10 lépés, a nyilvános szoptatás sikeréért - Cukimamik Klub

2015. július 04.
(0 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
10 lépés, a nyilvános szoptatás sikeréért - Cukimamik Klub
A szoptatás természetes folyamat, és nem várhat. Amikor a baba éhes, akkor enni kell adni neki. Nem, nem érsz rá rohangálva keresni egy 2-3 kilométerre lévő pelenkázó lyukat, de nem fogsz bemenni egy vécébe sem - vláá. Többen írtatok azzal kapcsolatban, hogy szuper az idő, de nem tudjátok, hogyan is álljatok hozzá a szoptatáshoz, ha nem otthon, ismert környezetben kell megejtenetek.

Nos, segítünk 10 lépéssel, hogy önbizalommal állj neki és valósítsd meg a nyilvános szoptatás fantasztikus élményét:

1. Tervezd meg

Ha tudod, hogy hosszabb kiruccanásra készültök, ahol nem tudsz majd elvonulni szoptatni, készülj fel, a nyilvános etetésre. Gondold át milyen lehetőséged lesz, hol tudsz majd egy kevés intimitást varázsolni számotokra - parkban eldugottabb pad, rendezvényen egy félreeső rész, kávézóban/étteremben egy sarokban lévő asztal... stb. Ez önbizalmat ad majd neked.

szoptatas

2. Jó, ha van valaki melletted

Amennyiben nem vagy mestere a nyilvános szoptatásnak, úgy érdemes egy barátnőt, édesanyát, apukát magad mellett tartani, hogy segítsen a "technikai megvalósításban", a megfelelő hely kiválasztásában és biztonságérzetet adjon.

3. Viselj megfelelő ruhát

Van, akinek egy lazább felső a megfelelőbb -amit könnyű felhajtani -, van, akinek a dupla rétegű ruha válik be - egyik bővebb, a másik szűk, amíg az egyik takar, a másik lekerülhet -, de akad, akinek az ing gombos megoldása nyújt tökéletes választást. Érdemes mintás, vagy sötétebb színű felsőt viselni, mert ezeken kevésbé látszódik a szivárgó, vagy kicsöppenő tejci. Teszteld otthon, neked mi válik be!

szoptatos melltarto

4. Válaszd ki a tökéletes melltartót

Könnyen lecsatolhatót viselj, ami nem merev anyagú, hogy könnyen és gyorsan és hatékonyan szabadíthasd ki, majd csomagolhasd vissza a melledet. Akár egy rugalmas sportmelltartó is jó választás lehet. Szintén érdemes otthon tesztelni!

5. Takarás felsőfokon

Vannak, akiket nem zavar, ha látszik a mellük, miközben a baba eszik. Ám, ha te nem tartozol közéjük, mindenképp legyen nálad egy nagyobb, vékony anyagú kendő, vagy textilpelenka. A legjobb módszer, ha az egyik csücskét beteszed a melltartópántod alá, a válladnál, így nem fúja le a szél, és nem tud leesni sem.

6. Vedd észre a jeleket

Sokkal nehezebb egy síró babával megtalálni a megfelelő helyet, pozíciót a szoptatáshoz, a kivitelezést már nem is említve. Érdemes tehát a semmiből előtörő éhségérzet előtt 5 perccel már rákészülni az etetésre.

7. A megfelelő hely

Kevésbé látható, nem forgalmas, kényelmes, tiszta hely legyen, és ha lehet, háttámlás ülést biztosítson - nem kell bonyolult megoldásokra gondolni, egy füves részen leterített pokróc , egy fával a hátad mögött is nyerő. A szükség törvényt bont; amennyiben a baba már átcsapott sziréna üzemmódba, ne állj neki keresgélni,rögtönözz, ahol kényelmesen le tudsz ülni, etesd meg. Hidd el, hogy kevésbé fognak rád így figyelni az emberek, mintha egy ordító babával szaladgálnál fel-le.

8. Készítsd elő a terepet

Vegyél ki két textilpelenkát, egyiket tedd magad mellé - a büfiztetéshez -, a másikat terítsd a válladra, majd alatta tedd szabaddá a melledet és csak ezután vedd ki a babakocsiból a babádat. Így végig takarásban marad a "gyors éttermed". A picit alábújtatod, és amint rácsatlakozott, hátradőlhetsz.

Tipp: Próbáld ki a kendőben való szoptatást! Kényelmes, és tökéletesen eltakarja azt, ami avatatlan szemekre nem tartozik.

szoptatas kendo

9. Mosoly

Az emberek nagy többsége próbál nem rád nézni majd, amint észreveszi, hogy mi történik az öledben. Persze mindig vannak olyanok is, akik homlok ráncolva, fura arccal néznek majd téged. Semmi pánik, nézz a szemükbe és mosolyogj. Erre aztán nem számít egyik se és egyből zavartan félrenéznek majd. Ha netán valaki melléd ülne közben - mindenkinek lehetnek bamba pillanatai - nyugodtan mond meg neki; "Elnézést, épp a babámat etetem, megtenné, hogy kettesben hagy minket?" Soha ne érezd magad feszélyezve, egyből jelezd, ha valaki túl közel megy hozzátok - ezért is jó, ha van valaki veled, szuper testőr szerepet is betölthet.

10. Befejezés

Amikor jóllakott a pici, büfiztesd meg, és csak utána igazítsd meg magad. Ráér az a melltartó, ezért is jó megoldás a textilpelenkás/kendős takarásos megoldás. Érezd, hogy a világ legtermészetesebb és az egyik legszuperebb dolgát csináltad. Légy magadra büszke, és sose érezd kellemetlenül magad, ugyanakkor a lehetőségekhez mérten vedd figyelembe a körülötted lévő embereket is.


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram