7 tipp, hogy gyermeked végre elaludjon

2020. június 22.
Szerző:  Reni
7 tipp, hogy gyermeked végre elaludjon
Nézz mélyen magadba, és mondd ki, hogy az evésen túl, mi az, ami még a legnagyobb kihívást jelenti szülőként? Ne tagadd, hogy az altatás. Amennyiben Te is abba a csoportba tartozol, akik csak kemény harcok árán tudják véglegesen ágyba dugni gyermeküket, akkor most jól figyelj!

Lefekteted, de ő még pörög-forog, kijárkál, négyszer kér inni, háromszor megy el vécére? Vess véget az altatás-rémálomnak, amivel nem csak magadnak, de gyermekednek is segítesz!

Így vedd rá, hogy elaludjon!

1. Alakíts ki rutint

Az altatási rutin révén a gyereknek időt adsz arra, hogy rákészüljön az alvásra. Ha tudja, hogy például a fürdés-vacsora-fogmosás-mese után jön az alvás, hidd el, hogy könnyebben el tud majd aludni.

2. Ne adj plusz ingereket

A tévé, a YouTube mind olyan ingerek, melyektől a gyermeked „zsongani” kezd. Az se jó, ha a játszóterezésből hazatérve akarod fél órán belül lefektetni. Hagyj időt neki lenyugodni, ne legyenek irreális elvárásaid.

Forrás: Unsplash

3. Fektesd le időben

A „nem elalvásnak” az is lehet az oka, hogy nem álmos. Ha később ébred, később is fekszik. Keltsd fel pár napig korábban – fokozatosan persze, hogy ne legyen egész délelőtt nyűgös. A délután alvó picit is tedd le előbb, semmiképp se hagyd, hogy 5-6 körül kezdjen bele a szunyókálásba, mert akkor nemes egyszerűséggel buktad a nyolcas elalvást.

4. Fáraszd ki

Jó időben legyetek sokat a levegőn, a lakásban kora délután játszatok valami aktív, mozgásos játékot. Ezzel segítesz abban, hogy elfáradjon estére, ami hidd el, egy kisgyerek esetében nem is olyan egyszerű.

{adselite}

5. Az étkezési titok

Egy kiadós, laktató vacsora megemésztése idő és energia, ami pont jól jön az altatáskor. Nem szabad azonban cukros ételt – például porcukros túrógombócot vagy mákos tésztát – adni vacsorára, ha egyébként küzdelmes az altatás.

6. Fény és zaj

Képtelen teljes csendben aludni? Ne csodálkozz, hiszen az anyaméhben is folyamatosan hallotta például a szívverésedet. Egy vekker, aminek másodperc mutatója halkan kattog, tökéletes lehet erre a célra.  

A sötéttől való viszolygást könnyedén feloldhatod egy éjszakai fénnyel.

7. Légy jelen

Az esti mese után a kisebb gyermektől még nem kell feltétlenül elköszönnöd. Énekelj neki egy-két dalt, dúdolj, vagy csak simogasd a hátát. Fontos, hogy tudja, ez a szeánsz meddig tart, és, hogy utána Te kimész a szobájából.

Sok sikert és kitartást!


Soha nem éreztem azt a határtalan szabadságot, mint amit az anyaság adott. Igen, szabadnak, boldognak, és vidámnak érzem magam...és ezt az érzést szeretném átadni Neked is!

Mert néha kell, aki inspirál, ösztönöz, és talpra állít. A cukimamik csapata készen áll erre!

 

Cukimamik-Instagram