Amiket csak a lányos anyák értenek

2016. július 11.
Szerző:  Rosemaring
Amiket csak a lányos anyák értenek
Mikor az ember megtudja, hogy lánya lesz, nagyjából már sejti, hogy az élete csupa rózsaszín habos- babos felhővé változik majd, de arra, ami igazából egy kislánnyal jár, nem lehet felkészülni.

Lányos anyák, készüljetek!


Pónik! Pónik mindenhol!

Persze lesz majd baba, maci és sok egyéb lófüle, de a póni az örök és megmagyarázhatatlan. Lila póni, zöld póni, szivárványszínű vagy szürke, magányosan vagy a barátaival, kicsi vagy nagy, csillogó vagy világító….. teljesen mindegy, ha póni, akkor kell. Az Én kicsi pónim összes szereplőjét fejből nyomják – és egy idő után sajnos te is, mind a kétszázat. Póló, mesekönyv, cipő, játék, mindenből lesz pónis, többnyire rózsaszín, esetleg lila színben.

Apa pici hercegnője

Na, hát ez egy esettanulmány. A nagy, bátor, erős macsó, ahogy ül a rózsaszín babaasztalnál és rózsaszín telefonon hívják együtt a rózsaszín Barbie babát. Vagy icipici csészével a kezében teadélutánt tartanak a nappali közepén, az összes plüss gyűrűjében. Nem tud olyat tenni, hogy apa ne neki adjon igazat, az ujja köré tekergeti és azt csinál vele, amit akar. Add fel, ebben a harcban te nem győzhetsz, mindig a vasorrú bába leszel, aki bántja a kis tündérmackóját. Le sem tudod cseszni tisztességesen a gyereket, mert azonnal bújik az apukája ölébe, ahol kimondatlanul ugyan, de biztosítják róla, hogy ő igazából egy áldozat és nem kell félnie, apa megvédi, még a házisárkánytól is. Ledumálja a lábáról bármikor, elég egy „- Apa, nagyon szejetjek”, úgyhogy ha nem akarod, hogy egy vagyont érő babaházzal térjenek haza (amit te tuti nem írtál fel a listára), inkább ne küldd el őket kettesben vásárolni.

lanyos_anyak

A pörgős szoknya évszaktól független

Teljesen mindegy, hogy jegesmedvék és pingvinek kergetik egymást az utcán, a pörgős szoknya nem maradhat el, semmilyen körülmények között. Ha kell, a bundás overállra húzza fel, de 2 és 6 éves kor között ez a ruhadarab a jolly joker, mindenhez passzol …. és fel is veszik, mindennel. Nem érdemes harcolni velük, hiszen igazán beláthatjuk, hogy egy kislánynak szüksége van arra, hogyha bármikor táncra akar perdülni, legyen hozzá megfelelő öltözéke, ami vele együtt pörög-forog. Ha bármilyen hasznos és fontos ( = unalmas) ruhát kell venned, jobb, ha egyedül mész, különben számíts rá, hogy 3 rózsaszín, flitteres pörgőssel fogsz hazamenni.
Csatok, pántok, hajgumik.

Körülbelül hárommillió van belőlük a lakásban, de soha nincs kéznél egy sem. És persze ez épp elég indok arra, hogy megvegyük az hárommillió-egyediket is, lehetőleg strasszosat, díszeset, lógjon róla mindenféle firlefranc, de legalábbis legyen rajta egy akkora virág, ami mögül ki sem lát.

Gyűjteni jó

Szalvéták, pónik, illatos radírok, barbie-ruhák/babák, kinder figurák, matricák, csoki papírok, hűtő mágnesek, aprópénz, csillogó bármik, kavicsok a játszótérről, tobozok, préselt levelek-virágok, kiskutyafüle, mindent haza kell vinni – mármint persze neked, a táskádban, a zsebedben. Kidobni bármit is szigorúan tilos, mert számon kéri rajtad, darabra pontosan tudja, mennyi pónija, mennyi csillogós karkötője van, vagy hogy hány darab makkot és tobozt rejtett a táskádba, mikor nem figyeltél. Ja… és ha egyszer nem nézed át véletlenül a zsebeidet mosás előtt, tuti akkor leszel benne 17 gyönyörűszép kavics, amit épp tönkreteszel a mosással… mert, hogy a mosógép elromlik, az bagatell.

Rózsaszín

Igen, csak így. Én a terhességem alatt kijelentettem, hogy az én lányom ugyan nem lesz csupa rózsaszín! Jah. Nem. Mintha lett volna bármilyen beleszólásom…. Az csak egy dolog, hogy amint kiderül a neme, azonnal rózsaszín ajándékok özöne fog ellepni, de amint öntudatára ébred a kisasszony, olyan 2 éves kora környékén, azonnal önellátó lesz, és neked esélyed sincs meggyőzni, hogy bármilyen más színt válasszon. Rózsaszín pohár, cipő, ruha, kaja(!) csat, kabát, táska, bicikli, roller, baba, póni, toronyóra, lánccal, eddig a pillanatig nem is tudtad, hogy MINDENBŐL létezik rózsaszín – hál istennek, mert így nem neked kell mindent átfestened. És ha nem lenne elég mindenhol a vibráló bugyiszín, ezek még mind megbolondíthatóak egy kis flitterrel, csillogással, csak hogy biztosan megvakulj, ha ránézel a tetőtől talpig pink gyerekedre. Türelem, ez is el fog múlni.

lanyos_anya

A frizura

Ha tényleg azt hiszed, hogy az, hogy lófarokba tudod fogni a haját elég lesz, engedd meg, hogy gúnyos kacajra fakadjak. Parkettás, vízeséses, francia, halszálka fonás, Elsa hercegnő frizura, jobbról balra csatolva, ez csak az alap, ezt neked reggel csukott, csipás szemmel is ki kell ráznod a kisujjadból. Jobb, ha már most el kezdesz gyakorolni, hiszen nem mondhatod a térded magasságából könnyes szemmel rád néző pici lánynak, hogy neked nincs arra most három órád, hogy tincsenként rasztába fond a haját. Akkor sem, ha nem az anyukája vagy…. hanem az apukája!

A pisilés

A természet legigazságtalanabb dolga, hogy mi lányok nem kaptunk olyan berendezést, amivel fél perc alatt elintézhetjük ezt a kérdést. Úgyhogy marad a tortúra: hogyan is pisiljünk nyilvános helyen, guggolni az ülőke felet, vagy körbepapírozni, megtartani a gyereket az ölünkben úgy, hogy lehetőleg ne pisilje le se magát, se minket és lehetőleg a derekunk se szakadjon le, figyelni a bokorba guggolásnál, hogy jól tartsa a popsiját, hogy … lásd mint fentebb. De hogy kárpótolva legyünk, az univerzum rendje kicsit egyensúlyba billen akkor, mikor az apukáknak kell ezt a műveletet elvégezni és felügyelni…. ez szerintem egyébként az egyik legmeghatóbb momentum egy apa-lánya kapcsolatban.

Hát így. Senki nem állítja, hogy egy kislánnyal könnyű és egyszerű az élet…. de hát a nagylányokkal sem az, úgyhogy nem is árt, minél előbb felkészülni és gyakorlatot szerezni. Aki meg egy rózsaszín, lófarkas ovis kiscsajnál tud bájosabbat mutatni….. az maximum csak egy másik lófarkas ovis lehet.

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram