Cukimamik Klub - Húsvét gyerekkel (tippek)

2015. március 30.
(1 szavazat)
Szerző:  vajaskalács
Cukimamik Klub - Húsvét gyerekkel (tippek)
Jézus feltámad harmadnapra, avagy a nyuszi tojást tojik és mi megesszük a csokiváltozatát. Nektek mit jelent a Húsvét? Mik a családi szokásaitok? Gyerekkel más, vagy épp velük teljesedik ki? Mi nem ezekre keressük ma a  választ. Azt ugyanis, hogy Te miként vélekedsz erről az ünnepről, nem szeretnénk se befolyásolni, se megváltoztatni. Inkább ahhoz szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy gyerekkel miben változik a készülődés, mire kell és lehet odafigyelni, vagy épp másként szervezni.

 Húsvégti készülődés gyerekkel


A húsvéti menü

A még 1 évesnél fiatalabb baba nem  eheti ugyanazt, amit mi, de 9 hónapos kortól kisebb módosításokkal, ugyanúgy részese lehet a húsvéti menünek;

  • 7 hónaposan a főtt sonkát már megkóstolhatja, de csak abban az esetben, ha szárnyassonka került az asztalra és nem túl sós
  • 9 hónapos kortól a főtt tojássárgáját már eheti, de ne legyen befűszerezve (a tojásfehérjét hagyjuk meg az egy évnél idősebbeknek)
  • a retek hejett adjunk a kicsinek almapürét - ha nagyobb, almaszeleteket -, mert ők még szívesen rágcsálnak a hús mellé gyümölcsöt, de 9 hónapnál idősebbek ehetnek uborkát, vagy épp paradicsomot

Húsvégti készülődés gyerekkel

 

  • a kalács is tiltólistás, mivel tej, tojásfehérje és cukor van benne, no meg élesztő, ami puffaszthatja a babát adott esetben (ezt 1 éves kor fölött adhatjuk, de akkor is a legjobb, ha mi készítjük el otthon, hogy ne legyen benne felesleges tartósítószer, ITT egy szuper recept)
  • a csokikat még ne a kicsi egye meg (nekik elegendő édesség egy finom gyümölcs is, próbáljuk kitolni ezt a nassolni valót a lehető legkésőbbi időpontra, mert feleslegesen terheli a pici szervezetét cukorral, hízlal, elveszi az étvágyat)

 

Húsvégti készülődés gyerekkel


A húsvéti hangulat

A nagyobbakkal készítsünk papírból kivágható, hajtogatható dekorációkat, vagy épp tojás gyűjtő/váró kosárkát, díszeket. 
Csinosítsunk tojást temperával, ujjfestékkel,  de akár zöldségekkel színezett vízzel is. Ragaszthatunk rájuk papírt, szalagot, gombokat, csillámot... nézd meg EZT a 10 szuper ötletet. Ebben már az egészen kicsik is részt vehetnek és igen, a fiúk is nyugodtan festegessenek, csak az övéket  ne a locsolóknak adjuk, hanem a lakás, vagy az ünnepi asztal díszítésére használjuk fel.
A menü elkészítésében is segédkezhetnek (főtt tojás pucolás, tészta gyúrás... stb.), próbáljuk bevonni őket minél inkább, így mi se fogjuk úgy érezni, hogy a sütés-főzés hevében elhanyagoltuk a gyerekeket, plusz kevésbé leszünk stresszesek, mert a picik jókedve ragadós.
Reggelire lepd meg a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt alkalomhoz illő reggelivel, hangolódjatok rá.


Szokások

Ahány ház, annyi szokás. Van, akiknél a kertben tojáskeresést rendeznek, van akiknél reggel az ablakban van a meglepetés. Akad, akik korán kelnek, hogy méltón fogadhassák a locsolókat, de az is lehet, hogy elmennek otthonról. 
Amit sose felejtsünk el; Mi határozzuk meg, hogy gyermekünk számára mit jelent egy adott ünnep. Elmesélhetjük nekik, hogy ki volt Jézus, és tulajdonképpen mit is ünnepelünk most vele kapcsolatban -persze életkorhoz mérten. Tarthatjuk csak a nyuszi ünnepeként is, ahol tojás van kifulladásig. Locsolkodhatunk, sonkázhatunk, de az is belefér, hogy a család nekikerekedjen és kiránduljon egy nagyot - sonkás piknikkel egybekötve. A gyermekünknek az lesz a természetes, ahogy mi ünnepelünk.

Húsvégti készülődés gyerekkel

 

Fontos, hogy ne erőszakoljuk meg magunkat - ha képtelenek vagyunk kalácsot sütni, ahogy én is, akkor vegyünk egyet és kész -, ne az elvárásokkal foglalkozzunk, hanem, hogy stresszmentesen éljük meg ezt a pár napot, ezt átruházva a család többi tagjára is.
A fiúknak taníthatunk locsolóverset, de ne kényszerítsük rá, hogy elmondja és meglocsolja a szomszéd nénit is. Sok kisgyerek  - még a mindenlében kanál típusok is - azokban a helyzetekben, amiben ritkán van részük gyakran lámőalázasaká válnak, leblokkolnak, vagy egyszerűen csak kényelmetlenül érzik magukat. Ugyanezért a lányokat se toljuk oda senki ismerős elé se, hogy tessék, szép virágra szép illatú kölnit. Sőt, ha lehet, kérjük meg a rokonokat, barátokat, hogy vízpermettel locoslják a gyerekeket, vagy csak tegyenek úgy, mert a picik bőre még érzékenyebb lehet, ráadásul a 3-4-12 féle illatkeverék nekünk sem esik jól igazán. 
Az élő állat ajándékozása helyett, vigyük a csemetéket nyuszi simogatóba.

Húsvégti készülődés gyerekkel

 

Nézzük meg, mit gondoltok ti:

 


Az én babám 6,5 hónapos, ezért nem kap még semmit - nagyszülőktől talán. Ha nagyobb lesz, akkor viszont, fog kapni - játékot, vagy valami jelképes valamit. Nálunk a családban, gyerekkoromban hagyomány volt, hogy csináltunk "nyuszifészket", és abba kaptuk az ajánfékokat. Ezt nagyon szerettük, volt, hogy már hajnalban fent voltunk, és izgultunk, hogy vajon fel tud-e ugrani a nyuszi a másodikra.Nagyon klassz emlék, szép szokásnak gondolom, személy szerint nem gondolom, hogy ezzel baj lenne. 


Az én kisfiam 23 hónapos, homokozós szettet kap és némi csoki tojást és nyuszit. Tavaly is kapott pedig csak 10 hónapos volt . Ilyenkor nálunk mindig a kinti játékok kapnak hangsúlyt. A nyuszis ajándékok után pedig, elmegyünk a templomba a húsvéti misére,és megünnepeljük a Húsvétot. A kettő nálunk nem zárja ki egymást.


Két gyerekem van, az egyik három éves múlt, a másik pedig egy. Semmit sem kapnak húsvétra. Ha valakinek ezt elmondom, furán néznek rám, de én egyáltalán nem értem, hogy miért kellene húsvétra ajándékot venni. Nálunk ez az ünnep gyerekkoromban arról szólt, hogy sokat főztünk, sütiket csináltunk együtt, tojást festettünk, csokinyuszit ettünk és vártuk a locsolókat. A fiúk kaptak tojást, a nagyobbakat megkínáltuk enni- és innivalóval, beszélgettünk 5-10 percet es kész. Semmilyen ajándékozás nem volt, nem is szeretném a saját gyerekeimnél bevezetni ezt a szokást. 

Köszönjük nektek a témában érkező leveleket!  Jövő hétre is várjuk őket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. A következő héten az apák kerülnek célkeresztbe.


források: hazipatika.com, 3e601316a3b09bdfec5049aeb00b5cc0-gdprlock,otletes-otthon.com,pecsma.hu,culturetimes.hu,zoobudapest.com


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram