Top 10 film anyákról, anyáknak

2019. február 25.
Szerző:  Polgár Georgina
Top 10 film anyákról, anyáknak
Mikor néztél meg utoljára egyben 1 filmet?:) Háháhá...most összeállításunkban olyan 10 filmet ajánlunk, melyek anyákról anyáknak szólnak. 

Nincs is jobb annál, mikor egy puha takaróval bekuckózol a kanapéra, előveszel egy pohár vörösbort -szoptató anyukák esetében egy pohár bambit-, bekészíted a kukoricát, meg egy kis csokit, és megnézel egy filmet. Jó esetben 1 részletben...vagy 5 részletben. Na jó, a férjem szerint van még valami, ami ennél egy fokkal jobb program lenne, de azért valljuk be, filmet nézni mindenki szeret. Pláne ha olyan filmről van szó, ami nekünk és rólunk szól, és ami a szívünkhöz oly közelálló témát, az anyaságot dolgozza fel. 

Várandósok

Várandósok

forrás: https://www.mirror.co.uk

Ha a várandósságod mindhárom trimesztere egy csillámpónikkal és édes vattacukrokkal teli, sűrű rózsaszín köd leple alatt telt, akkor neked való ez a film. De akkor is meg kell nézned, ha a terhesség számodra tényleg terhes volt és legszívesebben inkább mesterséges kómában élted volna át az egészet. Miért? Mert a film alkotói szent küldetésüknek érezték, hogy minél sokszínűbben mutassák be azt a bizonyos kilenc hónapot. Szinte nincs olyan, aki ne tudna azonosulni valamelyik szereplővel, vagy akár többel is. Adott öt teljesen különböző élethelyzetben lévő nő: A celebkismami Jules, aki még a szülés beindulása előtti pillanatokban is a kamera előtt próbálja fittebb életmódra téríteni az elveszett lelkeket. Wendy kénytelen szembesülni azzal, hogy a várandósság egyáltalán nem olyan, mint ahogy ő azt korábban elképzelte, sőt a gondosan megírt szülésterve is max gyújtósnak lesz jó szalonnasütéshez. Van még a tarsolyban örökbefogadásra készülő pár, tökéletes kirakatfeleség tökéletes terhességgel (pfujj ide a keresztet), illetve nem hiányozhat egy fülledt éjszaka sem, ami motorháztetős szexben és pozitív tesztben végződik. És persze ott vannak a pasik: egy csapat apuka, akik szombatonként babakocsik, cumisüvegek és az utódok gyűrűjében bandáznak a játszótéren. A sokszínű társaságnak köszönhetően mindannyian megtalálhatunk önmagunkból egy kicsinyke (vagy jó nagy) szeletet, ez pedig már bőven elég ahhoz, hogy érezzük: nem vagyunk egyedül a várandósság és az anyaság útvesztőjében. A hangulatot csak emelik a poénok, a kispapa klub szombat délutánjai, a szülőszobai kalandok és az, ahogy az öt nő történetének kezdetben külön-külön futó szálai szép lassan összefonódnak.

Elcserélt életek

forrás: https://www.imdb.com/title/tt0824747/mediaviewer/rm374313984

Amikor már olyan sok Peppa malac ömlik rád, mintha intravénásan nyomnák beléd a rózsaszín állatka és családja történeteit, akkor elérkezett az ideje valami komolyabbnak. Ez a film igaz történet alapján készült, és nem egy könnyű, felteszem a lábam és elszürcsölök közben egy limonádét film. Ez inkább egy whiskey-t ide, és hagyjatok bőgni alkotás. Erős anyáknak egy hihetetlenül erős és kitartó anyáról. Húszas évek, Los Angeles, egyedülálló anyuka, aki a munkája miatt néha kénytelen magára hagyni kisfiát, Waltert. Egy átdolgozott szombat után pedig Christine Collins igazi rémálomba csöppen: arra ér haza, hogy üres a ház, a fia eltűnt. A rendőrség öt hónapig sikertelenül keresi Waltert, majd hirtelen lezárják a nyomozást és közlik az anyával: megvan a gyermek. Csakhogy Christine megdöbbenve látja, hogy az a gyermek nem Walter. A rendőrség és a média ezt nem ismeri el, szerintük az anya elvesztette az eszét és nem ismeri meg a saját gyermekét. Elmeháborodottnak állítják be, és a közvélemény előtt is meghurcolják a nyomás hatására összezavarodott nőt. A helyzet szürrealitását fokozza, hogy az idegen kisfiú tökéletesen játssza Walter szerepét. Az anyai szív azonban nem nyugszik bele a csalásba, Christine nem adja fel harc nélkül. Egyetlen segítőjével, a tiszteletessel önálló nyomozásba kezd, hogy megtalálja gyermekét és fény derüljön az igazságra. Miután megnézted a filmet, valószínűleg egy cseppet sem fog már zavarni az újabb dózis Peppa, sőt minden bizonnyal te leszel a világ legboldogabb embere, hogy az aprónéppel összebújva, együtt énekelheted: maaa-lac-kák.

Hatalmas kis hazugságok

forrás: https://www.imdb.com

Volt idő, amikor sorozatot nézni még ciki volt, köszönhetően az ezer részes brazil szappanoperáknak, és az olyan lelkes megmozdulásoknak, mint amikor például tömegek gyűjtöttek pénzt Esmeralda szemműtétjére. Aztán eltelt húsz év, és az igényes sorozatok gombamód kezdtek elszaporodni. Igazi minőségi példányok születnek az anyasággal kapcsolatos témákban is, ezért lehetetlen lenne a sorozatokat kihagyni egy ilyen top összeállításból. Ilyen például a remek színészi gárdát is felvonultató Hatalmas kis hazugságok. A csajok- élükön Nicole Kidman-nel-  igazi ászok, a pasik táborát pedig nem más, mint a viking félisten, Alexander Skarsgard erősíti. Azt pedig valljuk be, hogy bármi, amiben ő benne van, képes a világ összes nőnemű egyedét a képernyő elé szegezni. Ami a történetet illeti: szokásos amerikai kertvárosi környezetben szokásos tökéletes családok. Erről a szirupos álomvilágról szép fokozatosan emelkedik fel a kendő, és kapunk betekintést a rothadásba. Mert mindenkinek van valamilyen kis titka, amire idővel úgyis fény derül. De addig is alaposabban megismerhetjük a főszereplő anyukákat, akik közt egyre mélyebb és őszintébb barátság és összetartás alakul ki. Ahogy egyre inkább haladunk az évadzáró felé, úgy veszik át a vészjósló pillanatok az irányítást, hogy az utolsó részben kiteljesedve, tetőfokára hágjon a hangulat. Ha még nem láttad az első évadot, ideje bepótolni a lemaradást, hamarosan itt a második széria!

Philomena – Határtalan szeretet

forrás: https://www.imdb.com

A 20.századi Magdolna mosodákban történtek szolgáltatják a film háttértörténetét. Ezekbe a mosodákba küldte a családjuk azokat, akik házaságon kívül estek teherbe, vagy azokat, akik egyszerűen csak túl szépek voltak, vagyis könnyen kísértésbe vihették volna a férfiakat, de akadtak köztük prostituáltak is. Máshogy fogalmazva: ide kerültek azok a nők, akiket nem tartottak a társadalomba valónak. Az apácák szigorú felügyelete alatt éltek, akik sokszor halálra dolgoztatták szerencsétleneket. Egy ideig itt élt Philomena is, akitől az apácák elragadták a kisfiát és eladták egy amerikai családnak. Ugyan mindez 50 évvel ezelőtt történt, de az idős, kisnyugdíjas hölgy anyai szíve addig nem nyugodhat, amíg meg nem tudja mi lett a fiával, ezért úgy dönt, megkeresi. Útjára a kezdetben hideg, érdektelen, politikusból újságíróvá bukott Sixsmiths kíséri el. Ők ketten, a mélyen vallásos Philomena és az atesita Sixmiths remek párost alkotnak, és a kemény háttérsztori ellenére a filmet a finom humor és az őszinte szeretet járja át. És hogy megtalálta-e az idős asszony rég elveszett gyermekét? Nem, nem áruljuk el. Noha nem egy mese habbal, de mindenképpen nézd meg a filmet, mert igazi szívet melengető történet az övék. A film igaz történetet alapján készült.

Rossz anyák

forrás: https://www.imdb.com

Ha már baromira eleged van abból, hogy úton-útfélen mindenki azt lesi milyen anya vagy, és ha már full ráfeszültél arra, hogy ezren ezerféleképpen próbálják megmondani neked, hogyan teljesítsd anyai kötelességeidet; és egyszercsak azon kapod magad, hogy olyan merev vagy, mint egy fakaró, nevetni pedig leginkább csak kínodban szoktál, akkor itt a neked való film! Már a cím is sokat mond. Senki nem akar rossz anya lenni, sőt mindenki inkább belegebed abba, hogy elérje, csak bármi áron elérje a tökéletes anya szintet. És itt a lényeg: a tökéletes anya szerepének hajkurászása, és a belegebedés. Ezeknél a csajoknál emiatt telik be a pohár. Elegük lesz abból, hogy erőn felül teljesítenek otthon, a munkában, a párkapcsolatban, a gyereknevelésben, mégis hibát hibára halmoznak, és cseppet sem érzik magukat boldognak, de még elégedettnek se. Úgyhogy lazára veszik a formát, és elhatározzák, hogy mostantól rossz anyák lesznek. Utólag persze kiderül, hogy attól még, hogy lazábbak, nemhogy rossz anyák nem lettek, de megtalálták önmaguknak egy sokkal jobb verzióját, amitől csak még jobbak lettek anyaként is. Mert senkinek nem kell tökéletesnek lennie, ugyanis senki sem az. Ezt a filmet minden friss és régi motoros, kezdő és tapasztalt anyának receptre kellene felírni. De vigyázat! A film mellékhatásaként fellépő felszabadító érzésért nem vállalunk felelősséget!

Szívek szállodája

forrás: https://www.imdb.com

Lorelai Gilmore 16 évesen teherbe esik, és úgy dönt egyedül neveli fel gyermekét: nem megy hozzá kislánya apjához és szüleitől is elköltözik. Egy kisvárosban, Stars Hollow-ban talál kettejüknek otthont. A helyi szálló vezetője, Mia fogadja be őket. Lorelai itt kezdetben szobalány, később igazgató lesz. Lánya, Rory 16 évesen bekerül egy elit magániskolába, amit azonban Lorelai nem tud finanszírozni, ezért kénytelen a szülei segítségét kérni. Ők beleegyeznek abba, hogy finanszírozzák unokájuk tanulmányait, cserébe anyának és lányának minden pénteken náluk kell vacsorázni. Ez azért így elsőre nem tűnik olyan nagy dolognak, egy vacsi a nagyszülőkkel azért még nem a világvége -gondolhatnánk. Aztán ahogy egyre inkább megismerjük a karaktereket, és egyre jobban belelátunk Lorelai és anyja kapcsolatába, rájövünk, hogy a péntek esték túlélőtúraként is megállnák a helyüket. Mégis az egész légkör, amit a sorozat ad, Stars Hollow és rendkívül furcsa, ám szeretnivaló lakói, a kissé szarkasztikus, sokat beszélő, mégis fantasztikus Lorelai egy pillanat alatt képesek belopni magukat a szívedbe, úgyhogy ne csodálkozz, ha végül abszolút függője leszel a Gilmore lányoknak. Ha magadba szívtad mind a 7 évadot, de még mindig nem elég belőlük, akkor van egy jó hírünk! A sorozat ugyan véget ért 2007-ben, de a Szívek szállodája nemrég visszatért Egy év az életünkből álnév alatt négy friss és ropogós résszel. Függésre fel!

Anya a pácban

forrás: https://www.imdb.com

Milyen könnyen és hamar el tudjuk felejteni azt, hogy mi anyák is önálló, érző egyéniségek vagyunk saját vágyakkal, ambíciókkal. Képesek vagyunk akár évekre beletemetkezni a gyereknevelésbe. Megszületik az utód -esetleg utódok (hajrá ikres anyukák!)-, akár több is egymás után, mi pedig kivonjuk magunkat a forgalomból. Simán eltelik 2-3 év, de lehet, hogy még több is, mire észbe kapunk: azon kívül, hogy gyermekeink életét menedzseljük, kik is vagyunk mi valójában? Mit is szeretnénk az élettől? A film főszereplője, Eliza kétgyermekes anyuka. Minden percét a gyermekeinek szenteli, állandó rohanás, szervezés az élete, ráadásul többnyire mindent egyedül kell csinálnia, mert a férje kevés időt tölt otthon. Aztán egy nap jelentkezik egy pályázatra, amit úgy gondol, a kisujjából fog kirázni: 500 szóban kell megfogalmaznia azt, mit jelent számára az anyaság. Miért is ne tudna erről írni -gondolja-, hiszen imádja a gyerekeit. A dolgok azonban szép lassan kicsúsznak a kezei közül: a fia kishíján kiesik az autó ablakán, a kislánya szülinapi tortáját elrontják, az autóját elszállítják, és még a legjobb barátnője is megharagszik rá. Ekkor jön rá arra, hogy az anyaság ebben a formában számára nem boldogító, semmi jót nem tud írni róla. Ezért úgy dönt otthagy csapot-papot, nem megy haza. Elhatározása ugyan nem tart sokáig, mégis rádöbbenti arra, hogyan kell az anyaságban rejlő nehézségeket könnyűszerrel úgy átformálni, hogy azok ne elvegyenek belőle, hanem hozzátegyenek a boldogságához.    

Mamma Mia

forrás: https://www.imdb.com/title/tt0795421/mediaviewer/rm413380608

Na most lehet szürcsölni azt a limonádét! Napfény, tengerpart, ABBA slágerek. Csupa-csupa jókedv és vidámság! Igazi könnyed, télűző kis film, amitől akár még táncra is perdülhetsz! Ha úgy érzed kősziklaként nehezedik rád a sok tennivaló, és a megoldandó problémák tömege is gőzerővel nyomja a mellkasod, akkor igenis jólesik egy olyan film, ami le tudja gyűrni azt a gombócot a torkodban. Egy olyan film, amin nem igazán kell gondolkodni, egyszerűen csak átadod magad a zenének, a látványnak, és arra a bő másfél órára kicsit élvezheted a bohókás forgatagot. A színes kavalkád közepén a független, egyedülálló Donna áll, aki egy görög szigeten él, és a saját szállodáját vezeti. Egyedül nevelte fel a lányát, Sophie-t, aki élete nagy napjára készül (habár ugye kinek mi számít élete nagy napjának), vagyis hamarosan férjhez megy. Egy dolog nélkül viszont nem érzi teljesnek a képet: szeretné, ha az édesapja kísérné az oltár elé. A bökkenő csak az, hogy se ő, se Donna nem tudja, ki lehet az apa. Ezért Sophie titokban meghív három férfit az édesanyja múltjából, hogy végre megtörténjen az, amire egész életében várt, és megismerhesse az édesapját. Ezzel kaotikus, mégis varázslatos történések láncolata veszi kezdetét, kapcsolatok zárulnak le és régi szerelmek elevenednek fel. Adj rá hangerőt, induljon a gondűző, retro 109 perc!

 A szolgálólány meséje

forrás: https://www.imdb.com/title/tt5834204/mediaviewer/rm98389760

A környezetszennyezés és a nemi betegségek miatt drasztikusan visszaesett a születések száma szerte a világon. Az egykori USA romjain épült diktatúra, Gileád egy olyan hely, ahol a születésszabályozást a nők helyzetének ellehetetlenítésével próbálják befolyásolni. Nincsenek jogaik, nem olvashatnak és írhatnak, nem tölthetnek be értelmiségi szerepet, de még társasjátékot sem játszhatnak. A még megtermékenyülésre képeseket szolgálólányként dolgoztatják az uralkodó osztály tagjainál, egyetlen feladatuk pedig, hogy minél több gyermeket szüljenek a ház urának. A disztópikus világot bemutató sorozat bombaként robbant 2017-ben. Ezidáig két évadnyi termést arathattunk le belőle, és szerencsére még nincs vége, júniusban érkezik a harmadik. Azt hihetnénk, hogy a Margaret Atwood regényén alapuló szériában előforduló brutális események mind az írónő fejéből pattantak ki, ám az igazán hátborzongató az, hogy Atwood csak olyan dolgokat írt meg a könyvében, amik valójában már mind megtörténtek a történelem folyamán. A nők jogfosztottsága, szexuális rabszolgaságba bocsátása és az, hogy megmondják mikor szüljenek és kinek, ugye mind ismerősen csengenek? Offred, a főszereplő szolgálólány története számos morális problémára világít rá, melyek elől nem fordíthatjuk el a fejünket. Felkavaró történet, csak erős idegzetűeknek.

 Született feleségek

forrás: https://www.imdb.com/title/tt0410975/mediaviewer/rm2256706816

Az örök klasszikus. Ki ne ismerné a Lila akácköz lakóit, azok történetét? És ki az, aki képes akár többször is végignézni mind a nyolc évadot? (Jelen!) Régi ismerős ez a négy feleség, akik hol megnevettettek minket, hol erőt adtak nekünk, számos esetben pedig vígaszt nyújtottak. Bebizonyították, hogy a legnagyobb hősök nem álarcban rohangálnak a város sötét utcáin, hanem köztünk élnek. Bennünk, hétköznapi nőkben, anyákban. Felejthetetlen pillanat volt az, amikor Lynette besokallt, eltűnt, barátnői pedig egy focipályán találtak rá az éjszaka közepén. Zokogva vallotta be nekik, hogy ő feladja, mert már túl nagy a nyomás, nem érzi magát jó anyának, nem bírja ezt tovább csinálni. Ekkor a többiek sorra vallották be neki, hogy ők sincsenek a helyzet magaslatán, ők is sokszor bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy vajon jó-e az, amit csinálnak. Soha előtte nem voltak még ilyen őszinték egymással. Ekkor beszélték meg azt, hogy nem csak a szép dolgokat fogják megosztani a másikkal, hanem a nehézségeket, a küzdelmeiket is. Mert az élet maga is ilyen. Sötétség nélkül ugyanis fény sem létezne. És épp ez adja a sorozat sikerét: hogy ők épp olyanok, mint amilyenek mi magunk vagyunk. Hasonló gondokkal küzdenek, és az örömüket is sokszor a sajátunknak érezhetjük, ráadásul egy cseppet sem tökéletesek. És ez pont így van jól.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram