Apák GYES-en (mindent, amit tudni akartál) - Cukimamik Klub

2015. július 12.
(0 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
Apák GYES-en (mindent, amit tudni akartál) - Cukimamik Klub
Apa van otthon a gyerekkel. Mit is jelent ez a két szülőnek? Mit jelent a környezetüknek? Mit üzennek ezzel, és hogyan dolgozzák fel a "megcserélt" szerepeket? Ezekről mesélnek apák, akik bizony meglépték ezt a - hazánkban még igencsak kitaposatlan - utat.

 

Sok esetben az anyagiak miatt választják ezt a lehetőséget a szülők. Az anya jobban keres, vagy épp hasonló a kereset, de az anya minimálbérre van bejelentve, és ezután kapná a családtámogatásokat. Ám ott van az az eset is, amikor apa választja az otthon maradást a picivel. Külföldi országokban bevett szokás, hogy feleznek a szülők, például 1 évet az egyik, 1 évet a másik van otthon a gyerekkel.

Ez kis mértékben mindenképp némi szerep-cseréhez vezet, hiszen kevés esetben várható el a dolgozó nőtől, hogy egyedül ő főzzön/takarítson/vásároljon be/intézze a hivatali ügyeket, számlabefizetéseket, miközben az otthon maradó apa, csak a kicsivel törődik. De lássuk be, az ellenkezője se ésszerű elvárás. Amikor meghozzuk ezt a döntést, fontos megbeszélni, ki mit vállal, kinek mi lesz a feladata. Ne feledjük azt se, hogy nekünk nőknek is szükségünk van énidőre, ebben a fordított helyzetben ezt mindenképp biztosítanunk kell az apáknak is.

apa gyesen

A cikk alján megtaláljátok a családtámogatás apákat érintő részleteit is, de előbb nézzünk néhány apát, akik bevállalták és otthon maradtak a gyerekkel:

Áron, 25 éves - 1 gyermek édesapja

"Egyáltalán nem érzem magam papucsnak, vagy ilyesminek. A párommal megbeszéltük már a terhesség idején, hogy a 6 hónap letelte után én maradok itthon a fiúnkkal. Egyszerűen - szégyen, nem szégyen -, ő jóval többet keresett, mint én és sosem tagadta, hogy kifejezetten karrierista beállítottságú. Tehát praktikusságból és az ambíciói okán gondoltuk ezt ki. Megmondtam, hogy nem akarok elnőcisedni, így a takarítást és a főzést nem vállalom. Ari este megfőzött másnapra, és hétvégén együtt rendbe szedtük a lakást. Aztán 2 hónappal később egyre gyakoribbak lettek a haverok hívásai, a kissé gúnyos megjegyzések, hogy otthonülő csaj lettem. Közben azt éreztem, hogy elvesztem a férfiasságomat, estére hulla voltam, az edzőterembe se jutottam el soha, több gyerekneveléses oldalt jelöltem be a Fb-on, mint sporttal kapcsolatosat... aztán egy estén ez mind kidőlt belőlem és férfi létemre sírtam. Aztán nevetni kezdtem, hogy lám csak nem szülés utáni depresszióm van? Átbeszéltük a dolgokat és onnantól kezdve anyukám és időnként anyósom is besegített. Leginkább kisÁronra vigyáztak míg én elmentem edzeni, vagy épp beültem egy haverommal valahová napközben. Kellett ez nagyon. Azóta sokkal jobb és könnyebb."

Gábor, 34 éves - 3 gyermek édesapja

"Nekünk már volt két gyerekünk, a feleségem 1 éve ment vissza dolgozni, mikor váratlan hirtelenséggel kopogtatott a gólya. Nem terveztük a dolgot, de örültünk neki. Sokat beszélgettünk, hosszú éjszakákba nyúlóan arról, hogy hogyan legyen. A feleségem örömébe szorult némi szomorúság is, mert épp előtte nem sokkal léptették elő, és egyébként is, 5,5 évet itthon volt a másik kettővel. Ekkor jött az ötlet, hogy ezt most én csinálom végig. Először ellenkezett, mert ez az anya dolga, meg mit szólnak majd a barátaink... stb. Nekem meg egyre jobban tetszett az ötlet, hogy gyeses apuka legyek. Semmi sem állhatott az utunkba. Mondjuk látni kellett volna a főnököm arcát, mikor bejelentettem, szülési szabadságra mennék - no meg anyámét, aki nem is értette ezt a szerepcserét, de a végén kibékült vele. Ahogy közeledett a feleségem 168 nap otthonlétének vége, már picit jobban aggódtam. Átbeszéltük, hogy mik lesznek a teendőim, mivel gyakorlatilag átvettem a "háziasszony" szerepét is. A baba mellett nehéz volt megoldani a bevásárlást, főzést, takarítást, a gyerekeket is el kellett hozni az oviból... Amióta gyeden vagyok, még jobban tisztelem a feleségemet, hogy ezt két gyerekkel ő már végigcsinálta. Sokkal jobban kifáradok a nap végére, mint mikor dolgoztam. De megéri, mert élvezem. Fél éve vagyok itthon, és még egy évet szeretnék, aztán bölcsi és én vissza a munkahelyre. Fura lesz, de kevésbé fárasztó az egész biztos."

apa marad otthon a gyerekkel

Béci, 27 éves - 1 gyermek édesapja

"Bevallom, én belebuktam. Nálunk az volt a gond, hogy a párom elég jól keresett, de minimálra volt bejelentve, és kiszámoltuk, hogy ha ő kéri meg ezeket a támogatásokat, abból nem igen fogunk kijönni. Így a Tgyás lejárta után én kezdtem meg a gyerek-műszakot. Az elején még azt hittem gond nélkül megoldom, aztán szép lassan kezdtem azt érezni, hogy lehetetlen kvázi egyedül nevelni egy gyereket. Ehhez hozzájött, hogy a párom is egyre többször emlegette, hogy mennyire hiányzik neki Zsuzsi. Aztán 4 hónap után cseréltünk. Eladtuk az autót, így egy hitellel kevesebb és összehúztuk a nadrágszíjat. Megéri az áldozat, mert én is a párom is kiegyensúlyozottabb lettünk."

Szabi, 26 éves - 1 gyermek édesapja

"Én a meló mellett épp egyetemre jártam. Elég sűrű volt, így azt gondoltuk Flórával, hogy milyen szuper lenne, ha csak az egyikre kellene koncentrálnom. Így, amikor Hanna fél éves lett, Ági visszament dolgozni, én pedig gyedre, vagy mire. Eleve levelező szakon voltam, ami kéthetente 1-2 napot jelentett az egyetemen. Bevallom, eleinte féltem tőle, de szuperül jött ki a lépés. Felbecsülhetetlen, hogy én láttam először járni a kis hercegnőmet, én hallottam az első szavait... Ezt soha senki se veheti el tőlem! Volt 2-3 barátom, akik lemorzsolódtak mellőlem, ők nem igen értették, hogy egy fickó mit keres otthon a gyerekkel. Pedig én nagyon is élveztem a dolgot. A tanulás is jól ment, épp le is diplomáztam, mire Hannus betöltötte a 2 és felet. Ennek 2 hónapja, épp munkát keresek, ha már egyszer diplomám van. Elég rossz belegondolni, hogy szeptembertől ovis lesz a lány és már nem leszünk annyit együtt."

gyes

Részletesen a családtámogatásokról, ami az apákat illeti:

  • A csecsemőgondozási díjra (volt TGYÁS) az apa normál esetben nem jogosult, a kivételeket ITT találjátok. 
  • Természetesen az egyszeri anyasági támogatást sem kérheti az apa.
  • Gyermekgondozási díjat (GYED) már igényelhet az apa is, abban az esetben, ha az azt megelőző 2 évben összesen 365 napon át biztosított volt. Fontos lehet még, hogy GYED-et csak a szülést követő 168 nap lejártát követően lehet igényelni és maximum a gyerek 2 éves koráig jár. Ennek pontos részleteit ITT olvashatjátok. Magát a kérelmet ITT találjátok, melyet a foglalkoztatónál kell benyújtani.
  • A gyermekgondozási segélyt (GYES) is kérheti az apa, ez maximum a gyerek 3 éves koráig jár - részletek ITTA rá vonatkozó kérelmet INNEN tudjátok letölteni és vagy a lakóhely szerinti illetékes Kormányhivatal ügyfélszolgálatán, vagy az igénylő munkahelyén - amennyiben családtámogatási kifizetőhely - kell leadni. 

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram