Nátha kezelése gyerekeknél 4 lépésben

2015. december 15.
Szerző:  Cukimamik Team
Nátha kezelése gyerekeknél 4 lépésben
A megfázás az egyik leggyakoribb gyerekbetegség. Csúcsidőszakát télen éli, de kora ősztől késő tavaszig egyaránt "találkozhat" vele a szülő. De mit tehetünk a picikért, hogy minél gyorsabban kilábaljanak belőle, és elkerüljük a kellemetlen szövődményeket?


Nátha kezelése gyerekeknél 4 lépésben:

{adselite}

1. Ne féljünk az orrszívótól

Azoknál a gyerekeknél, akik még nem tudják kifújni az orrukat, természetes, hogy ki kell szívni. Ám ne tévesszen meg minket az se, ha a 3 évesünk már szépen fújja tele a zsepkendőt, hisz esetében is szükség lehet az előbb említett segítségre - például lefekvés előtt. A pici babákat az eldugult nózi a szopizásban is akadályozza.

Az orrszívás sosem kellemes, se az anya, se a pici számára - persze vannak szuper ügyes kicsik, akik segítenek is benne, de sajnos nem ez az általános. Próbáljuk már az első perctől megkedveltetni vele az orrszívót, játszon vele felügyelet mellett, szívjuk ki a babák, plüssállatok orrát előtte, és mondjuk hangosan, hogy "Nem is volt rossz érzés, ugye? Milyen szuper, hogy már könnyebben kapsz levegőt az orrodon. Nagyon ügyes voltál, ezért jár egy nagy puszi!"

orrszivo

Ne aggódj! Az orsszívókat úgy tervezték, hogy nem tudod túl mélyre bedugni az orrába, nem lehet vele "túl erősen" szívni sem, és a nyálkahártyát sem sérti meg. Amikor a gyerek sír közben - mert bizony nem mind tűri némán - , nem azért teszi, mert fáj, amit csinálsz. Ha náthás leszel, nyugodtan próbáld ki te is. Kellemetlen, szokatlan érzés, és hangos is, ráadásul beteg, amitől a közérzete alapjáraton is rosszabb.


2. Maradéktalanul tisztítsuk ki

Van, amikor makacs náthával van dolgunk. Ha a pici orrszívás után is orrhangon beszél, gügyög, akkor ott bizony még maradt váladék, ami nem tud kijönni. Ilyenkor érdemes gyógyszertárban kapható orrcseppet venni - mely általánosságban 1 éves kortól használható, akalmazása korlátozott ideig lehetséges  - de a legjobb megoldás a tengervizes öblítés - szintén gyógyszertárban kapható, orrspray formában. Ez sokkal kíméletesebb az orrnyálkahártyához, és már csecsemőknél is alkalmazható.

Először nézzünk bele a gyermek orrába, ha látunk váladékot, először szívjuk ki, és ha szükséges, csak utána használjunk orrcseppet, orrsprayt. Ha nem így teszünk, akkor nem lesz olyan hatékony, sőt akár visszafelé is tereletjük. Fontos, hogy miközben becsepegtetünk, sprayt használunk a csemeténk orrába, hanyatt feküdjön, de a legjobb, ha például a kanapé végéről lelóg egy kicsit a feje - 45 fokos szögben tud a legmélyebbre hatolni az oldat. Ezután várjunk 4-5 percet és szívjuk ki a kicsi orrát.

Amikor azt látjuk, hogy a pici orrváladéka  zöldessé, sárgássá válik, akkor el kell vinni gyerekorvoshoz, mivel ez bakteriális fertőzés jele lehet - vannak gyermekorvosok, akik már a sűrű fehér váladék esetén is azt javasolják hogy vigyük el hozzájuk a kicsit. Ilyenkor gyakran kap olyan gyógyszert, amit a kis orrába kell csepegtetni.

natha

Tudtad, hogy ha nem távozik kellő mértékben a váladék, annak arcüreg-, fül- vagy épp tüdőgyulladás is lehet a szövődménye? A tiki-taki dínó - ahogy a lányom hívja - mikor elindul lefelé - az alsó légutakba - nehéz légzést, hurutos köhögést, akár még hányást is okozhat - ez azoknál a piciknél gyakori, akik javarészt még fekve töltik napjaikat.


3. A pihentető alvásért

Sokat segíthetünk csemeténknek, ha az esti meleg fürdővízébe cseppentünk pár csepp levendula-, ezüstfenyő-, vagy eukaliptusz illóolajakat. Ezek jótékony hatása nem csupán a belégzésükkel érvényesül, de a picik tág pórusain keresztül be is szívódnak a bőrükbe.

Az is sokat segíthet neki, ha egy picit megemeled a fejrészénél a matracot. Ha azt tapasztalod, hogy reggelre nagyon be van száradva az orrába a váladék, érdemes éjszakára egy vízes törülközőt - 1-2 csepp levendula illóolajjal - a melegítőre tenni.


4. Amit még tehetünk

Igyon sokat, adjunk neki C-vitamint - ha a kicsi szereti, ihat végig frissen facsart citromlével ízesített vizet. Inhalálhat is a kicsi, vagy infalámpázhatjuk is az arcát - de ezzel érdemes vigyázni, mert, ha már kialakulóban van valami gyulladásos szövődmény, akkor csak rontun a helyzeten. Vigyük sószobázni csemeténket - erről a módszerről ITT olvashatsz bővebben.

Gyors gyógyulást minden apróságnak!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram