×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 562

Apa-baba kötődés (Így segíthetsz benne!) - Cukimamik Klub

2015. július 16.
(1 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
Apa-baba kötődés (Így segíthetsz benne!) - Cukimamik Klub
Nem kell, hogy a nő legyen a nélkülözhetetlen anya, arra kell törekedni, hogy a családba érkező csecsemő, valóban két ember felelőssége, boldogság forrása legyen. Ez részben felszabadítja az anyát az egyszemélyes "rajtam áll, vagy bukik a gyerek" érzés alól, másrészt az apa is közelebb kerül a gyermekéhez.


Persze ez a férfiak többségének nem könnyű. Hiszen ők csak vadásznak, mi maradunk otthon a barlangban a lurkókkal, miközben gyűjtögetünk, varrjuk a ruhákat, tápláljuk a tüzet, alakítjuk a társas kapcsolatokat.

Természetes hát, hogy egy anya jobban ráérez a gyermek igényeire. Ám ezt képes átadni a párjának is, utat mutatni, és időnként engedni, teret biztosítva az apa-gyerek kapcsolat minőségének kialakítására.

apa gyerek kapcsolat

Íme, néhány lépés, amivel mi, AZ anyák könnyebbé tehetjük A férfi apává válását:

Pelenkacsere

A férfiak többsége ezt kerülné el a legszívesebben. Világítsuk meg, hogy ez nem csak arról szól, hogy letöröljük a baba popsiját és új pelust adunk rá. Közben remek lehetőség a picivel felvenni a szemkontaktust, csikizgetni, elkapni egy-egy mosolyt, hangos nevetést, érezni, ahogy először megérinti az arcunkat, vagy épp boci szemekkel telibe pisili az embert. Pillanatok, melyeket kár lenne elmulasztani.

János, 45 éves - 3 gyermek édesapja

"Emlékszem, mikor a feleségem hazajött a kórházból az első fiúnkkal, nos akkor konkrétan kiselőadást tartott a pelenkázás mikéntjéről. El is ment a kedvem az egésztől és nem akartam megpróbálni se. Aztán pár nappal később ő kint volt a kertben - elaludt -, Jancsi pedig becsinált. Nem akartam felkelteni, had pihenjen, úgyhogy megtettem. Nem mondom, hogy ez volt életem legszebb élménye, leizzadtam közben, de mindenképp áttörtem vele egy gátat, és onnantól kezdve már nem okozott problémát a dolog, sőt. Ráéreztem a dolog játékosságára, énekeltem neki közben, meg mondókáztam."

Fürdetés

Az előzőhöz hasonló dolgokat lehet kihozni belőle. Persze ott a hatalmas felelősség is, hogy a gyerek fenn maradjon a víz tetején, emiatt az elején még kevésbé tudnak ellazulni egy kis pancsi játékhoz, vagy vicces grimaszokkal történő nevettetéshez. Ám ez változik, ahogy érzik, nincs veszélyben a pici.

baba furdetese

Balázs, 32 éves - 1 gyermek édesapja

"Én életemben nem féltem még annyira, mint mikor első este fürdettem a lányomat! Aztán odajött mellém a feleségem és elkezdett dúdolni. Nagyon meghitt pillanat volt. Másnap mondjuk vettem egy olyan szivacs izét,, amibe beleültettem-fektettem és nem kellett aggódnom, hogy belefordul a vízbe."

Játék

Egy csecsemővel nem sok játékot lehet játszani, ám a kukucska, már egész pici korban is felkelti az érdeklődésüket. Először csak figyelnek rá, aztán mosolyognak, majd kacagnak rajta. Bátorítsd, hogy játssza vele ezt, ne érezze gyerekesnek. Ez is egy olyan köztük lezajló interakció, ami erősíti a kapcsolatukat.

Etetés

Természetesen, ha a baba anyatejes, akkor apa csak az utánalévő történések aktív szereplőjévé léphet elő. Igen, a büfiztetésre gondolunk. Hangsúlyozzuk ki ezen tevékenység fontosságát és adjunk segítséget a helyes kivitelezéséhez is. Ilyenkor nagyon közel vannak egymáshoz, és a hátsimogatás egészen meghitté teheti ezt a hétköznapi dolgot is. Nem mellékesen apa még sikerélménnyel is gazdagszik a végén.

apa

Amennyiben tápszeres a baba még az etetés részét is átadhatjuk neki időnként. Ez aztán az igazi bensőséges kapcsolat, mikor ő táplálhatja a gyermekét.

Ez csak pár példa arra, hogy rutinból jövő dolgok is mennyire intenzívvé és élménydússá tehetőek. Bármely perc, amit az apa kizárólagosan a babának szentel erősíti a kettejük közt lévő kapcsolatot. Amit te tehetsz, hogy biztatod -tehát nem kötelezed -, utat mutatsz - tehát nem felügyeled - és hagyod őket, hogy a saját tempójukban közelítsenek egymás felé.

Zoltán, 46 éves - 4 gyermek édesapja

"Amikor a negyedik gyermekem született a többiek már nagyobbak voltak. Teljesen el is felejtettem, milyen egy kisbaba. Sose felejtem el, mikor először maradtam vele kettesben, már jó pár hetes lehetett, még aludt, mikor a kedvesem elment. Felébredve azt éreztem őt keresi, de csak engem talált. Sírt. Aztán felvettem az ölembe, leültem vele és elkezdtem szavalni neki Adyt. Lehet, hogy túl szentimentálisan hangzik, de érezni lehetett, ahogy egy hullámhosszra kerülünk. Fantasztikus élmény volt és marad is!"

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram