Éjszakai túlélőlecke kezdőknek

2019. február 04.
Szerző:  Hlatkyné Egyed Zsuzsanna
Éjszakai túlélőlecke kezdőknek
Hé, te ott! Igen, hozzád beszélek, te csapzott, lehányt hálóinges alak ott az ablakban. Igen, hozzád, nem, ne nézz a hátad mögé, nincs mögötted senki, csak az a nyomorult szoptatós fotel, amibe nem mersz beleülni, mert úgy nyikorog, hogy azonnal felébred a kéthetes gyereked. Ja, bocs, nem ébredhet fel, hiszen torkaszakadtából ordít, mióta is? Oké, hagyjuk.

Aztán tejed van-e? Jól van, jól van, ne bőgj, még felkel a pasid a szomszéd szobában. Nem gondoltam, hogy ilyen érzékenyen érint a téma, miután megkérdezte már ugyanezt az az aranyos szomszéd néni, a postás, valamint az összes nőismerősöd a gratuláló üzenete második mondatában.

Kéthetes. Két hete nem alszol. Két hete annak, hogy eltűnt a régi életed. Tényleg te voltál az, aki nemrég még rajongva hajtogatta a pirinyó babaruhákat, és bőszen posztolta a pocakfotókat? Mintha száz éve lett volna. Káosz, kiszámíthatatlanság és kétségbeesés. Ez már mindig így lesz?

Megnyugtatlak, hogy nem. Persze azt is tudom, hogy ez pillanatnyilag sovány vigasz, és csak egy dolog érdekel:

Fotó: Pinterest

… de miért sír?

Na, ez az a kérdés, amire jó eséllyel nem fogsz soha választ kapni. Persze mindig keressük az okokat – éhes, fázik, nyomja a pelenka, fáj a hasa, inkább másik anyát akart volna –, de a legvalószínűbb, hogy még túlságosan új ezen a Földön. Kilenc hónapon át élt veled szimbiózisban, és most szokatlan neki a kinti világ. Ne feledd, az első három hónap tulajdonképpen a negyedik trimeszter: minél több testközelségre és azonnali reagálásra van szüksége.

Rendben, de hogyan oldd ezt meg anélkül, hogy kimerült zombivá válnál? Megosztok néhány tippet, amivel könnyebben túlélheted, sőt, élvezheted is ezt a soha vissza nem térő újszülöttes időszakot. 

1. Nagyon fontos: nem mártír vagy! Össze kell szoknotok a babával, és ez teljes koncentrációt kíván. Ennek érdekében – ha nem akarod teljesen kifacsarni magad – el kell engedned néhány dolgot, és el kell hinned, hogy a gasztronómia, a háztartás és az elegancia megvár. Ez a néhány hét a bukásfoltokkal ékesített pólóké, a kanapén átszoptatott napoké és a szélsőséges érzelmi pillanatoké.

2. Felejtsd el a külön szobát! Ha később külön is szeretnéd altatni a babát, az első néhány hétben életmentő lesz, ha egy helyiségben töltitek az éjszakát. Ha tartasz az együttalvástól, jó megoldás a babaöböl, így ki sem kell kelned az ágyból, ha éjjel felsír a kicsi.

3. Engedd el azt a gondolatot, hogy át kellene aludnia az éjszakát! Tény, hogy vannak babák, akik megörvendeztetik ezzel a szüleiket (négy gyerekem van, egyik se produkált ilyet – na, majd az ötödik!), de teljesen normális, hogy egy apró gyomrú újszülött többször is megéhezik éjjel.

4. Szerezz be egy hordozókendőt! Nem holnap, hanem most. Amikor egy hasfájós, órák óta visító babát utolsó ötletként magadra kötsz éjfélkor, és két perc múlva alszik, mint a bunda – na, azt az érzést nem kell magyarázni.

5. Apa mellkasán aludni – a legtöbb babánál népszerű sport. Minél pocakosabb az apuka, annál kényelmesebb! Mindennek megvan az előnye:))

csecsemővel

6. Nem, a kisbabák nem tudnak elaludni maguktól. Majd ha nagymama leszel, te is úgy fogsz emlékezni, hogy a gyermekeid maguktól aludtak el (és soha nem sírtak, nem is hisztiztek, ellenben a spenótot falták kétpofára), de a valóság merőben más. Segíts neki álomba merülni, tapasztald ki, hogyan alszik el a legkönnyebben, szoptatva, ringatva, vagy akár hordozókendőben. Az alvástréninget felejtsd el – nem tesz jót a kicsi idegrendszerének, és hosszú távon káros hatásai lehetnek.

7. Ne stresszelj rá a lefekvés időpontjára! Vannak babák, akik pontban nyolc órakor már álmosak, de nyugi, ha a tiéd 10-kor alszik el, nem azt jelenti, hogy ovis korában is addig kukorékol majd. Ilyenkor még minden változik, a napirend később alakul ki.

8. Kimerítő a 0-24 órás szolgálat, és másnap reggel még egy kávét sem ihatsz? Dehogynem! Napi két, vagy akár három kávé belefér, és további jó hír, hogy az is túlhaladott nézet, miszerint aki szoptat, főtt krumplin és száraz kenyérhéjon kívül semmit nem ehet. Egyél egészséges, adalékanyagoktól mentes ételeket! Ha úgy látod, kisbabád érzékenyen reagál valamely étel elfogyasztása után, hanyagold azt egy ideig.

Ugye, hogy így is lehet élvezni az életet! Ja, és még van valami…

Újdonsült apukák! Elhiszitek, hogy a kinyúlt melegítős, a hormonoktól félóránként sírógörcsöt kapó és kizárólag a gyerekről kommunikáló feleségetek néhány hónap múlva a legmenőbb csaj lesz a városban, aki nevetve tolja a babakocsit, és szebb, mint valaha? Ehhez viszont az kell, hogy most ti legyetek a topon, és támogassátok ebben a megkerülhetetlen, embert próbáló időszakban.

- „Igen, jól csinálod!” - ne csak gondold, mondd is ki!

- „Nyugodtan zuhanyozz, ne siess, megoldom!” - ne azt érezze, hogy szívességből fogod meg a babát!

- „De hát te úgyis csak itthon ülsz egész nap” - na, ezt soha. Nagyon mély lelki sebeket tud ejteni ez a mondat.

Tudom, kedves apuka, hogy neked sem könnyű. Adj időt magatoknak! Biztasd, hogy hallgasson az ösztöneire, és állj ki mellette, ha mások elbizonytalanítanák! Fogadd el, hogy most a baba az első: a párod nem háttérbe akar szorítani, hanem élete eddigi legnagyobb harcát vívja. Igen, vissza fog térni a humora, és ne aggódj, az utcán nem a te XL-es pólódban fog járni ezentúl.

És ha már kilátástalannak tűnik a helyzet, és végtelennek az éjszaka, jusson eszedbe a kisbabás szülők ősi bölcsessége: addig örülj, amíg nem a kocsmában vannak!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram