Így vezesd a házi kasszát! (spórolás felsőfokon) - Cukimamik Klub

2015. augusztus 02.
(2 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
Így vezesd a házi kasszát! (spórolás felsőfokon) - Cukimamik Klub
Hogyan fogjam meg a pénzt? Tesszük fel magunknak a kérdést sokan. Mikor csak ketten vagyunk, két fizetéssel, sokkal könnyebb a családi kasszát egyengetni. Aztán jön az első gyerek - ami rengeteg plusz kiadással jár -, mellé a CSED, GYED, aztán a GYES.

Érdemes megnézni, hogy mi az, amit olcsóbban is megvehetünk - pelenkából és popsitörlőből például nem csak a méregdrága csúcs márkák a jók, sőt! A gyerek, de akár a felnőtt ruhákat is érdemes használt - elsősorban kilós - üzletekben megvenni, mert gyakran címkés a ruha, vagy épp úgy néz ki, mint az új. Egyedi, márkás darabokat is könnyen ki lehet fogni.

Van, akinek beválik, ha hó elején listázza a bevételeket és a fix kiadásokat. Vagy épp meghatároz egy konyhapénz-keretet. Lemond a kozmetikusnál történő gyantázásról és otthon kezdi csinálni, műkörmös helyett, vesz otthonra gél lakkot - ami szép, tartós, és némiképp erősebbé is teszi a körmöt.

Az adott évszak végén, a készletkisöpréses akciókban veszi meg a következő szezoni ruhákat, cipőket - mondjuk ez utóbbi gyerekeknél nehézkes.

Amennyiben egy plusz kiadás kerül a felszínre, érdemes körbenézni a lakásban és eladni olyan dolgokat, amiket nem használunk - ruhákat, táskákat, játékokat, a pincében porosodó bútorokat.

hogyan sporoljunk

Most nézzük meg, hogy Ti anyukák, hogyan kezelitek a családi kasszát:

Eszter, 36 éves - 2 gyermek édesanyja

"Engem már kislány koromban is úgy nevelt édesanyám, hogy meg kell fogni a pénzt, ahol csak lehet. Mi eléggé ki vagyunk számolva, így fontos is, hogy mindig tudjam hol tartunk épp. Hó elején összeírom a bevételt - fizetés, családi... - és a kb. fix havi kiadásokat, mint rezsi, ovis ebéd pénz, külön torna. Az ezután fennmaradó részből aztán éldegélünk. Mindig vannak persze plusz kiadások - elhasznált cipőcske, egy nagyon megtetszett játék -, de próbálok nem luxus cikkekre költeni."

Daniella, 27 éves - 1 gyermek édesanyja

"Nálunk az vált be, hogy 3000 Forintban határoztam meg a napi költést. Ebbe benne van a kaja, és bármi, amit egy nap veszünk. Próbálok idény dolgokat főzni, télen nincs lecsó például:). Ha túllépjük, mondjuk egy ruhával, vagy pizzarendeléssel a napi keretet, azt a következő napokban visszahozom, ergo akkor sokkal kevesebbet költök. Több napra előre főzök, nagy adag pörkölt, főzelék ilyesmi, ezzel is jól meg lehet fogni a napi kiadásokat."

Ági, 32 éves - 3 gyermek édesanyja

"Én mindig előre megtervezem a havi menüt, elmegyünk, megvesszük a hozzávalókat. Lényegében utána már ételre nem igen költünk. Próbálok a természetes tisztítószerekkel dolgozni itthon, mint a citrom, vagy a szódabikarbóna. Ha elmegyünk valahová a családdal szendvicset, házi süteményt csomagolok és kizárólag vizet iszunk - nem vesszük! Egyszer elengedtük magunkat, és egy városnézéses napon, több, mint 4000-et költöttünk üdítőre, kis péksütikre, meg fagyira. Döbbenet, hát én olyan rosszul aludtam aznap."

csaladi koltsegvetes

Dalma, 26 éves - 1 gyermek édesanyja 

"Próbálom beosztani a pénzt, de sajnos a netes vásárlásoknak nehezen tudok ellenállni. Mindig van valami akció, ingyen szállítás. Ilyenkor előfordul, hogy elszalad velem a ló. Volt, hogy hó vége felé költsön kellett kérnünk anyukáméktól. Már sok ruhás és gyerekjátékos oldal hírleveléről leiratkoztam, így kevésbé veszem észre az akciókat."

Valéria, 35 éves - 2 gyermek édesanyja

"Mi mindig kitűzünk egy célt, amire spórolunk, nyaralás, új tévé, nagyobb értékű játék stb. Ez motivál, hogy ellenálljunk a felesleges kiadásoknak. Jó módszer, ajánlom, hogy naponta egy százast-kétszázast dobjatok egy befőttes üvegbe, amihez nem nyúltok, pár hónap alatt egész kis szép összeg tud így összegyűlni."

Kati, 30 éves - 2 gyermek édesanyja, jelenleg 6,5 hónapos várandós

"Próbálok minőségi ételt az asztalra tenni, ami sokba kerül. Ezért cserébe az egyéb cikkeken spórolok. Nem veszek márkás sampont, tusfürdőt, fogkrémet, pelenkát, de még tampont se. Tökéletesek a drogériák saját márkás termékei is, és jóval olcsóbbak. Mindig nézem, hogy épp, melyik boltban olcsóbb a sajt, a felvágott, vagy a tej, és ha kell, külön elmegyek és megveszem. Ezzel akár ezreket is lehet spórolni. A drogériáknál is mindig nézem a kuponfüzeteket, és az alapján vásárolok. A gyerekek nem igen kapnak év közben új játékokat, születés-, névnapra, meg karácsonyra jár ajándék, húsvétra, mikulásra egy kis csoki. "

Zsuzsi, 36 éves - 2 gyermek édesanyja

"Mi sok ruhát kapunk az unokatesóktól, barátoktól, amikre vigyázunk, és mi is tovább adjuk. Így jószerivel nem is kell vennünk gyerekruhákat. Én magunknak turiban vásárolok, megvannak a bevett helyeim, szuper dolgokat fogok ki. Mindig figyelek arra, hogy semmilyen ételt se dobjunk ki, figyelem a szavatossági időket is, mert volt, hogy egy egész zacskó túrót, vagy nagy joghurtot emiatt kellett kidobnom. Mindig elkérem a számlákat, majd otthon beírom egy excell táblába, így egyből látom, hogy mennyit költöttünk el. Persze van, hogy bűnözünk és elmegyünk étterembe, vagy veszek ezt-azt, de szerencsére így is mindig kijövünk, sőt, mostanában egy keveset félre is tudtunk már tenni."

 

 

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram