicsit nagyobbacska titok, ugyanis ők unalmas óráikban imádnak ölni. Ezt a dolgot hobbi szinten űzik, aztán természetesen kicsúszik minden a kezeik közül. A totál beteg történet tele van humorral, és meglepő fordulatokkal. Abszolút nyerő!

Virág Emília: Sárkánycsalogató 

Az igazi kedvenceimet a végére csempésztem. Ez van, fantasy rajongó vagyok. Nagy örömömre mostanában egyre több jó, magyar fantasy íródik. Ez a könyv annyira elképesztően humoros, és abszurd, hogy nem lehet nem szeretni. Józsi az egyetemista/pizzafutár srác egy másnapos reggelen egy kávéfőzővel utat nyit egy másik világba Budapesten, és az Oktogonra szabadít egy sárkányt. A másik világból Béla lovag siet a segítségére megoldani a problémát. Annyira szórakoztató ez a könyv, hogy nem bírtam letenni. Végig drukkoltam, hogy ez a nyegle, huszonéves fiú képes legyen hőssé válni, miközben teljesen begörcsölt az arcom az állandó vigyorgástól. Olvassátok!

Moskát Anita : Horgonyhely

Moskát Anita remek író, több könyve is fantasztikusan sikerült, nekem viszont a Horgonyhely lett a kedvencem. Annyira beépült a gondolataimba, a bőrőm alá, hogy hosszú ideje viszem magammal a történetet. Képzelj el egy világot, ahol a születési helyed határozza meg, hogy fizikailag meddig mehetsz el. Ha továbbmész, belepusztulsz. Persze, ha éppen várandós vagy, akkor a tiéd a világ, és mehetsz bárhová, egészen a szülésig. Akkor újra lehorgonyzol. A nőknek ebben a világban abszolút uralmuk van a férfiak felett. A történet attól is különleges, mert tele van varázslattal, a föld erejével, küzdelmekkel, és olyan férfiakkal, akik próbálják az elnyomásból kiszabadítani magukat. Ez a történet olyan, mint a hagyma, amit rétegről rétegre hántasz le, de a közepéhez érve csak újabb, és újabb kérdések vetődnek fel benned.

Michael Ende: A végtelen történet

Ezt a könyvet éppen most olvasom, és nem is tudom, hogy akadt a kezembe. Azért ajánlom nektek, mert anyaként egyrészt jó, ha van honnan meríteni némi fantáziát, ha éppen nem ütött be a kétszer két kávé, a másik dolog pedig, ami miatt nekem fontos lett, hogy ez a könyv teljesen kikapcsol. Csak haladok a szereplőkkel Fantázia világában, és mindent pontról pontra elképzelek. Minden ország minden részletét, és nem gondolok a világon semmi másra csak az oroszlán színes tűzsörényére, a szerencsesárkány érintésére, a Kislány Királynő mosolyára. Közben pedig hálás vagyok a sorsnak, hogy még felnőttként is ilyen könnyen beengedett Fantáziába, és remélem, hogy 70 évesen is ugyanígy be tudom majd járni! De előtte biztosan elviszem ide a kisfiamat is! :)


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram