Szoptatás igény szerint vagy 3 óránként? - Cukimamik Klub

2015. július 26.
(0 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
Szoptatás igény szerint vagy 3 óránként? - Cukimamik Klub
Ez az a téma, amiben nehéz mindenkitől egyféle választ kapni. Vannak védőnők/ gyerekorvosok/ anyák/ nagymamák... , akik kiállnak a 3 óránkénti szoptatás mellett, de azok is szép számmal akadnak, akik bizony azt vallják, hogy, ha kell, akár fél óránként is tedd cicire a babádat. Egyáltalán kell-e bármiféle "előírás" a szoptatás rendszerességét illetően? Nézzük az első pár hónapot, a ti szemszögetekből!

Manapság már az igény szerinti szoptatás az elterjedtebb. Oka egyszerű, hiszen így tudunk a legkönnyebben alkalmazkodni a babánk igényeihez. Ám ez nem azt jelenti, hogy minden legörbült szájacska láttán a cicit kell bevetni. A baba akkor is sír, ha unatkozik, hiányzunk neki, pelus cserére szorul... stb. Ha elkövetjük azt a hibát, hogy minden egyes rezdülésére cicit adunk, akkor bizony keserű pár hónap várhat ránk.

A babáknál a szopással endorfin termelődik, melytől boldogabbak és nyugodtabbak lesznek. Ezért tud hatásos lenni a cumi, vagy épp ezért szopja sok baba és kisgyerek az ujját. Az első pár hétben természetes lehet, ha csak cicin alszik el, vagy azzal nyugtatjuk meg. Ám próbálkozzunk más alternatívával is - cumi, ringatás, éneklés, gügyögés... -, hogy később a mellünk is pihenhessen egy keveset. Vannak, akik a rendszerességet, a baba napirendjét a 2-3 óránkénti etetéssel teremtik meg. Ők arról számolnak be, hogy pár nap alatt a pici hozzászokott ehhez.

szoptatas

Nem feltétlen mindenkinek válik be ugyanaz a "dogma", legyen az az igény szerinti, vagy a 3 óránkénti szoptatás. Elsősorban a baba igényeit érdemes szem előtt tartani, mert előfordulhat, hogy az igény szerinti átcsap egy folyamatos cicin lógó porontyba - ami elég megterhelő lehet az anyának, és jelentheti azt is, hogy a pici sosem lakik jól. Ám az is lehet, hogy a baba egy-egy szopizás után úgy kiüti magát, hogy este szívesen aludna, akár 5 órát is - dilemma, hogy felkeltsük-e, avagy sem.

Anikó, 25 éves - 1 gyermek édesanyja

"A kórházban már volt rendesen előtejem, így egy-egy szopi után Lujzi hatalmasakat aludt. Az első éjszakán 5 órán keresztül durmolt. Picit aggódtam, mert terhesség alatt olvastam erről a 3 óránkénti szoptatási mizériáról. Féltem, hogy ez így nem jó, miért nem ébred már fel. Kerestem is egy csecsemős nővért, aki megnyugtatott; elmondta, hogy nem látszik rajta a túlzott sárgaság - így nem valószínű, hogy azért alszik ennyit -, őrüljek és pihenjek addig, ha éhes lesz majd úgy is jelezni fogja."

Juci, 32 éves - 3 gyermek édesanyja

"Nekem rengeteg tejem volt az első gyerekemnél, már a szülést követő 2. napon beindult és onnantól kezdve csak jött és jött. Ha csak 3 óránként evett volna a fiam, biztos, hogy begyullad a mellem. Folyton fejnem kellett. Ment szépen a mélyhűtőbe, amiből aztán remek főzelék sűrítő vált neki később."

Anna, 28 éves -1 gyermek édesanyja

"Nálam nehezen indult ez az egész, küzdöttünk a kórházban is, sokat sírt Áron. Egyszerűen nem akart elindulni, akkor vetettem be, hogy amikor csak tudtam a szájába adtam a cicim, és 2 hét alatt sikerült is, megindult a dolog. Utána is megtartottam ezt a szokást, amikor csak úgy láttam odaadtam neki. Nem tudom, hogy emiatt, vagy egyébként is ez lett volna, de 7,5 hónaposan még mindig csak cicin alszik el. Még van ugyan némi tejem, de ez már uzsonnára sem elég neki, látszik, hogy csak a megnyugtatása végett cicizi."

szoptatas igeny szerint

Katka, 41 éves - 1 gyermek édesanyja

"13 éve szültem az első gyermekemet. Rettentően görcsös anya voltam, és akkoriban még mindenhol azt lehetett hallani, hogy egy baba 3 óránként lesz éhes. Gyakran felkeltettem, mert letelt a három óra, és adtam neki cickót. Senkire és semmire se voltam tekintettel, 3 óránként a gyerek evett és kész. Ez ment 3 hónapig, aztán egyszer csak elkezdett fogyni a tejem, majd 4 hónapos korára vége lett. Szörnyen elkeseredtem. A második babám most 1 éves, őt 5,5 hónapig tudtam szoptatni, de nála már az igény szerintit alkalmaztam, így volt, hogy 2 hónaposan egyben átaludt 7 órát éjszaka."

Dia, 33 éves - 2 gyermek édesanyja

"Nálam folyton éhes volt Dávidka, fél óránként akart szopni, már teljesen felőrölt, hogy szinte már egyfolytában szabad keblekkel mászkáltam itthon. Miután beszéltem a drága védőnőmmel, javasolta, hogy próbáljam 2-3 óránként megetetni. Lehet, hogy nem tud egyszerre akkora mennyiséget kinyerni a cicimből, mert nem kap a mellem elég időt, hogy termeljen. Először 1 óráig jutottunk, aztán odaadtam neki, majd pár nap alatt kitoltuk 3 órára a dolgot. És láss csodát, bevált. Persze jobban figyeltem én is arra, hogy meglegyen a napi öt étkezés - mert előtte azért volt, hogy az ebéd volt a reggelim és a tízóraim egyben. Szóval nekem segített ez a 3 óránkénti etetés."

Ha azt érzed, valami nincs rendben a szoptatás körül - például fáj, sír/ nyugtalan közben a kicsi, vagy épp folyton csak cicizne - mindenképp fordulj a védőnőhöz, vagy a pici gyermekorvosához tanácsért.

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram