Nyomtatás

Énidő, avagy tippek, hogy mikor foglalkozz magaddal - Cukimamik klub

2015. június 28.
(0 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
Énidő, avagy tippek, hogy mikor foglalkozz magaddal - Cukimamik klub
Tisztázzuk, mi is az az Énidő; azt az időt takarja, amit csak magadra fordítasz, azért, hogy te jobban érezd magad. Ez lehet aktív, vagy épp passzív tevékenység, a lényeg, hogy nem ér a gyerek ruháját foltozni, vagy épp kötelezően ebédet főzni közben. A lényege, hogy ne süppedj bele az anyaságba, időnként ünnepeld a nőiességedet, azt, hogy egy csodálatos, autonóm ember vagy!

 

Nem kell nagy dolgokra gondolni; egy könyv olvasása - a Szuper dada, és társai nem tartoznak ide - manikűrözés, edzés, barátnőkkel csacsogás - nem feltétlen csak a gyerekről... mind válhat tartalmas énidővé.

Mivel sokan írtok nekünk azzal, hogy "Oké, foglalkozzunk magunkkal a gyereken kívül is, de mikor és mégis hogyan?", most kollektíve válaszolnánk mindenkinek.

Nézzétek meg a mi tippjeinket, Így csippencs le egy kis Énidőt az anya-életedből:

1. A legkézenfekvőbb; amíg a pici alszik. Hagyd a lakást, had úszkáljon egyedül, te most csak magaddal foglalkozz! Tornázz, sminkelj, moss hajat, zuhanyozz le, olvass, nézz meg egy sorozatot, vagy csak dőlj hátra a kanapén és élvezd a csendet, egyél nyugodtan, igyál egy kávét... (Két csemete esetén, már nagy koordinációs képesség, és kisebb csoda kell, hogy együtt aludjanak el, de a remény hal meg utoljára)

relaxalas

2. A másik, ami általában be szokott ugrani, "Welcome Home Dad!" Amikor a férjed, kedvesed, párod hazaér, azért ne nyomd egyből a kezébe a gyereket, mondván, hogy akkor te elmentél. Hagyj időt neki, míg akklimatizálódik, mire dolgozó férfiből átalakul családapává. Férfiak, nem csodalények, ne várj el irreális dolgokat! ;) Ám, ha már érzi a pezsgést, nyugodtan bízd rá a kicsit - ha anyatejes, előtte fejj le némi tejet, és mehet a móka -, az így nyert 1/2-1 órából előretervezéssel hozhatod ki a maximumot. Elmehetsz fodrászhoz, vagy beülhetsz egy közeli helyre, rapid kávézni egy barátnőddel, de akár egy otthoni jóga, vagy gyertyafényes arcmaszkos fürdő is beleférhet.


3. A hétvégék nem csak azért jók, mert együtt lehet a család, hanem mert a picire akár fél, vagy egész napot is vigyázhat valaki. Leginkább az apja, de én speciel kevés olyan férfit ismerek, aki egy 12 órás műszakot pánikrohamok és segélykérő telefonhívások nélkül képes lenne végigvinni, és ilyenkor kúsznak be a képbe a nagyszülők, akik segítő jobbot nyújtva, közös erővel teljesítik a napot. Használd hát ki időnként ezt a lehetőséget is. Tarts shopping napot, találkozz a testvéreddel/ barátnőddel/ baráti társaságoddal, menj moziba, vegyél fel magassarkút, menj le egy edzőterembe, izzadj egy szaunában, ülj be ebédelni valahová, vagy csak csavarogj egy kicsit. Ezekben - ha a nagyi beszáll a buliba - a párod is veled tarthat, de azt már nem énidőnek hívjuk, hanem párkapcsolati együttlétnek.

anya

4. Csippents le akár pár perceket. Babakocsis sétán vagytok, amikor egyszer csak elalszik? Ne tétovázz, gyorsan vedd elő a könyvedet és csüccs az első padra. Ha a játszón a játszópajtás apukája őrült hintáztatásba kezd a gyerekekkel, nyugodtan pörgesd át a telefonodban a FB oldalunkat. ;) Belemerült otthon a játékba, ne érezd kitaszítottnak magad, irány a fürdőszoba, youtube be, és mehet is az új sminktrükk, amit már egy ideje ki akartál próbálni.

Ne feledd, hogy csodás anyuka vagy akkor is, amikor épp önmagaddal foglalkozol; lazulsz, szépülsz, vagy épp töltődsz. Kérlek, ne érezz bűntudatot!

Képek forrása: pinterest.com