5 fejlesztő játék a nyári szünet idejére (is) - Cukimamik Klub

2015. június 07.
(0 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
5 fejlesztő játék a nyári szünet idejére (is) - Cukimamik Klub
Vészesen közelít a nyári szünet, és az az anya, aki van olyan szerencsés, bizony pár hétig ismét 0-24-s szolgálatot fog teljesíteni. Hoztunk pár egyszerű, mégis praktikus, gyerek-lefoglalós játékot otthonra, hogy ne csak a véget nem érő játszóterezésből álljon az élet. Ráadás, hogy ezekkel a gyermeked különböző képességeit is fejleszted, miközben ő remekül szórakozik.

 Semmi kényszer, semmi elvárás, csak sikerélmény. A lenti játékos feladatok végzős bölcsődés, óvodás korosztály számára ideálisak,de kis átalakítás után kisiskolások számára is kiváló időtöltést jelenthetnek. Így vigyétek tovább a gondolatmenetet és ne féljetek változtatni, újítani a szabályokon, tematikán!

Ez a rendhagyó Cukimamik Klub a ti kérésetekre született meg, sokan jeleztétek ugyanis, hogy kissé félve tekintetek az előttetek álló pár hétre, mert szeretnétek a gyerkőcökkel eltöltött időt hasznosan, élvezetesen és játékos-tanulással egybekötve eltölteni. Ebben kértétek a segítségünket és mivel mi is hasonló cipőben járunk - én legalábbis 5 kemény hét elé nézek -, így összegyűjtöttünk 5 olyan alapjáték, ami nem igényel nagy előkészületet, sem hatalmas összegeket, mégis rengeteget adhatunk velük a gyerekeinknek:

Forma elhelyezés

kepesseg fejleszto jatek

Egyszerű, gyors, költséghatékony megoldás, melyet bárhol elkészíthetünk. Nem kell más hozzá csak egy papírlap - szuper, ha az vastagabb az átlagosnál -, egy íróeszköz (filc/ toll/ ceruza/ zsírkréta...), és bármilyen tárgy, ami nem nagyobb a lapnál és nem veszélyes a gyermekre (tehát ollót, kést ne használjunk).

Fejlődik többek közt a megfigyelőképessége és az alakfelismerése.

Nincs más teendőnk, csupán körberajzolni a tárgyakat a lapon, majd egy tálkába tenni őket, és indulhat is a játék; "Tedd a dolgokat a saját helyükre!"

kezsseg fejleszto jatek

TIPP:
Nehezített verzióként készítsünk két lapot, de a körberajzolt tárgyakat tegyük egy tálba. Két, vagy több lurkó esetén versenyt is rendezhetünk, aszerint, hogy ki lesz a gyorsabb.

Évszak-fa

nyari szunet

Mentsd le a mi sablonunkat, vagy rajzoljátok meg együtt! A 4 fa, a 4 évszakot jelzi, a kis ábrákon pedig olyan tevékenységek, időjárási jelenségek, tárgyak, ünnepekre utaló motívumok legyenek rajta, melyek mindegyike csak egy évszakhoz köthető. Indulhat is, "a keresd meg hozzá az évszakot"!

Ezáltal nem csupán az évszakokat és a hozzájuk köthető dolgokat tanulja a gyermek, de a sorba-, halmazba rendezést is gyakorolja!

TIPP:
Tegyetek hozzá más-más kis képet, hogy érdekesebb legyen a játék - a nagyobbaknak akár a hónapok neveit is felírhatjuk, hogy azokat tegyék a megfelelő évszakhoz. Lehet hozzátenni ruhákat is; kabát, szandál, fürdőruha...stb. ITT rengetek anyagot tudtok letölteni ingyen!

Színkavalkád

kepesseg fejlesztes

Tanítsd meg a lurkódnak, hogy melyik színnek mi a neve, mit jelent egy adott szín világos-sötét párja, miből milyen színt lehet kikeverni...

Lehet itt színes gémkapcsokkal játszani, vagy rajzolhatsz te is színes dolgokat, lehet rekeszes megoldás, vagy épp kis labdás és mehet a behelyezés! Ez a pár kép, csak a kezdő inspiráció, ennek a játéknak csak a fantáziád szabhat határt.

keszseg fejlesztes otthon 

jatekok otthonra

Amellett, hogy a színeket tanulja, többek között a finommozgása fejlődik, valamint gyakorolja az azonosságok-különbözőségek megfigyelését/ felismerését is.

Mennyi forma!

fejleszto jatekok otthonra

Volt már forma elhelyezés lapon, szín szerinti csoportosítás, most nézzünk egy összetettebb feladatot. Ezzel igazán remekül le lehet kötni a kisebbeket.


Elegendő hozzá pár papírlap, ragasztószalag és bármi, ami otthon felelhető. A kép alapján készítsük el a pályát, egy dobozba pedig tegyünk olyan tárgyakat, amik formája biztos, hogy beleillik valamelyik sorba. Szuper azoknak a csemetéknek, akik nehezen maradnak egy helyben, hisz ez nagy mozgással egybekötött képességfejlesztés - alakfelismerés, finommozgás, megfigyelés.

TIPP:
A kisebbeknek jól megkülönböztethető formákat adjunk meg, mint a kör, kocka és a háromszög.

Gyöngyfűzés

kepesseg fejlesztes

Tévhit, hogy ezt csak lányok játszhatják! Rengeteg mindent fejleszt ez az egyszerűnek tűnő játék. Lehet drótra, zsinórra, vékony bőrszíjra fűzni; gyöngy kapható az apró műanyagtól, egészen a nagy fáig. Nagyban fejleszti a megfigyelést, türelmet, finommozgást, kéz-szem koordinációt, kitartást, kreativitást, koncentrációt.

TIPP:
Rajzolhatunk sablont, felfűzhetünk egy mintát, melyet a gyereknek követnie kell. Piros-kék-sárga, vagy 2 piros-1 sárga - 2 kék... stb - először 3 színnel kezdjük, fokozatosan emelve 4,5 akár 6-ra is.

Válasszunk nagy gyöngyöket/ golyókat, ha a gyermekünk még gyakran bevesz a szájába tárgyakat - de így is mindig felügyeljük a játékot!

fotók forrás:3e601316a3b09bdfec5049aeb00b5cc0-gdprlock 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram