Csak a Biomami, a gondos anya? - Cukimamik Klub

2015. október 04.
(0 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
Csak a Biomami, a gondos anya? - Cukimamik Klub
Mi kerüljön a kisgyerek elé a tányérba? Egy hozzátáplálás előtt álló babának mit adjunk? Bio-, öko, egészség. Ezek a szavak minden kisgyerekes életébe előtérbe kerülnek. Érdemes sokszor 4-5 x annyit adni egy adag bio zöldségért? Mégis miben más egy bio-, egy őstermelői -, egy szimpla piaci-, vagy épp egy hipermarketes termék? Ezekre keressük a választ, és kérdeztük olvasóinkat - igen meglepő véleményekkel találkozhatsz!

Tisztázzuk elsőként, hogy mitől lesz egy gyümölcs/zöldség/ gabonaféle és egyéb termék bio:

Például a termőföld minimum 3 éve nem volt vegyszerrel kezelve - műtrágya, szintetikus és toxikus növényvédő szerek...stb. A kártevők irtása helyett a megelőzésre fektetik a hangsúlyt - pl. természetes segítségül hívják az énekes madarakat, olyan növényeket ültetnek, melyek illata elriasztja a nem kívánt bogarakat, hernyókat. Amennyiben permeteznek, nem használnak olyan szereket, melyek beivódnak a terménybe, azok könnyen lemoshatóak a felszínéről.

A lényeg, tehát a gazdálkodásban rejlik, így sokkal több tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak és nem mellékesen az ízük is jóval átütőbb. Ám nem nevezhető minden kis kertes termény bionak, hisz komoly szabályoknak kell megfelelni - mint az fent is látszik.

bio_zoldseg

Honnan ismerszik meg?

Az ilyen termék mindig drágább, mivel kevesebb az előállított termény, és költségesebb maga a gazdálkodás, valamint több munkát igényel.

Magyarországon két szervezet van, mely ellenőrzi a biotermékeket; Biokontroll Hungária Kht. és az Ökogarancia Hungária Kft. A termékeken ezeket kell keresni; Hu-Öko 01, Hu-Öko 02). Importélelmiszerek esetén szintén fel kell tüntetni az ellenőrző szervezet nevét és kódját.

Sajnos sokszor hallani, hogy bio-, ökopiacon is találtak vegyszerrel kezelt zöldséget, vagy ellenőrző kód nélküli mézet. Mint minden területen, sajnos ezen is vannak csalók, érdemes nyitott szemmel járni.

Megéri?

 • Elegendő-e, ha csak időnként veszünk bio terméket?
 • Valóban annyival több a tápértéke, mint amennyivel drágább?
 • Egyen csak a gyerek bio-t, mi pedig maradjunk a megszokottnál?
 • Térjen át az egész család?
 • Számít-e, ha a kisgyerek első pár évében adunk bio termékeket, majd utána elhagyjuk?
 • Az is elegendő, ha csak bizonyos élelmiszerekből veszünk bio-t?
 • Mekkora az esélye, hogy a bio, mégse bio?
 • Vajon a teherbeesést, a zavartalan várandósságot is befolyásolhatja?
 • Lehet "káros", ha túl nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges ételekre és környezetre?
 • Megéri-e odafigyelnünk, ha egyébként máshol a gyerek - bölcsiben, oviban, nagyszülőknél - nem bio-t eszik?

Mi lehet bio?

 • Gyümölcsök/ zöldségek
 • Gabonafélék
 • Hús/ tej - többek közt szabályozzák az állatok tartását - mekkora a helyük, mennyit vannak szabad levegőn... stb -, takarmányuk bio termelésből származik, nem kapnak olyan gyógyszereket/hormonokat/ oltásokat, melyek később beivódhatnak a húsukba, átkerülhetnek a tejbe.
 • Méz - a méhek kezelését/ tartását szabályozzák, a méhek nektárgyűjtő területe távol esik minden hagyományos megművelésű földtől, ipari telepektől, egyszóval káros terhelésektől mentes területről gyűjtögethetnek. 

Manapság sok mindent próbálnak eladni bio címkével - matrac, homok, ruha... -, arra alapozva, hogy növényi alapanyagot tartalmaz, netán vegyszermentesnek hirdetik magukat. Ezeket azonban hazánkban nem ellenőrzik - kivéve a natúr kozmetikumokat -, így összetevőiket érdemes figyelmesebben elolvasni, előállításukról, tartalmukról több helyen is utána nézni.

bio_elelmiszer

Nézzük most a ti véleményeteket a témával kapcsolatban:

Juci, 35 éves, egy gyermek édesanyja

"Flórára sokat vártunk. A 3. babavárásos évben elkezdtem a bio élelmiszerek felé húzni, így lassan teljes mértékben átálltam ezekre a termékekre. Bio zöldség és gyümölcs, bio köles, zabpehely, bio hús... Nagyon odafigyeltem, hogy a lehető legkevesebb méreganyagot vigyem be a szervezetembe, és lám 5 hosszú várakozással töltött év után megszületett imádott lányunk, Flóra. Azóta se adtam fel ezt az életvitelt, a kislányom is csak azokat eszi, amiket mi. A ruhácskái is mind bio pamutból vannak, még a homokozójába is biohomokot vettünk. Mivel vannak kikerülhetetlen szennyezések, így fontosnak tartom, hogy legalább azt, amit tudok csökkenteni, megtegyem."

Ari, 32 éves, egy gyermek édesanyja

"Nem mondom, hogy csak bio ételeket eszünk, de törekszem arra, hogy például a gyümölcsöket csak az öko piacról szerezzem be és sokat is együnk belőlük. Fontosnak tartom az egészséges életmódot, de nem gondolom, hogy folyton szembe kellene úszni az árral. Régen sokkal jobban rá voltam kattanva a természetes cuccokra. Amikor Zsuzsika oviba ment, bizony visszaütött. Gyakorlatilag semmit se evett meg ott. Mindig mondta, hogy anya, nincs jó íze. Aztán lassan hozzászokott, én is változtattam itthon és leadtam a sok bioból. Próbálok figyelni arra, hogy megpároljam a zöldséget, így több vitamin marad benne, mintha megfőzném."

bio_bebietel

Gabriella, 28 éves, két gyermek édesanyja

"Én egy nagy butaságnak tartom ezt a biomizériát. A "vegyszermentes" földek felett is éppúgy repülnek a repülők, amikből dől a sok elégetett kerozin. Szerencsére a közelünkben van piac, így onnan veszem a gyümölcsök és a zöldséget is, no meg a hentestől a húst, figyelek arra, hogy változatos gabonaféléket használjak a főzés során - köles, zab, teljes kiőrlésű liszt. Tehát nekem is fontos a gyerekem egészsége, de ezt a bio őrületet túlzónak érzem."

Jázmin, 30 éves, egy gyermek édesanyja

"Nem rég kezdtük a hozzátáplálást, és csak üveges bio bébiételt veszek a fiamnak. Én biztos, hogy nem tudnék neki ilyen egészséges ételeket készíteni, és így a főzéssel megspórolt időt is vele tölthetem. Én is próbálok odafigyelni, hogy a lehető legkevesebb méreganyagot vigyük be, így esetünkben is előtérbe helyeztem a biotermékeket. Szeretek az interneten vásárolni, onnan rendelem a legtöbbet, a férjem pedig az ökopiacon szokott hetente egyszer bevásárolni."

termeszetes_immunerosites

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram