A nagymamák feltárják a titkukat! - Cukimamik Klub

2015. augusztus 22.
(0 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
A nagymamák feltárják a titkukat! - Cukimamik Klub
A nagymamák csodálatos lények. Vélük minden gyerek szófogadó, kedves, cukipofa, egyszóval náluk egyből angyalka üzemmódba kapcsolnak. De mi lehet a titkuk? Hogyan érik el azt, ami nekünk csak órákra sikerül, nekik pedig akár egy hétre is. A receptek eltérőek lehetnek, de van bennük néhány közös.

Első körben az idősebb emberek már nem rohannak, ráérnek megvárni, míg a pici felveszi a cipőjét, vagy amíg analizálja séta közben a 89. bogarat is a földön. A türelmük is gyakorlatilag végtelenné vált az évek alatt. Valóban bosszankodás nélkül képesek felvenni a 20. szándékosan ledobott ceruzát is, és közben még nevetnek is a "kis csibészen". A nagyik nyugalmat árasztanak, és csak és kizárólag az unokára koncentrálnak. Lesik minden mozdulatát, minden kívánságát. Mindig van nálunk valami finomság, szuper süteményeket sütnek és szívesen hagyják, hogy az uncsi pepecseljen velük a konyhában, akkor is, ha az egész délelőtt tart.

De halljuk ezeket első kézből, a nagymamáktól, akik most feltárják a titkot!

Zsóka néni - 57 éves

"Amikor tudom, hogy átjönnek az unokáim, előtte mindig alaposan kitakarítok, feltöltöm a hűtőt, előkészítem a nálam lévő játékaikat, ha esetleg be volt tervezve egy találkozó valamelyik barátosnémmal, vagy be voltam írva a fodrászhoz, lemondom. Így ameddig nálunk vannak nem kell semmivel sem foglalkoznom, csak velük. A papa is csak reggel elkerékpározik a boltba friss kenyérért, de egyébként ő is itthon van velünk. Egész nap játszunk, együtt készítjük el az ebédet, segítenek a kis kertben gyomlálni - azt imádja mindkettő- este pedig együtt fürdenek, akkora habot csinálnak amekkorát akarnak - egyébként mi a papával szappannal fürdünk, csak miattuk veszek habfürdőt. Szeretem, ha nevetnek, ha odabújnak hozzám, ha szomorúak, mikor jönnek értük az apjáék. Este mind együtt alszunk, egy szobában, mesélek nekik - erre a papa előbb elalszik, mint a gyerekek -, aztán hallgatjuk a kinti hangokat, tücsköket, a szél susogását. Ritkábban látjuk őket, mint szeretnénk, mert ők felköltöztek a fővárosba, de jó érzés, mikor kiszállnak az autóból és repülnek be a kapun, hogy Nagyika, nagyika megjöttünk."

nagymama

Erika - 53 éves

"Mindig megtervezem, hogy miket csinálhatunk abban a pár napban, amíg itt van. Lehetőségeket tárok elé, amikből ő választhat. Nem kényszerítek rá semmit, de mindig megpróbálok hatni rá, hogy a tévé helyett kezdjünk magunkkal valami hasznosabbat. Sokat viszem múzeumba, kiállításokra. Először mindig húzza a száját - most 10 éves -, de utána áradozva mesél a szüleinek, hogy milyen szuper volt."

Ilonka néni - 65 éves

"Amikor nagymama lettem megfogadtam, hogy én nem fogom őket nevelni, az az anyjuk dolga, az enyém a kényeztetés. Reggel korábban ébredek mint ők, mire kinyitják a szemüket, már kész is a karamella italuk, ágyba viszem a reggelit, bármit, amit csak megkívánnak. Nálam lehet ebéd előtt is édességet enni, esős napokon szívesen nézem velük én is a meséket. Azt csinálunk, amit ők akarnak, de szerencsés vagyok, mert nagyon szépen el tudnak játszani egymással is, de azért én is szívesen ragadok babát, kisautót. Mikor elmennek azt érzem, hogy megfiatalodtam, feltörnek az emlékek, mikor a lányaim voltak ilyen kicsik, és pár napig sokat beszélgetünk a régi időkről az apjukkal. 4 unokám van, de egyszerre csak kettőt vállalok el, többre már nem marad erőm, a gyerekeim ezt szépen elosztják egymást közt."

nagymama humor

Ani néni - 79 éves

"Az én unokáim már nagyobbak - 17, 20 és 23 évesek. Még mindig gyakran meglátogatnak, olyankor a kedvencüket főzöm, és sokat beszélgetünk. Mikor kisebbek voltak sokszor panaszkodtak otthon, hogy a mamának nincs tévéje, és így unalmas nála lenni. Aztán, ahogy picit nagyobbak lettek, sokkal többet lehetett velük beszélgetni. Délutánonként kiültünk a teraszra és hagytam, hogy meséljenek a barátaikról, az iskoláról én is elmondtam nekik, hogy mikor én voltam annyi idős, akkor milyen volt a világ. Szépen lassan én váltam mindhárom fiú bizalmasává, azóta is engem hívnak fel, ha tanácsra van szükségük, vagy valami bánat éri őket. Már komolyan kérdeznek a rendszerváltás előtti időkről is. Szívesen mesélek nekik, hátha akkor picit jobban megbecsülik azt a sok jót, amit ők a mai világban átélhetnek, mindig mondom nekik, hogy utazzanak, lássanak világot, ne új telefonokra költsék a zsebpénzüket, fizetésüket, hanem nézzék meg a hazájukat, úgy senki se lehet teljes, hogy nem látta a naplementét az Alföldön, vagy nem volt egy jóféle szüreti mulatságban."


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram