7 tipp, hogy gyermeked végre elaludjon

2020. június 22.
Szerző:  Reni
7 tipp, hogy gyermeked végre elaludjon
Nézz mélyen magadba, és mondd ki, hogy az evésen túl, mi az, ami még a legnagyobb kihívást jelenti szülőként? Ne tagadd, hogy az altatás. Amennyiben Te is abba a csoportba tartozol, akik csak kemény harcok árán tudják véglegesen ágyba dugni gyermeküket, akkor most jól figyelj!

Lefekteted, de ő még pörög-forog, kijárkál, négyszer kér inni, háromszor megy el vécére? Vess véget az altatás-rémálomnak, amivel nem csak magadnak, de gyermekednek is segítesz!

Így vedd rá, hogy elaludjon!

1. Alakíts ki rutint

Az altatási rutin révén a gyereknek időt adsz arra, hogy rákészüljön az alvásra. Ha tudja, hogy például a fürdés-vacsora-fogmosás-mese után jön az alvás, hidd el, hogy könnyebben el tud majd aludni.

2. Ne adj plusz ingereket

A tévé, a YouTube mind olyan ingerek, melyektől a gyermeked „zsongani” kezd. Az se jó, ha a játszóterezésből hazatérve akarod fél órán belül lefektetni. Hagyj időt neki lenyugodni, ne legyenek irreális elvárásaid.

Forrás: Unsplash

3. Fektesd le időben

A „nem elalvásnak” az is lehet az oka, hogy nem álmos. Ha később ébred, később is fekszik. Keltsd fel pár napig korábban – fokozatosan persze, hogy ne legyen egész délelőtt nyűgös. A délután alvó picit is tedd le előbb, semmiképp se hagyd, hogy 5-6 körül kezdjen bele a szunyókálásba, mert akkor nemes egyszerűséggel buktad a nyolcas elalvást.

4. Fáraszd ki

Jó időben legyetek sokat a levegőn, a lakásban kora délután játszatok valami aktív, mozgásos játékot. Ezzel segítesz abban, hogy elfáradjon estére, ami hidd el, egy kisgyerek esetében nem is olyan egyszerű.

5. Az étkezési titok

Egy kiadós, laktató vacsora megemésztése idő és energia, ami pont jól jön az altatáskor. Nem szabad azonban cukros ételt – például porcukros túrógombócot vagy mákos tésztát – adni vacsorára, ha egyébként küzdelmes az altatás.

6. Fény és zaj

Képtelen teljes csendben aludni? Ne csodálkozz, hiszen az anyaméhben is folyamatosan hallotta például a szívverésedet. Egy vekker, aminek másodperc mutatója halkan kattog, tökéletes lehet erre a célra.  

A sötéttől való viszolygást könnyedén feloldhatod egy éjszakai fénnyel.

7. Légy jelen

Az esti mese után a kisebb gyermektől még nem kell feltétlenül elköszönnöd. Énekelj neki egy-két dalt, dúdolj, vagy csak simogasd a hátát. Fontos, hogy tudja, ez a szeánsz meddig tart, és, hogy utána Te kimész a szobájából.

Sok sikert és kitartást!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram