5 kérdés és válasz a köldökzsinórvér levételéről - Cukimamik Klub

2015. április 12.
(1 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
5 kérdés és válasz a köldökzsinórvér levételéről - Cukimamik Klub
Az őssejtek titka abban rejlik, miszerint képesek bárminemű szöveti sejtté alakulni – épp úgy, ahogy az embrió esetében. A jövőben így akár a szervezetünk legkülönbözőbb szöveteinek – akár szerveink –regenerálásra, pótlására is használhatóak lesznek.

Ti kérdeztétek, mi megkerestük a választ!

Honnan nyerhető ki őssejt? - Anita, 28 éves (20 hetes várandós)

A köldökzsinórvérből hozzávetőleg 150 ml vért tudnak levenni az orvosok, majd egyből lefagyasztva, akár több tíz év múlva is felhasználhatóak maradnak a benne lévő őssejtek. Ez a mennyiség azonban egy 40-50 kg-os ember egyszeri kezelésére elegendő csupán.

köldökzsinorvér

Csontvelőből és a keringő (perifériás) vérből is kinyerhető őssejt - természetesen speciális kezelést követően -, akkor, amikor az adott betegséget gyógyítani kell.

A leghatékonyabb őssejtek az épp megtermékenyített petesejtből - zigótából - származhatna, ám etikai okok miatt, ezt nem alkalmazzák.

Miért nem elegendő felnőttként levetetni például a vérből őssejteket? - Gabi, 31 éves (2 gyermek édesanyja)

A köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználása eredményesebb lehet, mivel ezek még olyan "friss" sejteket tartalmaznak, melyek immunológiailag inaktívak, ezért jóval kisebb az esélye a kilökődésnek, a szervezetbe juttatáskor. Ma Magyarországon azonban főként csontvelőből kinyert őssejteket használnak, különböző hematológiai- , immunhiányos- és egyéb betegségek kezelésére.

Van-e lehetőség őssejt donorra? - Mária és Péter, 36 és 41 évesek (3 gyermek szülei)

Amennyiben nem áll rendelkezésre saját levett köldökzsinórvér, úgy ellenőrzik, hogy használhatóak-e a saját szervezetből - csontvelő, vér - aktuálisan kinyert őssejtek. Ezeket nevezik autológ őssejteknek.

 

Van önkéntes donor program is, mely egy nemzetközi őssejtbankokon keresztül nyújt segítséget, de akár rokon felnőttként levett-, vagy rokon köldökzsinórvéréből származó őssejt felhasználására is fel van készülve az orvostudomány. Fontos azonban, hogy fenn álljon az adó és fogadó szervezet szöveti antigén-egyezősége. Így lehetséges, hogy egy újszülött testvér segít a beteg nagyobbiknak.

Pontosan, hogyan veszik le és miként tárolják a köldökzsinórvért? - Enikő, 25 éves (32 hetes várandós)

Miután a baba világra jött, az elkötött, majd levágott köldökzsinórból egy speciális gyűjtőtasakba gyűjtik a vért, majd a placenta ereiből is levesznek annyit, amennyit csak tudnak. Ezt mind az ott lévő szülészorvosok és/vagy szülésznők végzik el - császármetszés esetén is.

 

Elvégeznek rajta bizonyos vizsgálatokat, majd folyékony nitrogénben, -200 Celsius fokon tárolják, akár évtizedekig is. Általában egy kisebb mennyiség, egy minta, külön kerül tárolásra, hogy felhasználás előtt tesztelni lehessen - például, ha rokonnak adnák -, így ha mégsem felel meg, nem vész kárba az egész.
Jelenleg Magyarországon öt magán őssejtbank van - Cord Blood Center, Cryo-Save,FH Biobank, Humancell Őssejtbank, Krio Intézet.

Mi a felhasználásának jelene és jövője? - Móni, 30 éves (1 gyermek édesanyja és 26 hetes várandós)

Jelenleg vérképző- és immunrendszeri megbetegedések esetén alkalmazzák - pl.: leukémia -, a csontvelőből, vagy a keringő vérből levett őssejteket, melyeket visszajuttatnak annak, akitől levették. Sor került már azonban köldökzsinórvérből kinyert őssejtek sikeres alkalmazására is.
Számos kutatás folyik, a még több felhasználási lehetőség gyakorlati megvalósulásáért - különböző autoimmun betegségek, cukorbetegség, gerincvelői problémák, égési sérülések esetében a hámszövet regenerálása, szívizom regenerálására... stb.

köldökzsinórvér

Az őssejt kutatás folyamatos, számos, eddig gyógyíthatatlan betegségre is adhat megoldást. Hosszútávú befektetés lehet, de a tudományt nem lehet előre megjósolni, ahogy azt sem, miként kerülnek a különböző gyógymódok elfogadottakká akár itt hazánkban.

Minden részletre kiterjedően ITT olvashatsz a köldökzsinórvér levételéről, tárolásáról, felhasználásáról és magáról az őssejtről. 

 


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram