Amiket csak a fiús anyák értenek

2016. július 11.
Szerző:  vajaskalács
Amiket csak a fiús anyák értenek
A "remélem igazi úriember lesz belőle, egy kevés ketrecharcos beütéssel, Chuck Norris-os magabiztosággal" gondolatokig, még bizony vannak a fiús anyák életében kemény kérdések, válaszutak és olyan dolgok, amikre előre képtelenség felkészülni.  

Dolgok, amik csak a fiús anyákat érintik


Fütyi-para

Ha azt hitted szuper, az apja úgy is ért a témához, majd ő levezényli ezeket a dolgokat, hát nagyot tévedtél. Apuka csak áll majd és mossa kezeit az ügyben, mondván régen se ő foglalkozott ezzel, kérdezd talán az anyukáját. Persze, te anyós helyett elkezded bújni a netet, barátokat, anyuka társakat kérdezgetsz, és kétkedve - avagy épp szentírásként - fogadod a gyerekorvos és védőnő tanácsait. De magadba folyton aggódsz majd, hogy jól csinálod-e.

Vannak tehát fütykös-para időszakaid - leszálltak-e a herék, hogy töröld tisztára a gyereket egy pelusrengető produktum után, húzogasd, vagy se, letapadás jelei... stb. És a nagy kérdés; mit reagálj azon első reggelen, amikor álló kukkerral rohan feléd a 4  évesed...?

fius_anyak

Gyerekjátékok

Azt gondolod, hogy a lakásban nem lehet majd elférni az autóktól, kis műanyag katonáktól és a focis cuccoktól? Nos, a megérzéseid ismét nem hagytak cserben. Sőt, a kisfiúk előszeretettel néznek bármit fegyvernek; fakanál, táviránytó, faág, hajsütővas, vagy épp a tapéta tekercs alisa szuper vállról indítható rakéta. Ám amellett, hogy a Verdákat naponta kétszer fogod megnézni, és már név szerint keresel a szereplőkre a játékboltok online polcain, jobb, ha hozzászoksz, hogy a fiúknak van egy érzékenyebb oldala is - a meglepetés ott ér majd, amikor vendégségbe mentek, és a fiad - a következő kis Gera -, ráveti magát a Barbie babákra és a műanyag teáskészletre. A játszótéren meg előszeretettel fogja tologatni a kiscsajok által hátrahagyott rózsaszín babakocsikat. A helyzet, csak még árnyaltabb, ha lánytesó is van  családban...

Szobatisztaság, avagy nem bugyi, hanem alsó!

Az rendben van, hogy nekünk mi, hogyan és miért történik a mosdóban, na de hogy is van ez a fiúknál? Kezdesz kutatni az elmédben, mélyre ásol, egészen az ovis időszakodig... vajon Piroska néni elvárta a vécépapír haszálatát a fiúktól? Gáborka ült, vagy állt közben? A célzás tökéletes elsajátításához, lehetséges, hogy be kellene íratni a két évest egy íjász tanfolyamra?? Na, ennél a pontnál veszed elő apát. Este két pohár borral és lágy zenével várod a nappaliban, majd magad melé ülteted és búgó hangon csak ennyit szólsz; "Mesélj nekem a mosdóhasználti szokásaidról!"

Azt se feledjük, mikor megkezdődik a "pelust le időszak". Ilyenkor a legtündéribb kiskrapekokból is elöjőn Al Bundy. Ülnek a kanapén, hatalmas terpeszben és fogdossák, húzogatják a fülyijüket. Persze, szerecsétleneknek most van először igazán erre lehetőségük, érdekesnek tartják ezt a kis szerkentyűt. Joggal - tegyük hozzá.

Frizura fiúknak

Ez egyszerű. Hajnyírógép + youtube videók,  és meg is spóroltad a fodrászt. Már csak kell valaki, aki lefogja a gyereket a székben, vagy megvesztegeti "Ha engeded anyának, közben nézhetsz a telefonomon mesét..."

Persze mindig akadnak bevállalósak, akik növesztik a kiskrapek haját, mert göndör fürtös, vagy Ákos korai korszakát idéző frizurával akarják az oviba indítást megvalóstani.... Ők számítsanak arra, hogy hiába van a gyereken csupa sötétkék cucc, egy Pisti vagyok feliratú pólóval, akkor is rámondják; "De helyes kislány!"

fius_anyak

"Anya az első szerelmem"

Heheee, nah persze! Ezt buktad, mert apa lesz a sztár, hisz ő a példakép, a bálvány, a mindenható. Nála lehet elintézni mindent, vele lehet durván birkózni, meg focizni és ő az, aki ebéd előtt is megengedi a csokit. Te meg többségében a rossz passzban lévő, "sehogyse jó, de anyát akarom" gyereket, vagy a "beteg vagyok, csak anya ölében jó" kölköt nyered meg... Na jó, azért te is kapsz oltári kedves dolgokat, amiktől azon nyomban liter számra kezd el folyni a könnyed; például a Nő napkor virággal előtted álló, vagy épp Húsvétkor locsoló versikét szavaló kissráctól.

Öltözködés

Az apák könnyen ringatják magukat abba az álomvilágba, hogy egy fiút egyszerű öltöztetni és kevésbé lehetünk kreatívak. De mi nők és a 21. század közösen sikeresen legyűrtük ezt a sztereotíp nézetet. Éljen, éljen! A kispasi részlegen legalább annyi ruha vár felfedezésre és megvételre, mint a lányoknál. Így a fiús anyukák sem maradnak ki a "mit adjak a gyerekre, hisz annyi szuper cucca van" reggeli sóhajtásokból. Dönthetsz a cuki állatfigurás, szuperhősös design, vagy épp a vad rocker ruhatár mellett is. Azonban sietni kell, hisz a fiúk 2 éves koruk körül ébrednek stylist-öntudatukra. Eddig kell felhalmozni azokat a darabokat, amikben látni szeretnénk csemeténket, hisz csak a szekrényben lévő ruhák közül tud választani. Választani pedig fog, sőt, hangos felháborodással képes jelezni, ha megpróbáljuk ráeröltetni a pókemberes pólót, miközben ő épp a batman-es korszakát éli.

Tény, hogy fiús anyaként nem kell azon agyalnod, miként tudod majd elkerülni, hogy miniszoknyában és mély dekoltázsú felsőben kisurranjon a lakásból. Ám rendkívül fontos feladatod van; férfit kell nevelned úgy, hogy közben mindig a te kis édes fiadat látod benne.

 

kép forrás: weheartit.com, getpregnantnaturallyidea.blogspot.hu, plumprettysugar.tumblr.com

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram